Sekrety sukcesu w uprawie cebuli.pdf

(915 KB) Pobierz
z własnej działki
syrop na Wzmocnienie
Przy wiosennym przesileniu, gdy jesteśmy narażeni na infekcje,
warto sięgać po domowe sposoby wzmacniania odporności.
Są nie tylko skuteczniejsze, ale przede wszystkim naturalne.
Na przeziębienia i grypę polecany jest syrop z cebuli. Obraną
i drobno pokrojoną cebulę należy zasypać cukrem i odstawić
w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż puści sok. Odcedzony płyn
pić dwa razy dziennie po jednej łyżeczce.
to ci się przyda!
'finezja'
Wczesna odmiana o okresie wegetacji
120 dni. Cebule o łagodnym smaku.
Wyrównane, równomiernie dojrzewa-
jące, o kształcie kulistym do romboidal-
nego. Białe i błyszczące. Miąższ dość
twardy o wysokiej zawartości suchej
masy. Idealna do bezpośredniego spo-
życia lub do produkcji dymki.
'wolSka'
Odmiana późna, plenna o okresie
wegetacji 140-150 dni. Tworzy
cebule o kształcie kulisto-rombo-
idalnym. Łuska cienka, barwy słom-
kowożółtej. Miąższ biały, soczysty,
łagodny w smaku. Przeznaczona do
bezpośredniego spożycia, prze-
twórstwa i przechowywania.
płytki system korze-
niowy sprawia, że
rośliny wymagają
nawożenia.
Siedmiolatka
Na zbiór pęczkowy nadaje się cebula tzw.
siedmiolatka, nazywana czosnkiem dętym.
Jest rośliną wieloletnią, która pozostaje na
tym samym miejscu przez 3-4 sezony.
Wytwarza dużą ilość odrostów układa-
jących się w zwarte kępy o dużej
ilości szczypioru. Rurkowate
liście o jasnozielonej barwie
mają łagodny smak i wy-
jątkowy aromat. Dorastają
nawet do 70 cm.
z dymki jest najbardziej pole-
cana i cieszy się popularnością
w przydomowych ogródkach
warzywnych. Jednak cebule
te nie nadają się do dłuższego
przechowywania, tylko do spo-
żywania na bieżąco.
polecane odmiany
'sława ożarowa'
– bardzo
plenna, późna odmiana (okres
wegetacji 140-150 dni), two-
rząca duże kuliste cebule, po-
kryte jasno-żółtą, przylegającą,
twardą łuską. Miąższ mięsisty,
biało-zielony, łagodny w sma-
ku. Bardzo dobrze przechowu-
je się przez zimę.
'sochaczewska'
– odmiana
późna (140-150 dni), polecana
do długiego przechowywania.
Nadaje się również na dymkę.
Tworzy wyrównane kuliste,
żółte cebule z mocną łuską.
Miąższ biały, o łagodnym, deli-
katnym smaku.
WłaściWości zdroWotne
Cebulę możemy jeść na suro-
wo, gotowaną, smażoną czy
marynowaną. Sprawdza się
w zupach, marynatach, sosach,
zapiekankach oraz sałatkach.
Silną pozycję w naszych kuch-
niach ma za sprawą nie tylko
uniwersalności i specyficzne-
go smaku, ale także właściwo-
ści zdrowotnych. Jest bogata
w substancje bakteriobójcze
i witaminę C. Dodatkowo za-
wiera fosfor, magnez, siarkę,
cynk oraz krzem. Dzięki temu
zwiększa odporność organi-
zmu i zmniejsza podatność na
infekcje. W medycynie ludowej
wywaru z cebuli używa się przy
przeziębieniach i chorobach
reumatycznych.
ekspert
Justyna Stasiak
kierownik
Dział Sprzedaży PNOS
www.pnos.pl
o warzywo o dużym zna-
czeniu gospodarczym,
uprawiane niemal we
wszystkich krajach. Jest rośli-
ną dwuletnią. W pierwszym
roku wytwarza piętkę, z której
wyrastają korzenie i rurkowate
liście, tzw. szczypior. W drugim
pojawiają się pędy kwiatosta-
nowe, osiągające nawet 2 m.
Zwykle cebulę uprawiamy jed-
nak jako gatunek jednoroczny.
Wymagania
Najbardziej udaje się na gle-
bach żyznych, próchniczych
i przepuszczalnych, ale dosta-
tecznie wilgotnych. Ze wzglę-
du na słabo rozwinięty system
korzeniowy jest bardzo wraż-
liwa na niedobór wody oraz
brak nawożenia.
skuteczne metody
Cebulę można uprawiać na
Sekrety sukcesu
w uprawie cebuli
trzy sposoby: z siewu, z rozsa-
dy oraz z dymki.
siew wprost do gruntu
– jest
stosowany najczęściej. Warto
go przeprowadzać na glebach
zasobnych w składniki po-
karmowe, a także w rejonach
o długim okresie wegetacji.
Taka cebula jest najlepsza do
długiego przechowywania.
rozsada
– skraca wegetację
roślin o około 4 tygodnie. Mło-
de okazy wysadzamy na grząd-
kach najwcześniej w połowie
kwietnia.
cebula z dymki
– to forma
nieco kosztowniejsza, jednak
jej zaletą jest wcześniejszy,
wyższy i lepszej jakości plon.
Zbiór jest o 4-6 tygodni szyb-
'Supra'
Odmiana średnio późna (140 dni). Kuliste
cebule o wyrównanej wielkości. Łuski
okrywające żółte, przylegające. Miąższ
biało-kremowy, smaczny. Duży udział plo-
nu to okazy o średnicy ok. 7 cm. Równo-
cześnie załamuje szczypior. Przeznaczona
do spożycia i długiego przechowywania.
Kluczowe etapy to przygotowanie podłoża, termin i sposób
siewu lub sadzenia, a także wybór odpowiedniej odmiany.
szy, niż z innego sposobu upra-
wy cebuli. Sadzimy ją wczesną
wiosną w żyznej, przepuszczal-
nej glebie o odczynie obojęt-
nym lub lekko kwaśnym. Naj-
lepiej służy jej towarzystwo
warzyw, takich jak buraki ćwi-
kłowe, koperek i marchew. Na-
leży jednak unikać sąsiedztwa
kapusty i rzodkiewki. Uprawa
T
'karmen'
Odmiana wczesna (125-130 dni),
plenna o karminowoczerwonej łusce
i fioletowo-białym miąższu. Łagodna
w smaku. Cebule kulisto-romboidal-
ne z dość mocną łuską. Sałatkowa,
polecana do bezpośredniego spoży-
cia. Dobrze przechowuje się do końca
marca. Pod tym względem przewyż-
sza nawet odmiany holenderskie.
W pierwszym roku roślina wykształca piętkę, z której wyrasta-
ją korzenie i rurkowate liście, czyli szczypior. W drugim roku
pojawiają się kuliste kwiatostany.
Siedmiolatka 'wita'
Wieloletnia, mrozoodporna roślina.
Białe zgrubienia przechodzą w zielo-
ny, soczysty, delikatny i aromatyczny
szczypior o smaku łagodniejszym niż
u cebuli zwyczajnej. W pierwszym
roku uprawy szczypior uzyskujemy
latem, w latach następnych już od
wczesnej wiosny. Polecana na zbiór
w pęczkach.
40
Zdj.: adobe Stock, mat. prasowe
kocham ogród
www.instagram.com/kocham_ogrod
www.facebook.com/kochamogrodmagazyn
kocham ogród
41
Zgłoś jeśli naruszono regulamin