kuchnia_slowianska.pdf

(84 KB) Pobierz
Krystyna Alagor
KUCHNIA
SŁOWIAŃSKA
TEŻ LECZY
O medycynie inaczej
Krystyna Alagor
KUCHNIA
SŁOWIAŃSKA
TEŻ LECZY
O medycynie inaczej
1
© Copyright by Wydawnictwo Autorskie ALAGOR
Krystyna Krawczyk 2002
Grafika:
Marek Maj
http://euro-soft.com.pl/marcus
Skład i łamanie:
Rafał Celej
Wydawnictwo:
W.A. ALAGOR
ul. Sportowa 1/4
26-600 Radom
tel./fax: (048) 360-65-07
e-mail: alagorr11@onet.pl, alagorr11@poczta.onet.pl
http://www.alagorr.republika.pl
ISBN 83-915868-0-4
Druk i oprawa: «ROMEL», ul. 25-Czerwca 37, 26-600 Radom,
tel.: (048) 3639901
2
WPROWADZENIE
Wspó³czesny zabójca,
czyha na talerzu.
Treści biblijne przekazują, że pierwszego człowieka
Bóg ulepił z gliny – potem tchnął w niego ducha. Starych
tekstów nie musimy odczytywać jednak dosłownie, oznacza
to raczej, że człowiek jest dzieckiem Matki-Ziemi, a jego
materialne ciało zbudowane jest z podobnych jak ziemia
pierwiastków, które nazywamy biopierwiastkami. Są to
głównie: wapń, krzem, fosfor, magnez, żelazo, cynk, jod,
i wiele innych znajdujących swe odnośniki w materii ziemi
a wyszczególnionych w tablicy Mendelejewa.
Biopierwiastki zużywamy w codziennej pracy, myślach,
emocjach. Aby w organizmie nie naruszyć naturą ustalonych
wielkości i zachować proporcje, musimy pożywieniem
zrodzonym przez przyrodę systematycznie je uzupełniać
– co korzenie roślin z ziemi a łodygi z powietrza wyciągną
przekazują człowiekowi i czym odżywiają się zwierzęta
w dalszej konsekwencji stanowi to nasz pokarm. Zatem
zdrowie i długowieczność zapewniamy sobie spożywając
produkty o zwiększonej zawartości naturalnych składowych
pierwiastków ziemi – takie są ustalenia Stwórcy. Schorzenia
ciała fizycznego rozpoczynają się wówczas, gdy występuje
w organizmie niedobór biopierwiastków lub zachwianie ich
proporcjonalnej równowagi. Leczenie żywnością dokonu-
jemy poprzez zmianę pożywienia, wprowadzając do diety
produkty zasobne w mikroelementy, których nam aktualnie
brakuje – uzupełnienie ich powoduje wyleczenie.
3
Starochińska medycyna znana w świecie już ponad 5
tysięcy lat, od czasów starożytnych leczy żywnością. Kiedy
ta forma leczenia nie pomaga, chiński lekarz sięga do ziół,
w których tkwi całe bogactwo związków mineralnych i wi-
tamin, akupunkturą natomiast i stosowaniem przypieczki,
czyli moksy, przywraca prawidłowy obieg energii życia,
pozyskiwanej z pożywienia, oddechu i energii pierwotnej.
Wzorce kuchni słowiańskiej i innych zwyczajowo starych
dostarczały w pożywieniu odpowiedniej ilości i jakości bu-
dulca dla kości, nerwów, mięśni, krwi.
Cywilizacja niesie ze sobą kuchnię toksyczną. Sztuczne
nawozy wyniszczyły biologiczne życie gleby, które w na-
turalnym procesie ją użyźniały. Ziemia staje się powoli
martwa-bez sztucznych nawozów nie potrafi już wydawać
plonów. Łąki pozbawiono kwiatów, a w tym, zniszczono
naturalne życie ziół, po które sięgał człowiek. W ukwieco-
nych łąkach zwierzęta odnajdowały nie tylko pokarm, ale
wzmacniały się leczniczo. Nadmierna chemizacja pozba-
wia owoce ziemi smaku, zapachu, odżywczych wartości.
Genetyczne zmiany roślin, zwierzęta karmione w sposób
barbarzyński burzą naturą wyznaczoną odrębność kobiet
i mężczyzn – wzrasta aktywność kobiet a pasywność staje się
męską cechą. Pojawiają się nowe schorzenia, których ludz-
kość niegdyś nie znała lub były rzadkością. Zwiększają się
liczebnie i różnorodnie wrodzone ułomności noworodków,
a dorosłych coraz częściej eliminują z życia zawały serca,
wylewy, owrzodzenia. Rosną w potęgę otyłość, cukrzyca,
psychiczne schorzenia. Liczne żniwo dusz zbierają choroby
nowotworowe. Współczesność jest powszechnie stresująca
a stres staje się bardzo aktywnym mordercą. Coraz częściej
chorują dzieci na marskość wątroby ponieważ napoje stano-
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin