Bistro 05-2011.pdf
(
24995 KB
)
Pobierz
ZYBKA PROSTA KUCHNIA
dla zabieganych i leniwych
l\J
Magazyn
Poleca
!na 4,99
zł,
w
tym 8%
Vat
3/maj
2011
:ssN
2082- 9485
INDEKS 273910
1111 1111111111111
111111
11111
1111f111r
) 772082
948
105
26
ZAPIEKANKI JARSKIE
I
NIE TYLKO
TYLKO 15 MINUT
04
Ziołowy
ogródek
w
kuchni
09
Co
p
rzekąsić
w
pracy?
12
Uczta raclette
30 MINUT
14
Puszyst e zupy
k
remy
18
4 x kurczak w
sosie
20
Warzywa
na
parze - lekkie
jak
mgła
45 MINUT
24
Zapiekanki
na
w
ios n
ę
60 MINUT, ALE WARTO!
28
Trzy
pomysły
na niedzielny obiad
GOŚCIE IDĄ
34
Przygotowujemy
pysznośc i
na majowy pik nik
40
Przyjęcie
na.„ deskach
*
r:Airtro to
11tCw1C!A1:
C.Zf'.!'IO
11aro.ify
kJ}ru~h.
DESERY
42
Złote
czasy kiwi
44
Bezy i beziki
46
Napoje
ca
ł
k
i
e
m
„
.
SKLEP
48
Rzeczy
pi
ę
k
ne
Ao1nb1/uwr1
rertaarqg·i.
ba1Y1 ihn1uia1Y1i
~
\Uz1oa
Joclwrlzi
or/rof/!/stli<yo
ohy}„
„
~Jjy.rtm
/
„
(ryMo),
htdym
r11 rl::in11irtntM{y11?
roil'h11
niezwykłe
w
!Llryvr
l'Of[l/'W
afys1ohraci-
-a1~i!Jl'fl/tciJq!Ja11ia!t·
i
do
rzeczy
(/'a11au!ticlt
hcŃtcl'Ótu.
1fl11oyl/111
ś/Jr;r11·q/c~/
BISTRO
„
()
NA ZAPAS
SO
Szkółka
n
iedzielna:
wariacj
e na
t
emat
pieczeni z
/tJ!"'Vlfi
-
i
J'f!/b/;o
/
polędwicy
o
,..
m
l>
ADRES REDAKCJI·
ul.
Marynarska
15,
02-674 Warszawa,
tel. 22 360 3649
.
fax. 22 360 39 86
REDAKTOR NACZELNA
Jolanta
Orłowska
ZASTĘPCA
RED. NACZELNEJ
Renata
Chodorowska
DYREKTORARTYSTYCZNY
Iwona
Kobryń-Gałązka
PROJEKT
I
ŁAMANIE
Katarzyna Trzeszczkowska
REDAKTOR
PROWADZĄCY
Anna Nalikowska
www.kobieta.pl
Agnieszka Niedzielak-Kowalska
SEKRETARKA:
Ewa
Zawadzka
PRODUKCJA&PREPRESS QUALITY
Marek
Szpunar (dyr.).
Piotr
Walędzik
DRUK:
RR
Donnelley
Europe
Sp.
z
o.o.
SE
KRETARZ
REDAKCJI
Aldona
Wiśniewska.
Malgorzata
Pośnik,
Magdalena
Olszewska
FOTOED
YCJA
Ewa Ciszewska
Gff
G+J Gruner+Jahr Polska
Sp. z
o.o. &
Co.
Spółka
Komandytowa,
ul.
Marynarska
15,
02-674
Warszawa
www.9uj.pl
PREZES
Magdalena
Malicka
WYD
AWCA
Agnieszka
Doleżych
DYREKTOR PROMOCJI I WYDAWNICZY
Urszula
Wilk
M
ARKETING
Elwira Antolak,
Agnieszka
Jakóbowska
REKLAMA
Elżbieta Hołubka
(dyr. biura
reklamy
G+J), Ewa Pietrzykowska
(p.o.
dyr.
reklamy
NAJ
Magazynu, Bistro,
Mojego
Gotowania),
zespół:
Just
yna
Cytryńska
URODA
Magdalena
Groszewska (dyr.)
MULTIMEDIA
Marcin
Kozioł
(dyr.)
DYSTRYBUCJA
I
OBSŁUGA
KLIENTA
Jerzy Janczak (dyr.)
DYREKOR
PIONU
FINANSOWO·OPERACYJNE
GO
Tomasz
Kostecki
Redakcja nie zwraca
niezamówionych
tekstów, zastrzega prawo dokonywania
skrótów
i
nie
odpowiada
za
tresć
zamieszczonych
ogłoszeń
i
anonsów. Wydawca
mie~i~rznika
NAJ Magazyn ostrzega
P.
T.
Sprzedawców.
że
sprzedaż
aktualnych
i
archiwalnych
numerów
pisma
po
innej
cenie
niż
wydrukowana
na
okładce
jest
działa
niem
na
szkodę
Wydawcyi skutkuje
odpow
iedzialnością
sądową.
BISTRO,
MAJ
2011
03
MINUT
!IOŁ.L\
Domowa uprawa bazylii czy
mięty
ma co
najmniej dwie zalety: potrawy ze
świeżymi
listkami
s~
9
niebo lepsze od tych bez,
a
zieleń z1oł
zdobi parapet lub balkon.
Dodajemy punkt specjalny - za zapach,
który rozchodzi
się
po
całej
kuchni.
