Małachow - Oczyszczanie organizmu i prawidłowe odżywianie.pdf

(931 KB) Pobierz
G. P. Małachow
Oczyszczanie organizmu i prawidłowe
odŜywianie
MOCE UZDRAWIAJĄCE
WYDAWNICTWO ABA
Tytuł oryginału: "Ocziszczenije organizma i prawilnoje pitanije"
Przekład: Marina Mockałto
Projekt okładki: Oskar Głodowski
© Małachow G. P. 1996
AO Komplekt" 1996
ISBN 83-914334-4-7
ISBN 83-901370-4-6
"ABA" Sp. z o.o.
02-981 Warszawa, ul. Augustówka 11 e/10
tel. 0602 102 178
W ciągu ostatnich stu lat bardzo wiele zmieniło się w Ŝyciu ludzi. Zmiany te objęły równieŜ
produkcję i przygotowanie Ŝywności. Powstało wiele rafinowanych i sztucznych produktów,
które są powszechnie i chętnie spoŜywane, chociaŜ ludzki organizm w procesie ewolucji
przystosował się do przyswajania pokarmów naturalnych, przetwarzanych w niewielkim
stopniu. Masowe spoŜywanie tych wysokoprzetwarzanych
lub sztucznych produktów
przyczynia się w duŜej mierze do rozwoju schorzeń Ŝołądkowo-jelitowych,
wraz z
rozprzestrzenianiem się patologii po całym organizmie. ChociaŜ dzisiaj prawdziwe zdrowie
jest rzadkością, w większości przypadków wystarczy przeprowadzić gruntowne oczyszczanie
organizmu i zmienić odŜywianie, a spowoduje to szybki powrót do zdrowia. W ksiąŜce tej,
która jest pierwszą pozycją z serii "Moce uzdrawiające" podjęto próbę uogólnienia i
wytłumaczenia z naukowego punktu widzenia tego,
co jest dzwigniami naszego zdrowia.
Wiedząc o tym moŜemy celowo uruchamiać te dźwignie i leczyć siebie. KsiąŜka ta odkrywa
mechanizm samo uzdrawiania za pomocą odŜywiania i oczyszczania ciała.
1
SPIS TREŚCI:
Przedmowa autora
Część 1
..........
6
Oczyszczanie organizmu
Jelito grube
Anatomia jelita grubego
Funkcje jelita grubego
Rola mikroflory w jelicie grubym
Tworzenie ciepła w jelicie grubym
Funkcja wytwarzania energii
System stymulujący jelita grubego
System oczyszczania jelita grubego
Oczyszczanie i odtworzenie funkcji jelita grubego
Przygotowanie organizmu do oczyszczania
Oczyszczanie za pomocą lewatyw
Szankh Prakszalana
śywienie oczyszczające
Odbudowa ścianek i nerwów jelita grubego
14 rad na wzmocnienie zdrowia
Jaką szkodę wyrządzają środki przeczysz czajce?
Jak pozbyć się polipów?
Normalizacja mikroflory w jelicie grubym
Symptomatologia patologii jelita grubego
Symptomy patologii
Regulowanie czynności
Oznaka normalnej pracy jelita
Wątroba
Anatomia wątroby
Obieg krwi i tworzenie limfy w wątrobie
Czynność wątroby
Wytwarzanie Ŝółci
Patologia wątroby
Kamica Ŝółciowa i zapalenie przewodu Ŝółciowego
Nadciśnienie wrotne i jego skutki
Symptomy schorzeń wątroby i woreczka Ŝółciowego
Diagnoza kamicy Ŝółciowej
Diagnoza przewlekłego zapalenia wątroby
Dyskineza przewodu Ŝółciowego
Zapalenie woreczka Ŝółciowego
Oczyszczanie wątroby
Mechanizmy fizjologiczne
Najprostsze oczyszczanie wątroby
Zalecenia praktyczne do oczyszczania
wątroby
Ile razy naleŜy czyścić wątrobę?
OdŜywianie po oczyszczaniu wątroby
Inne
środki wzmacniające wątrobę
Co musimy zapamiętać
2
Podrzędne metody oczyszczania organizmu
Czyszczenie nerek
Metody oczyszczania nerek
Czyszczenie nerek za pomocą moczu
Czyszczenie
nerek za pomocą arbuza, wywaru z korzeni i owoców
dzikiej róŜy, soków z warzyw oraz olejku jodłowego
Profilaktyka schorzeń nerkowych
Podstawowe zasady oczyszczania organizmu
Praktyka oczyszczania
Oczyszczanie roztworów koloidalnych organizmu
Oczyszczanie koloidów komórki
Oczyszczanie organizmu ze złogów i soli
Oczyszczanie organizmu z guzów
Oczyszczanie z śluzu zatok
Oczyszczanie organizmu z energii patogennej
Oczyszczanie organizmu za pomocą ssania oleju
Część 2
..........
