Kilka przepisów na Drożdżówki.pdf

(1232 KB) Pobierz
Drożdżówki z wiśniami i kremem migdałowym.....
Ciasto:
60 ml ciepłej wody
1 łyżka + 1 łyżeczka (razem 9 g) suchych drożdży instant
500 g mąki pszennej tortowej, przesianej
60 g cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
350 g masła, miękkiego
Nadzienie:
wiśnie, lub inne owoce
Krem migdałowy:
4 żółtka
60 g cukru
50 g mąki
1/2 litra tłustego mleka
50 g bardzo drobno zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki esencji migdałowej (ekstraktu)
oraz:
1 jajko, roztrzepane
Lukier migdałowy:
3/4 szklanki cukru pudru
około 4 - 5 łyżek wody
1 łyżeczka esencji migdałowej (ekstraktu)
Wieczorem wyrabiamy ciasto...wsypujemy drożdże do kubka z ciepłą wodą,
mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.Do dużej
miski wsypujemy mąkę, cukier, sól,dodajemy drożdże z wodą i mieszamy.
Dodajemy po 1 jajku i mieszamy lub miksujemy składniki na wolnych obrotach
miksera, aż składniki prawie się połączą w jedną masę. Ciasto powinno być
gładkie i elastyczne, ale powinno przyklejać się do dna i ścianek miski. Ciasto
wyrabiamy jeszcze przez około 10 minut (rękami lub mikserem). Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy partiami masło, wyrabiając rękami lub
mikserem na średnich obrotach. Miksujemy tylko do czasu całkowitego
połączenia się masła z ciastem. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i
wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rano:
krem migdałowy: żółtka i cukier ubić, aż masa zbieleje i będzie puszysta. Dodać
przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie zagotować
mleko. Mieszając masę jajeczną łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym
wrzącym mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym
dnem i mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Delikatnie
zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z mielonymi migdałami i esencją
migdałową. Ostudzić. Wyjąć ciasto drożdżowe z lodówki i rozwałkować je na
placek o grubości 1 cm, na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto pokroić na
mniejsze kwadraty o boku około 7 cm. Na środek nakładać po jednej łyżce
kremu i po 4 wiśnie. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo
dokładnie je zlepiać, tak, aby winie pozostały widoczne w szparach. Układać na
blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w odległości 5 cm od siebie.
Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec
na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i
przełożyć do wystygnięcia na metalową kratkę.
Przygotować lukier: cukier puder przesiać na płaski talerz, dodać esencję
migdałową i stopniowo dodając wodę, mieszać, aż powstanie gęsty lukier.
Posmarować wierzch drożdżówek.
Drożdżówki z budyniem i rodzynkami
Składniki na ciasto (12 dużych bułeczek):
500 g mąki pszennej chlebowej
12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 jajka
200 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
60 g masła
pół łyżeczki soli
Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać
pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłe miejsce, do podwojenia
objętości (1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na
wymiar formy, czyli 40 x 25 cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia).
To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 40 x 40 cm.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż
jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na 12 kawałków (będą dość grube).
Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostawić do napuszenia na 15
minut.
Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Gdyby zbyt szybko
'łapały' kolor, przykryć folią aluminiową. Jeszcze ciepłe polukrować.
Składniki na budyniowe nadzienie:
550 ml mleka
25 g masła
4 żółtka
110 g cukru
60 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
16 g cukru wanilinowego
120 g rodzynków
300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z
żółtkami i mąką. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i
ugotowac budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Dodać
rodzynki, wymieszać. Przykryć folią spożywczą (powinna bezpośrednio dotykać
powierzchni budyniu) i lekko przestudzić.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne,
sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta
'dough' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i dalej postępować
wg powyższego przepisu.
Smacznego :)
Słodkie drożdżówki - motylki z chałwowym nadzieniem
Składniki na około 13 drożdżówek:
500 g mąki pszennej
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży
1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g masła, miękkiego
Wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami
(ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić
gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia
objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na około 13 części, mniej więcej 73 gramowych.
Uformować z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkować, posmarować 1 pełną łyżką nadzienia (przepis
poniżej). Zwinąć jak naleśnika.
Następnie obydwa końce podłożyć pod spód, naciąć.
Ciasto wywinąć na boki by powstał kształt motylka.
Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 minut do
napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem warto posmarować
bułeczki dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Można przykryć folią
aluminiową pod koniec pieczenia, jeśli będą się przypalać. Wystudzić na kratce.
Nadzienie chałwowe:
250 - 300 g chałwy, np. sezamowej
1 jajko
1 łyżka śmietany kremówki
Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać z kremówką i roztrzepanym jajkiem.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności:
płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania
ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, uformować kulki i
dalej postępować wg przepisu.
Smacznego :)
Cinnabon rolls czyli drożdżówki cynamonowe
Zgłoś jeśli naruszono regulamin