Maciej E. Halbański - Co jedzą nad Dunajem (1977).pdf

(19326 KB) Pobierz
Maciej E. Halbański
JSU4
MU
MittAJEti
WYDAW NICTW O • WATRA • W ARSZAW A 1977
-/ ^ M a c ie j E. Ha Ib a ńs k i ^
Recenzent
mgr ini. Anna Ro&ciszewska-Stoyanow
Redaktor
Barbara Sokołowska
Projekt okładki i ilustracje
Julitta Gadomska
Redaktor techniczny
Teresa Kierzkowska
Korektor
Danuta Witkowska
W S Z E LK IE P RA W A ZA STR ZEŻ O N E
P R IN T ED IN PO LAN O
4HSz.until.E.o.T!
WYDAWNICTWO • WATRA •
Warszawa 1977. Wydanie I. Nakład 30 0 0 0 + 2 5 0 egz. Ark. wyd. 16,0.
Ark. druk. 14,6. Format 1 2 5 *2 0 0 mm. Symbol 10242/R K . Papier offset.
8 2 *1 0 4 /9 0 , kl. III. Maszynopis oddano do składu w lutym 1977 r. Pod­
pisano do druku w grudniu 1977 r. Druk ukończono w grudniu 1977 r.
Cena zł 4 5 . -
Druk Łódzkie Zakłady Graficzne, Zakład nr 2, Łódź, ul.
PKWN nr 18. Zam. 5 3 2 /1 1 /7 7 /2 . F -3
Pamięci moich Rodziców -
poświęcam
-
Od
autora
Życzliwe przyjęcie przez Czytelniczki (a może i Czytelników)
moich książek: „Potrawy z różnych stron świata”
oraz „Domowa kuchnia francuska” skłoniło mnie do zapoznania
Rodaków z potrawami krajów naddunajskich, zwłaszcza że wiele
z tych krajów Polacy odwiedzają i chętnie spożywają różne
miejscowe potrawy. W niniejszej książce zamieszczam przede
wszystkim potrawy kuchni wiedeńskiej - jednej z najlepszych
w F.uropie, węgierskiej - cieszącej się zasłużoną sławą,
i jugosłowiańskiej - z jej regionalnymi potrawami.
Znajdą się tu również potrawy kuchni bułgarskiej,
czechosłowackiej, rumuńskiej i znad górnego Dunaju.
Świadomie popełniam pewną nieścisłość geograficzną i kulinarną,
gdyż w Czechosłowacji istnieją właściwie dwie kuchnie: czeska
i słowacka, a tylko Słowacja leży nad Dunajem, ale mam nadzieję,
że ta niedokładność, czyniąca książkę bardziej interesującą,
znajdzie wybaczenie u Czytelników.
Pani Domu, korzystając z książki, będzie mogła urozmaicić
i poszerzyć jadłospis swojego stołu, a jeżeli nawet zna wiele nazw
potraw zamieszczonych w książce, to ich wykonanie będzie -
mam nadzieję - odbiegało od dotychczas stosowanego.
Nieki. re z zamieszczonych przepisów mogą budzić
zastrzeżenia żywieniowców (np. zbyt duża ilość
tłusz,.m„ ■wieprzowego w kuchni węgierskiej),
ale myślę, że potrawy te będą przyrządzane na wyjątkową okazję
i spożywane przez ludzi zdrowych.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin