Henryk Dębski - Bukiet warzyw część 1 (1983).pdf

(29576 KB) Pobierz
Sil
WYDAWNICTWO
* WATRA *
W
p
ci
MTJ
Opiniodawcy:
mgr Anna Ners
mgr Anna Szczepańska
Redaktor:
Aleksandra Chomicz
Projekt okładki i ilustracje:
Grażyna Różalska
Redaktor techniczny:
Teresa Kierzkowska
Korektor:
Teresa Twardziak
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
ISBN 83-225-0036-X
4H.Sz.until.E.of.T.!
W Y D A W N IC T W O „ W A T R A "
Warszawa 1983. Wydanie II.
Nakład 99 750 + 250 egz.
Ark. wyd. 19,5. Ark. druk. 21.
Symbol 10463/RK.
Cena zł 90 —
Druk i oprawa w NRD,
Dobry kucharz umie korzystać
z tradycji i współczesności
Od Autora
Myśl o napisaniu książki kucharskiej poświęconej wy­
łącznie warzywom zrodziła się w toku mojej pracy
zawodowej. Zauważyłem bowiem, że w typowej kuchni
polskiej, zarówno w zbiorowym, jak i indywidualnym
żywieniu, pomija się warzywa, a jeżeli nawet są, to
prawie wyłącznie potrawy proste i z niewielu tylko
rodzajów warzyw. A przecież dostępne są w Polsce
różnorodne warzywa o dużych wartościach odżyw­
czych i o wielkich walorach smakowych, które odpo­
wiednio przyrządzone mogłyby zadowolić nie tylko
niejednego smakosza, ale stać się doskonałym do­
datkiem albo samodzielnym daniem w naszych co­
dziennych mało urozmaiconych posiłkach.
Chciałbym tą książką przełamać barierę niechęci do
warzyw, podając przepisy często o smaku zaskaku­
jącym, ale które — mam nadzieję — znajdą zwolenni­
ków. Są wśród nich potrawy zarówno pracochłonne,
drogie, przeznaczone na bardziej uroczyste okazje,
jak i proste, tanie, które mogą stale gościć na naszych
stołach. Dostarczają bowiem nie tylko nowych wrażeń
smakowych, ale są bogatym źródłem witamin i skład­
ników mineralnych, co ma szczególne znaczenie dla
naszego zdrowia i samopoczucia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin