Zofia Zawistowska - Surówki i sałatki (1979).pdf
(
11722 KB
)
Pobierz
ZOFIA ZAWISTOWSKA
SURÓW KI
i SAŁATKI
I
Opiniodawca mgr inz.
Aleksandra Obrębska
Redaktor
Alina Stradecka
Rysunki wykonał
Zygmunt Sloniewski
Okładkę projektował
Waldemar Wnuczak
Redaktor techniczny
Kalina Grzechocińska
Korektor
Danuta Witkowska
Książka zawiera podstawowe wiadomości o warzywach
i owocach oraz ich znaczeniu w żywieniu człowieka. Po
dano w niej sposoby racjonalnego przygotowywania su
rówek i sałatek (bardziej i mniej popularnych). Poza tym
znajdują się w niej przepisy na sosy i zaprawy do surówek
i sałatek, a także propozycje napojów. Książka jest prze
znaczona dla kobiet prowadzących gospodarstwo domowe.
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
4H.Sz.until.E.of.T.!
PRINTED IN POLAND
W YDAW NICTW O „WATRA"
Warszawo 1979.
W ydanie VI. N akład 99 750 -j- 250 egz.
Ark. wyd. 9.0. Ark. druk. 8.5.
Symbol 10342/RK. Cena zi 25 .-
Druk i oprawa w NRD.
W IA D O M O Ś C I OGÓLNE
ZASADY PRAW IDŁO W EG O Ż Y W IE N IA
Rola racjonalnego żywienia polega na dostarczaniu organizmowi
odpowiednich ilości składników odżywczych, tzn. białek, tłuszczów,
węglowodanów, składników mineralnych i witamin. Związki te
zapewniają:
• dostateczną ilość składników potrzebnych do budowy nowych
i odbudowy zużytych tkanek ustroju;
• dostarczenie odpowiedniej ilości energii potrzebnej do utrzy
mania życia i wykonywania pracy;
• właściwą regulację procesów życiowych organizmu.
Szybki rozwój nauki o żywieniu człowieka i dostateczna znajomość
składu poszczególnych produktów spożywczych pozwala na opra
cowanie prawidłowego pod względem jakościowym i ilościowym
zestawu posiłków. Zaspokajają one w pełni potrzeby organizmu,
zróżnicowane w zależności od wieku człowieka, rodzaju wykony
wanej pracy, stanu zdrowia i warunków, w jakich żyje.
Składniki pokarmowe zawarte w produktach spożywczych można
podzielić na
6
grup: białka, składniki mineralne, witaminy, węglo
wodany, tłuszcze i woda. Każdy z tych składników spełnia w ustro
ju specyficzną rolę.
Białko, składniki mineralne oraz częściowo tłuszcze i woda służą
do budowy komórek organizmu (mięśni, kości, krwi, włosów,
skóry itd.); są to składniki budulcowe.
Witaminy i niektóre składniki mineralne wchodzą m.in. w skład
enzymów i hormonów, które regulują procesy przemiany materii
i dlatego są nazywane składnikami regulującymi.
Plik z chomika:
floverek
Inne pliki z tego folderu:
Dionizy Szepietowski - Kuchnia jarska (1968).pdf
(11474 KB)
Henryk Dębski, Danuta Dębska - Obiady na każdy dzień roku (1989).pdf
(136599 KB)
Zofia Czerny - Książka kucharska (1954).pdf
(84992 KB)
Henryk Dębski - Potrawy z ryb (1980).pdf
(42592 KB)
Jan Gajkoś - Nalewki (1958).pdf
(20900 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin