Irena Gumowska - Obiad w pół godziny (1980).pdf

(19670 KB) Pobierz
Irena Gumowska
Obiad
w pół godziny
Irena Gumowska
Obiad
w pół godziny
<
<
a
>
IA U
ł U
\
W A R S Z A W A 1980
Recenzentka inż.
Anna Gasik
Redaktor
Alina Stradecka
Projekt okładki i ilustracje
Elżbieta Zubowska
Redaktor techniczny
Irena Torzewska
Korektor
Danuta Witkowska
ISBN 83-225-0007-6
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Printed in Poland
WYDAWNICTWO „WATRA"
Warszawa 1980. Wydanie III.
Nakład 30 000 + 250 egz.
Ark. wyd. 12. Ark. druk. 12,2.
Format 125x200. Symbol 10392/RK.
Papier druk ma\. 82x 104 kl. V. 70 g.
Druk z przygotowalni poprzedniego wydania
ukończono w lutym 1980 r.
Cena zł 36,—
Zam. 105/80.
Rzeszowskie Zakłady Graficzne.
OD AUTORKI
Książeczka, którą Państwo macie przed sobą, nie jest typo­
wą książką kucharską, choć zawiera wiele kulinarnych prze­
pisów. Większość z nich jest dobierana pod względem szyb­
kości i łatwości przygotowania potraw, a niektóre ogólnie zna­
ne przepisy są podane w uproszczonej formie. Rezultat niemal
ten sam, a roboty — o połowę mniej. Jest tu również sporo
przepisów na dania i smakołyki „pracowitsze”, ale takie, które
można robić „na raty”, lub które sporządza się z okazji ja­
kichś świąt czy uroczystości i... które są wyjątkowo smaczne
czy też nadają się do odgrzewania lub jedzenia przez kilka
dni.
Aby ułatwić orientację w wartościach kalorycznych tych
dań i smakołyków, wszędzie, gdzie trzeba, podano liczbę ka­
lorii poszczególnych produktów. Następnie suma tych kalo­
rii jest podzielona na tyle porcji, ile wynika z zestawu pro­
duktów. Przecież ten sam obiad czy danie mogą być przezna­
czone dla trzech, czterech lub więcej osób, zależnie od wy­
magań organizmu i apetytów. Kto ciężej fizycznie pracuje
(jest wyższy, młodszy itp.), potrzebuje więcej jedzenia niż tzw.
sedentariusz. Zapotrzebowanie na energię, liczoną w kaloriach,
zależy od wielu czynników, np. płci, wieku, budowy ciała,
wzrostu, rodzaju wykonywanej pracy, stanu fizjologicznego
Zgłoś jeśli naruszono regulamin