Irena Gumowska - Dookoła stołu 1976.pdf

(20618 KB) Pobierz
Irena G um ow ski
DOOKOtR STOŁU
IRENA G M W A
U O SK
oooKotn srotu
W YDAW NICTW O
• W ATRA
• W AR S ZA W A
• 19 76
Opiniodawca:
Janusz Maruszewski
Okładka i ilustracje:
Marian Stachurski
Redaktor:
Alina Slradecka
Redaktor techniczny:
Irena Torzewska
Korektor:
Teresa Twardziak
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
PRINTED IN POLAND
WYDAWNICTWO „WATRA"
Warszawa 1976. Wydanie I.
Nakład 30 000 + 250 egz.
Ark. wyd. 9. Ark. druk. 6,8.
Symbol 10209. Format 125X200.
Papier druk. sat. kl. V 82X104/70
Maszynopis oddano do składu 18.XII.1975.
Podpisano do druku 10.V.1976.
Druk ukończono w czerwcu 1976 r.
Łódzkie Zakłady Graficzne, Zakład nr 2, ul. PKWN nr 18
Cena zł 22.—
J-100
Zam. 17/11
Ż ycie „ k rę c i” się
p r z y sto le
Nie ma rady: żeby żyć
trzeba jeść. Chociaż dziś
mówi się z powagą
i nie bez racji
— że
,,nie
na-
leży jeść, tylko się odżywiać". Ale to już inna spra­
wa.
Jada się, aby zaspokoić tizjologicznie głód i prag­
nienie, zregenerować siły, zlikwidować męczące uczu­
cie pustki w żołądku. Idziemy w tym celu do sto­
łówki, wstępujemy do baru samoobsługowego, w y­
pijamy kawę w cukierni czy przegryzamy coś w re­
stauracji. Są tacy, którzy przełykają jedzenie w po­
śpiechu, często
na
stojąco, czasem i z gazety. Inni
ludzie doceniają rolę spokojnego spożywania codzien­
nych posiłków przy estetycznie nakrytym wspólnym
stole.
Od niepamiętnych czasów wspólne jadanie było ozna­
ką przychylności.
Z
wrogami nie siadało się przy jed­
nym stole, chyba... żeby ich otruć, bo i takie fakty
zna historia. Wspólne ucztowanie, skromne czy luksu­
sowe, jest czynnikiem łączącym ludzi, doskonałą oka­
zją do zbliżenia się, zawiązywania przyjaźni, utrwala­
nia dawnych znajomości. Dobra kuchnia sprzyja po­
godnej atmoslerze, nastraja optymistycznie do ludzi.
Ale jakże często tę przyjemność „biesiadowania" psu­
ją nam sprawy pozornie mało ważne, dotyczące zasad
zachowania się przy stole. Jak prawidłowo posługiwać
się szućcami, które wino podać do jakiej potrawy,
co oznacza obco brzmiące określenie dania w karcie
restauracyjnej. Na wszystkie te pytania próbuję od­
powiedzieć w swojej książeczce, rozwiać najczęstsze
Zgłoś jeśli naruszono regulamin