PRZEPISY DLA 4 OSÓB
,
05
MINUT
ZIOŁA
15
ZIELONA
SAŁATKA
MASŁO ZIOŁOWO
·CZOSNKOWE
ddt/
rę/w,wiazk/
„
2
ząbki
czosnku + sól
po
garści
natki pietruszki,
Zni&zia,
ziolć[/
Z
MIĘTĄ
.lffóz1;b~
-
o-ckwt~
r/
~er;
r/~eb
2
świeże
ogórki
po
małym słoiczku
czarnych i zielonych oliwek
pęczek mięty
15
~:::::c:s:~1ubczyk
~
wegeta
pieprz
1
Q
•
Mi
2 ziemniaki w mundurkach
Sos:
kubek greckiego jogurtu
+ 2
ząbki
czosnku
przeciśniętego
przez
praskę
+
garść
koperku +
łyżka
oliwy
+ sok z cytryny + sól + pieprz
MINUT
::i.Czosnek
obieramy,
kro
imy,
ucieramy
z
solą. Zioła
myjemy,
osączamy,
drobno siekamy.
Ucieramy
z
masłem,
dodajemy
czosnek.
Przyprawiamy
szczyptą
wegety
i pieprzem.
Taki
zestaw
z
i
ół
to
oczywi
ście
t
y
lko
sugestia
- komponujemy
go
dowolnie.
PASUJEl
.
C~ffÓ-C...ZEGO
łfJ.,,
~;,;r~
ch
wi
li
wysiej
BR USC HETTA
Z
RUKOLĄ
&<t«W
oa:icm"·®
-
ł!:z:df!f
s.akdwU(!J/
r/
nie-
fl;Ew-
4 kromki
żytniego
chleba
3
łyżki
oliwy
3 pomidory
kilka pomidorów
suszonych
2
ząbki
czosnku
Ml
sól+ pieprz
4
rozdrobnione listki bazylii
garść
rukoli
parmezan starty na
płatki
~
Kromki
15
UT
1"
różne
ziola
do doniczek:
Baz,
·lia:
nieodzowna do
dań
,
kuchni
wloskif'.j:
makaronu,
caprese,
brnschctly.
Estragon:
uszlachel
11
i
aroma t<'m
mięsa ,
wpy
i
r.vby.
O
regano:
idealne
do
pomido
rowych
sosów.
Ko lE>ndra:
specjalistka
kuchni
Lllj
skiej
,
do zup i clo
c
urry.
Ho7.nu11}
11:
wy marzony
parl11Cl'
jagnięciny,
d
zi<'zyzny
i
pic<'zonych
ziem
nia
ków.
Meli a:
wzbogaci
smak
dcs<'
rÓw,
ale
też
ryb
.i
salate
k.
C7,,,1bcr : dodate
k
do zup i
faso
li.
Kop<'1·('k: ulubieniec
rn
l
od~·ch
ziemniaków
i
sosÓ\\.
::i.
Ogórki myjemy,
kroimy
w plasterki (ze
skórką),
ol
iwki
osączamy.
Miętę
drobno
siekamy.
Ugotowane
wcześniej,
ostudzone
i
obrane
ziemniaki
kroimy
w
plastry.
Mieszamy
wszystkie
skład
niki
sosu.
Wkładamy
po
porcji
warzyw
do miseczek,
z
łyżką
sosu
jogurtowego
na
ka
żdej
.
Posypujemy listkami
mięty.
ROLADKI Z SOLI
Z TYMIANKIEM
lL
m~u~,arrA/
~
- „
'doc9~
„
J:o/
z,
nUę.fenv ~
o
Cl'.
<(
(f)
~
~
(,'.)
8
mrożonych
filetów z soli
sól +
biały
pieprz
·
1/2
pęczka
tymianku
1/2
pęczka
szczypiorku
4
łyżki
majonezu
3
łyżki białego
wina
muskał
+ sok z
limonki
3
łyżki masła
+ ew.
świeży
koperek
-,
chleba smarujemy
oliwą,
podpiekam y
w piekarniku.
W
tym czasie kroimy
w
kostkę
ś
wieże
pomidory i
szybko
(że by
si ę
nie
rozpa dły)
podsmażamy
na
o
liwie.
Suszone
pomidory
dzielimy na
mniejsze
kawałki,
mieszamy
z
pod-
smażonymi .
Dodajemy
p
rzeciśnięty
przez
praskę
czosnek, sól, pieprz,
bazylię.
Umytą
i
osuszo
ną
rukolę
rwiemy
na mniejsze
kawałki.
Układa my
po porcj
i
pomidorów na
każdej
krom
ce
chleba,
posypujemy
rukolą
i parmezanem.
~
Filety
rozmrażamy,
obsypujemy
UT
~
solą
i
białym
pieprzem.
Z
i
oła
drobno siekamy.
~
Majonez mieszamy
z muskatem
i
odrobiną
soku
z
limonki.
Smarujemy
jedną stronę
file-
tów,
posypujemy
ziołami,
zwijamy w roladki
i
spinamy
wykałaczka
m
i. Układamy
w naczy-
niu
ża
roodpornym
z
kawałkiem
masła
na
każdej
porcji ryby. Zapiekamy w
piekarn iku
w
temperaturze
180°C.
Podajemy
ze
szpara-
gami z
wody, ew. dekorujemy
ko perkiem.
15
-;
o
w
<{
Ł
'<'
c5
Ci
~
:i:
·o
o
1:
~
~
(f)
~
:3
Cl'.
b
lL
06
BISTRO,
MAJ
2011
Plik z chomika:
Veryperi00
Inne pliki z tego folderu:
Bistro 03-2011.pdf
(136287 KB)
Bistro 12-2011-01-2012.pdf
(44330 KB)
Bistro 07-08-2011.pdf
(25913 KB)
Bistro 04-2011.pdf
(44897 KB)
Bistro 05-2011.pdf
(24995 KB)
Inne foldery tego chomika:
BPD
chleby
chleby(1)
Czosnek
Dania z krewetek
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin