Bistro 09-2011.pdf

(33674 KB) Pobierz
SŻYBKA
PROSTA KUCHNIA
dla zabieganych i leniwych
NAJ
Magazyn
Poleca
cena 4,99
zł,
w
tym
8%
Vat
nr
7/wrzesień
2011
-
-~
KRÓTKI
JADŁOSPIS
DLA UCZNIA
TYLKO 15 MINUT
04
Promujemy kulinarne duety
08
Dania z
wrześniowego
straganu
30 MINUT
12
Grzybobranie czas
zacząć
18
Krótkie
smażenie
=
sŹybki
obiad
24
Leniwe nie tylko dla leniwych
45 MINUT
26
Uczniowskie typy: zdrowe i pyszne
30
Ryżowe
pole„. do popisu
34
Jeśli
pizza, to w Bistro
GOŚCIE
IDĄ
36
Żegnamy
lato na werandzie
*
r2Jt&t1v
to-1ueaJr:C!A;;,
ozpsto
1w1'0ŻllJP
!o!lali!l
1
!lo
11duu19:rv re.sta1r1•rf<Ji',
DESERY
42
Moc w owocach ukryta
46
Kawa na 6 sposobów
SKLEP
48
Rzeczy
Óanvi
ltmoim'IZi-.
J
\laewm
j;<fckdzr/
od1·ow/rlt,iry.o·
ohylt&:
rłfy,rtl'O
I
"
aJ·
dzieUJt{e//lrM(l/llV
rm(:IŹtt
(sf!/óft.O)
!/,td{!lllV
piękne
i do rzeczy
l'O{fffaEfl'
a{'fl,rtohaCr:-
-emifi'1w1a
}'l!laaia/i
t.IF
!Zlr{Ydtt,
NA ZAPAS
50
Konfitury,
dżemy, powidła
-
owocowe przetwórstwo domowe
uf'rt11C1tJ'IŹiclv
klaa·ów,
'lP
aa,ff!fllV
.Clft:stny&rt
/{!l&ZIU°&
-
VSf!fÓIŹo
/
BISTRO
r-
o
o
m
'tl
>
ADRES
REDAKCJI:
ul. Marynarska
15,
02-674
Warszawa,
tel.
22
360
3649 ,
fax. 22
360 39
86
REDAKTOR
NACZELNA
Jolanta
Orłowska
ZASTĘPCA
RED. NACZELNEJ
Renata
Chodorowska
DYREKTOR
ARTYSTYCZNY
Iwona
Kobryń-Gałązka
PROJEKT I
ŁAMANIE
Katarzyna Trzeszczkowska
REDAKTOR
PROWADZĄCY
Anna Na
likowska
SEKRETARZ REDAKCJI
Aldona
Wiśn
i
ewska,
Małgorzata Pośn
i
k,
www.kobieta.pl
Agnieszka Niedzielak-Kowalska
SEKRETARKA:
Ewa Zawadzka
PRODUKCJA&PREPRESS
QUALITY
Marek Szpunar (dyr.),
Piotr
Wa
l
ędzik
DRUK:
RR Donnelley
Europe
Sp.
z
o.o.
Magdalena Olszewska
FOTO EDYCJA
Ewa Ci'szewska
G+J Gruner+Jahr
Polska
Sp. z o.o.
&
Co.
Spółka
Komandy
towa,
ul. Marynarska
15,
02-674
Warszawa
www.guj.pl
PREZES
Magdalena Malicka
WYDAWCA
Agn
ieszka
Doleżych
DYREKTOR PROMOCJI I WYDAWNICZY
Urszula Wilk
DYREKTOR
SPRZEDAŻY
G+J
Barbara
Topol
Reklama Ewa Pietrzykowska
(p.o. dyr.
reklamy
NAJ Magazynu,
Bistro,
Mojego Gotowania),
zespół:
Justyna
Cyt
ry
ńska
MARKETING
Elwira
Antolak, Agnieszka
Jakóbowska
URODA
Magdalena Groszewska (dyr.)
MULTIMEDIĄ
Marcin
Kozioł
(dyr.)
SPRZEDAŻ
I ROZWÓJ BIZNESU
Agnieszka Wierzbicka-Baxter (dyr.)
DYSTRYBUCJA I
OBSŁUGA
KLIENTA
Jerzy Janczak
(dyr.)
DYREKTOR PIONU
FINANSOWO-OPERACYJNEGO
Tomasz Kostecki
Redakcja
nie
zwraca niezamówionych
tekstów,
zastrzega
prawo dokonywania
skrótów
i
nie
odpowiada za
treść
zamieszczonych
ogłoszeń
i
anonsów.
Wydawca
miesięcznika
NAJ Magazyn
ostrzega
P.
l
Sprzedawców,
że
sprzedaż
aktualnych i archiwalnych numerów
pisma
po
innej
cenie
niż
wydrukowana
na
okład­
ce
jest
działaniem
na
szkodę
Wydawcy
i skutkuje
odpow
iedzialnością
sądową.
BISTRO,
WRZESIEŃ
2011
03
MINUT
BRUNCH
15
pary
W kuchni jak w
życiu:
albo jedno pasuje do drugiego i nie ma takiej
siły,
która by je
rozdzieliła,
albo
każdy
smak idzie
swoją drogą.
_
Nasze
doskonałe spotkały się
we
właściwym
miejscu i czasie. Krótkim!
PRZEPISY DLA 4 OSÓB
SZPINAK W KURCZAKU
80 dag filetów z kurczaka
sól+ pieprz
odkładamy
~~
oliwa
sok z cytryny
szalotka
30 dag szpinaku
8 suszonych pomidorów
4 plastry sera ementaler
po 2
łyżki mąki
i
masła
~
Mięso
kroimy w plastry, posypujemy
solą,
pieprzem,
skrapiamy
oliwą
i
sokiem z cytryny,
na kilka minut. W tym czasie
smażymy
na oliwie
posiekaną szalotkę,
dodajemy szpinak. Przyprawiamy
solą,
pieprzem. Robimy w
mięsie kieszeń,
napełniamy ją
szpinakiem, pomidorami
osączonymi
z zalewy,
wkładamy
po plastrze
sera. Obtaczamy w
mące, smażymy,
dodajemy
masło
i dusimy pod przykryciem
.
DOBRA RADA:
By
ser
dobrze
się
rozpuścił,
zamiast
dusić
mi
ęso
na patelni, wstaw
je
na kilka minut
do pieca
-
a
przedte.m
skrop stopionym
masłem
.
BISTRO,
WRZESIEN 2011
~6e:v~
25 dag
wędzonego łososia
szalotka
papryczka chili
kawałek
(2 cm)
świeżego
imbiru
łyżka
oliwy
,
odrobina soku z limonki
natka pietruszki
sól+ pieprz
4 cykorie
RYBA W CYKORII
kroimy w
kostkę
.
Szalotkę
,
obieramy, kroimy. Chili
przepoławia
usuwamy nasionka,
strąk
siekamy,
Obydwa
składniki łączymy
z
łososi
Dodajemy drobno posiekany
imbir.
Miesz;amy z sosem zrobionym
z
ołi
u
z
limonki,
posiekanej natki pie
amy
solą
i
pieprzem.
Z c
y
gorzkr~łąb
(ok. 1/4
~
Łososia
gruszka
&,,
ser
pleśniowy
i
miodu. Orzechy drobno siekamy,
z rozmarynu obrywamy
igiełki, miętę
rwiemy na drobne
kawałki.
Mieszamy z serem
i
nakładamy masę
do,
wydrążonych
gruszek.
Pieczemy 5-10 minut w temperaturze 180°C.
Gdy owoce
nabiorą złotobrązowej
barwy,
wyjmujemy i
podajemy
gorące,
udekorowane
gałązkami
rozmarynu.
!Z!efu~cbr~
4 gruszki
sok z cytryny
łyżka miod~
GRUSZKI POD SEREM
10 dag orzechów
włoskich
2
gałązki
rozmarynu
kilka listków
mięty
20 dag sera
pleśniowego
~
Gruszki
myjemy, kroimy na
połówki,
!
,I
I
usuwamy nasionka.
Układamy
owoce na
blasze
wyłożonej
papierem do p
'
Smarujemy je
mieszanką
sok
DOBRA RADA:
Sezon na gruszki
w
pełni,
dlatego
·e
teraz
włączyć
do codziennego menu. Ich smak
'
się te
ż
z
mięsem,
boczkiem oraz
szynką.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin