Pomysły na bezglutenowe wypieki.pdf

(615 KB) Pobierz
na bezglutenowe wypieki
Po prostu pyszne
Pomysły
Mix B
Chleb foremkowy
Bagietka
Chleb ziemniaczany
Kolorowe bułeczki
Pizza
Słodkie bułeczki jogurtowe
Placek śliwkowy na blasze
7
8
9
10
11
12
13
Mąka do
pieczenia chleba
Mix C
Naleśniki
Zacierki z serem
Quiche
Kruche ciasto
Linzertorte
15
16
17
18
19
Mąka do
pieczenia ciast
Mehl
Gnocchi
Makaron jajeczny
Zacierki
Pierogi
21
22
23
24
Mąka
uniwersalna
Słodki chleb
Chleb wiejski
Chleb pita z oliwkami
26
27
27
3
WypIekaCz
Wypiekacz
Mehl
MIX C
MIX B
Wskazówki
Gotowanie sprawia przyjemność, pieczenie chleba i ciast w domu
to naturalne ciepło. Stosowanie świeżych, naturalnych i oczywiście
bezglutenowych składników zapewnia doskonałe rezultaty: zdrowe
i niezbyt drogie potrawy przygotowane własnoręcznie dla bliskich,
a szczególnie dla siebie.
Suche drożdże można zmieszać bezpośrednio z mąką. Natomiast
świeże drożdże należy najpierw rozpuścić z łyżeczką cukru w pół
szklanki letniej wody i dopiero potem dodać do mąki.
Mieszarka do ciasta oraz ręczny mikser znacznie ułatwiają pracę.
Wobec braku takich pomocy kuchennych potrzeba siły i cierpliwo-
ści, aby rozrobić ciasto na gładką i jednolitą masę.
Przed
rozpoczęciem należy dokładnie przeczytać przepis
i przygotować odważone uprzednio wszystkie składniki.
Świeże produkty, takie jak mleko, jajka, masło i margaryna, jogurt
itd., powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je
z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej. Do przyrządzenia
kruchego ciasta lub Pâte brisée używa się z kolei zimnych skład-
ników.
Na czas fermentacji zaleca się przykrycie ciasta na chleb lub cia-
sta drożdżowego ściereczką, dla ochrony przed przeciągiem i wy-
schnięciem powierzchni, co utrudniłoby jego wyrośnięcie.
W celu sprawdzenia, czy ciasto jest gotowe, należy otworzyć piekar-
nik dopiero krótko przed upływem czasu pieczenia i nakłuć je igłą,
na której po wyjęciu nie powinno znajdować się przyklejone ciasto.
Powodzenia i przede wszystkim smacznego!
O ile w przepisie nie podano inaczej, piekarnik należy wcześniej
rozgrzać do wymaganej temperatury.
Przy pieczeniu chleba zaleca się wstawienie do piekarnika żarood-
pornego naczynia z odrobiną wody, aby utworzyła się para.
4
Pytania? info@schaer.com
5
MIX B
Pieczenie bezglutenowego chleba
z mąki Mix B Schär jest naprawdę
dziecinnie łatwe! Przy użyciu tej mie-
szanki do pieczenia można przy-
gotować wyśmienity chleb, pyszne
bułeczki, pizzę oraz rogaliki i wiele
innych smakołyków z ciasta droż-
dżowego. Należy po prostu dodać
świeże składniki i można być pew-
nym udanych, smakowicie pachną-
cych wypieków!
500 g mieszanki Mix B,
10 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży,
100 g margaryny (lub 30 ml oleju),
3 jajka,
300 ml letniej wody,
szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę i drożdże dobrze wymieszać w misce. Dodać pozostałe
składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto nałożyć do natłuszczo-
nej i posypanej mąką formy, a następnie wygładzić powierzchnię.
Pozostawić w ciepłym miejscu tak długo, aż objętość wzrośnie
prawie dwukrotnie. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i
piec około 50 minut w temperaturze 200°C.
6
7
MIX B
Właściwości
Mix B
Chleb foremkowy
Składniki
Bagietka
MIX B
500 g mieszanki Mix B,
10 g suchych drożdży lub
15 g świeżych drożdży,
350 ml wody,
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki rozrobić w misce, aby powstało gładkie,
twarde ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 mi-
nut. Dłonie natłuścić lub oprószyć mąką, ciasto podzielić na trzy
równe części i uformować wałki. Wałki umieścić na blasze wyło-
żonej papierem do pieczenia, ponownie przykryć i pozostawić,
aby podwójnie zwiększyło objętość. Wierzch trzykrotnie naciąć
w poprzek nożem, piec w nagrzanym piekarniku przez około
30 minut w temperaturze 200°C.
Chleb ziemniaczany
Składniki
500 g mieszanki Mix B,
250 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,
50 g margaryny,
1 jajko,
10 g suchych drożdży lub
15 g świeżych drożdży,
300 ml wody,
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misce i rozrobić, aby powstało gład-
kie, twarde ciasto. Masę nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką
formy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby masa zwiększyła dwu-
krotnie objętość. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 mi-
nut w temperaturze 220°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do
200°C i piec przez następne 30 minut.
8
9
MIX B
Składniki
Zgłoś jeśli naruszono regulamin