Slowly_Veggie_4_2017.pdf

(30193 KB) Pobierz
SIERPIEŃ/WRZESIEŃ
WEGETARIAŃSKA
PROSTO &
KREATYWNIE
ROŚLINNE
TRENDY!
& WEGAŃSKA KUCHNIA Z DUSZĄ
48
FERMENTUJEMY
Kapusta szpiczasta w chili,
kimchi i marchewki
z pomarańczą
GOTUJEMY
Aromatyczne konfitury,
wyrafinowane galaretki
POMYSŁÓW
NA OWOCE
I WARZYWA
Od pizzerek z karczochami
w cytrynowej zalewie
po wiśniowo-czereśniowy
chutney z tymiankiem
i cykorią
MARYNUJEMY
Od oleju ziołowego
po wodę różaną
SMAKI LATA!
Przepisy, które uczynią Cię szczęśliwym!
3879114
3
ANTIPASTI, CHUTNEY I SPÓŁKA
4/2017
12,99 zł
w tym VAT 8%
3879114
STARTER
uchnia lokalna i sezo-
nowa – od jakiegoś cza-
su te dwa hasła cieszą
się coraz większym powodze-
niem. I to właśnie latem
i wczesną jesienią warto się na
nich skoncentrować, aby potem
w pełni korzystać z dobro-
dziejstw natury. Bo przecież
nie ma nic smaczniejszego niż dojrzałe w słońcu pomidory lub zachwycające
słodyczą owoce. Niestety po lecie nadchodzi czas, kiedy trzeba z nich zre-
zygnować, chyba że za przykładem naszych babć zabierzemy się za robie-
nie przetworów i zapełnienie piwniczki zimowymi zapasami. Oprócz tra-
dycyjnych kiszonych ogórków, przecierów pomidorowych i kiszonej
kapusty, proponujemy też sięgnąć po nowe inspiracje. My stawiamy w tym
sezonie na egzotyczno-owocowe chutneye, pikantne antipasti, oryginalne
pikle i niepowtarzalne w smaku konfitury, dzięki którym będziemy mo-
gli cieszyć się smakiem owoców i warzyw o każdej porze roku.
K
W akcji
O naszych kulinarnych
warsztatach z Julką
Cymbaluk zwyciężczy-
nią MasterChef Junior
więcej na str. 120.
redaktor naczelna
Obserwuj naszą redakcję na:
facebook.com/slowlyveggiepolska
instagram.com/Slowly_Veggie_Polska
Foto: Bartek Sadowski
slowlyveggie.pl
sv@burdamedia.pl
youtube/SlowlyVeggiePolska
3
3879114
SPIS TREŚCI
PRZEPIS Z NASZEJ
OKŁADKI
Miętowe pesto z carpaccio
z ananasa, str. 42.
7
6
NEWS
8
ZDROWIE
Najnowsze trendy, praktyczne aplikacje i inspirujące książki.
17
DOBRY FERMENT
Państwo Sznajder, właściciele ekologicznego gospodarstwa na Dolnym Śląsku, opowiadają
o zaletach kiszonek i domowych przetworów.
10
ANTIPASTI
40
LUDZIE
Przepisy nie tylko na włoskie przekąski. Inspirowane kuchnią sezonową świetnie sprawdzą
się na garden party!
22
CHUTNEY & CO.
Owocowe, warzywne i ziołowe. Sosy, dipy i smarowidła, dzięki którym zamkniemy
lato w słoiku i zatrzymamy na dłużej.
PASJONACI
Organizacja ProVeg zabiera się za edukację żywieniową Polaków, pijalnia soków „Corona sok
i mus”namawia do terapii sokowej, a Wiktor Morgulec opowiada o zaletach praktykowania jogi.
36
50
62
KISZONKI
4
Ogórki, buraki, kalafior, a nawet pak choi – ukisić można niemal każde warzywo!
3879114
72
86
KONFITURY
I SYROPY
110
DESIGN
112
MODA
114
URODA
NA SŁODKO
Z sezonowych owoców, doprawione orientalnymi przyprawami i świeżymi ziołami. Pycha!
104
INSPIRACJE
98
110
GO SLOW!
Zwalniamy tempo w pięknych wnętrzach i zazieleniamy przestrzenie.
WSPOMNIENIE LATA
Cieszymy się ostatnimi promieniami słońca i zamieniamy je w pozytywną energię.
NOŚ SIĘ ODPOWIEDZIALNIE
Założycielka marki „KOKOworld” o tym, dlaczego świadome ubieranie się jest ważne.
113
PIĘKNE WŁOSY
Domowe sposoby i naturalne kosmetyki, które gwarantują piękną fryzurę.
120
W AKCJI
3
Starter
122
Zapowiedzi
#ARTFOOD
Relacja z warsztatów kulinarnych we wrocławskim Art Hotelu.
120
POKOCHAJ
SWOJE SERCE
Dagmara Skalska w swojej najnowszej
książce radzi, jak sprawić, by emo-
cje nie zapanowały nad naszym
życiem, i co zrobić, by nie dać się
oszukać intelektowi.
Cena: 36,90 zł www.burdaksiazki.pl
Więcej o książkach przeczytasz
na str. 118.
5
3879114
Zgłoś jeśli naruszono regulamin