70
Prawidłowe odŜywianie
Fizjologia trawienia
Fermenty
śołądek
Dwunastnica
Jelito cienkie
Wydzielanie soków trawiennych
Trawienie symbiozowe
Inne charakterystyki systemu trawiennego
Zalecenia praktyczne do unormowania
pracy układu Ŝołądkowo
-
jelitowego
Wykorzystujmy wpływ mikroflory
PoŜywienie
Skład poŜywienia
Woda
Białka
Podstawowe funkcje białka w organizmie
Zapotrzebowanie człowieka na białka i aminokwasy
Pokarm zawierający duŜo białka
Indukcyjna autoliza
Specyficzne dynamiczne oddziaływanie poŜywienia
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy
Szkodliwość sztucznych witamin
Fermenty
Składniki mineralne
Znaczenie fizjologiczne składników mineralnych
Wapń
Magnez
Potas i sól
Fosfor
Mikroelementy
Fitocydy
3
Kwasy organiczne
Substancje aromatyczne
Niszczenie poŜywienia
Woda
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy
Fermenty
Substancje mineralne
ObniŜanie potencjału energetycznego poŜywienia
Jak± szkodę wyrządza nam gotowany i nieprawidłowo spoŜywany
pokarm
Nieprawidłowe łączenie
produktów
Prawidłowe łączenie produktów
Łączenie białek ze skrobią
Łączenie białka z białkiem
Łączenie tłuszczów z białkami
Łączenie cukrów z białkami
Łączenie cukrów i skrobi
Mleko
Desery
Jak naleŜy jeść białko
Jak jeść skrobię
W jaki sposób jemy owoce
SpoŜywanie pokarmów w ciągu dnia
Praktyczne rady związane z trawieniem
Przejście na prawidłowe odŜywianie
Kryteria normalnej pracy układu Ŝołądkowo
- jelitowego
OdŜywianie indywidualne
Co to znaczy rodzajowe odŜywianie człowieka?
Jakie zmiany zajdą w organizmie człowieka, gdy zmienimy sposób
odŜywiania się?
Co musimy wiedzieć o właściwościach poŜywienia?
W jaki sposób wykorzystać smak pokarmów?
Zalecane kształty i konsystencje pokarmów
Odczytujemy informację zawartą w produktach Ŝywnościowych
Siła oddziaływania produktów na organizm człowieka
Indywidualne podejście do odŜywiania
Dieta rozkoszy
Zalecenia dla osób z silnym naruszeniem funkcjonowania systemu
trawiennego
Nastrojenie "ognia trawiennego" z uwzględnieniem indywidualnej
konstytucji
Słowo do czytelnika
Załącznik nr 1
Określenie przewaŜających dosz i ich regulowanie
Regulowanie dosz poprzez Ŝywienie
Załącznik nr 2
OdŜywianie i długowieczność
Załącznik nr 3
Dodatki do pokarmów i sposoby przygotowania zdrowego jedzenia
4
I Dania dietetyczne M. Bircher - Bennera
II DroŜdŜe piwne
III Produkty pszczelarstwa
IV Przygotowywanie ziarna
V Dania z owoców i warzyw
Przedmowa autora
Wielu ludzi chce zostać wyleczonych przez innych lub Ŝeby zostało to zrobione za
pomocą jakiegoś instrumentu, nie przyznając się do winy i nie próbując znaleźć
swego błędu, który jest przyczyną ich nieszczęścia.
G. Oshawa
Nie uzyskując pomocy od innych, zacząłem szukać sam przyczyny pogorszenia swego zdrowia.
Zacząłem czytać ksiąŜki o uzdrawianiu, potem
-
literaturę naukową. Powoli odkrył się przede mną
nowy świat Uzdrawiających Sił. W chaosie urywkowych wiadomości ukazał się porządek, prawo,
którym trzeba
się kierować bezwzględnie.
W ciągu ostatnich stu lat w naszym Ŝyciu najwięcej zmieniło się w odŜywianiu. Pojawiło się wiele
rafinowanych i sztucznych produktów zupełnie nie przystosowanych do ukształtowanych w procesie
ewolucji mechanizmów przetwarzania i
przyswajania pokarmów. Układ Ŝołądkowo
-
jelitowy psuje się i
zuŜywa w pierwszej kolejności, wraz z rozprzestrzenieniem się patologii, po całym organizmie. Dzisiaj
prawdziwe zdrowie jest rzadkością. W większości przypadków jednak wystarcza zmienić odŜywianie
i
organizm szybko powraca do zdrowia.
Pamiętajmy
-
jeśli zachorowałeś, zmień tryb Ŝycia. Gdy to nie pomaga, zmień odŜywianie. Jeśli i to nie
pomaga, zwróć się do lekarzy i lekarstw.
Podjąłem próbę uogólnienia i wytłumaczenia z punktu widzenia naukowego, co jest dźwignią naszego
zdrowia. Wiedząc o tym, moŜemy celowo uruchamiać te dźwignie i leczyć siebie. Ta ksiąŜka odkrywa
mechanizm samouzdrawiania za pomocą odŜywiania i oczyszczania ciała.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin