Irena Gumowska - Dookoła stołu 1976.pdf
(
20618 KB
)
Pobierz
Irena G um ow ski
DOOKOtR STOŁU
IRENA G M W A
U O SK
oooKotn srotu
W YDAW NICTW O
• W ATRA
• W AR S ZA W A
• 19 76
Opiniodawca:
Janusz Maruszewski
Okładka i ilustracje:
Marian Stachurski
Redaktor:
Alina Slradecka
Redaktor techniczny:
Irena Torzewska
Korektor:
Teresa Twardziak
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
PRINTED IN POLAND
WYDAWNICTWO „WATRA"
Warszawa 1976. Wydanie I.
Nakład 30 000 + 250 egz.
Ark. wyd. 9. Ark. druk. 6,8.
Symbol 10209. Format 125X200.
Papier druk. sat. kl. V 82X104/70
Maszynopis oddano do składu 18.XII.1975.
Podpisano do druku 10.V.1976.
Druk ukończono w czerwcu 1976 r.
Łódzkie Zakłady Graficzne, Zakład nr 2, ul. PKWN nr 18
Cena zł 22.—
J-100
Zam. 17/11
Ż ycie „ k rę c i” się
p r z y sto le
Nie ma rady: żeby żyć
—
trzeba jeść. Chociaż dziś
mówi się z powagą
—
i nie bez racji
— że
,,nie
na-
leży jeść, tylko się odżywiać". Ale to już inna spra
wa.
Jada się, aby zaspokoić tizjologicznie głód i prag
nienie, zregenerować siły, zlikwidować męczące uczu
cie pustki w żołądku. Idziemy w tym celu do sto
łówki, wstępujemy do baru samoobsługowego, w y
pijamy kawę w cukierni czy przegryzamy coś w re
stauracji. Są tacy, którzy przełykają jedzenie w po
śpiechu, często
na
stojąco, czasem i z gazety. Inni
ludzie doceniają rolę spokojnego spożywania codzien
nych posiłków przy estetycznie nakrytym wspólnym
stole.
Od niepamiętnych czasów wspólne jadanie było ozna
ką przychylności.
Z
wrogami nie siadało się przy jed
nym stole, chyba... żeby ich otruć, bo i takie fakty
zna historia. Wspólne ucztowanie, skromne czy luksu
sowe, jest czynnikiem łączącym ludzi, doskonałą oka
zją do zbliżenia się, zawiązywania przyjaźni, utrwala
nia dawnych znajomości. Dobra kuchnia sprzyja po
godnej atmoslerze, nastraja optymistycznie do ludzi.
Ale jakże często tę przyjemność „biesiadowania" psu
ją nam sprawy pozornie mało ważne, dotyczące zasad
zachowania się przy stole. Jak prawidłowo posługiwać
się szućcami, które wino podać do jakiej potrawy,
co oznacza obco brzmiące określenie dania w karcie
restauracyjnej. Na wszystkie te pytania próbuję od
powiedzieć w swojej książeczce, rozwiać najczęstsze
Plik z chomika:
floverek
Inne pliki z tego folderu:
Dionizy Szepietowski - Kuchnia jarska (1968).pdf
(11474 KB)
Henryk Dębski, Danuta Dębska - Obiady na każdy dzień roku (1989).pdf
(136599 KB)
Zofia Czerny - Książka kucharska (1954).pdf
(84992 KB)
Henryk Dębski - Potrawy z ryb (1980).pdf
(42592 KB)
Jan Gajkoś - Nalewki (1958).pdf
(20900 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin