Zupy i sosy (Kiewnarska, 1929).pdf

(755 KB) Pobierz
1
Zupy i sosy
Pani Elżbieta
Towarzystwo Wydawnicze „BLUSZCZ“, Warszawa, 1929
Pobrano z Wikiźródeł dnia 20.11.2018
2
Nr. 58
„ŻYCIE PRAKTYCZNE”
WYDAWNICTWO, POŚWIĘCONE SPRAWOM PROWADZENIA
DOMU I GOSPODARSTWA KOBIECEGO
ZUPY I SOSY
ZEBRAŁA I UŁOŻYŁA
P A N I E L Ż B I E TA
TOWARZYSTWO WYD. „BLUSZCZ“
WARSZAWA
S P I S R ZE C ZY
I. ZUPY
Str.
53.
 Piwo grzane
3
Str.
18
53.
 Piwo grzane
18
 Suszenica
19
 II.
JAK PRZYRZĄDZAĆ
54.
 Zupa z jagód
19
3 55.
ZUPY
56.
 Zupy owocowe
19
1.
 Rosół z wołowiny
5
57.
 Zupa poziomkowa
19
2.
 Buljon
podawany w
58.
 Chłodnik litewski
19
filiżankach
6
59.
 Chłodnik
rosyjski
3.
 Rosół
z
jarzynami
(okroszka)
20
6
(julienne)
4.
 Rosół z cielęciny
6
III. S O S Y
5.
 Rosół z baraniny
6
.
6.
 Rosół z kury
7
 IV
PRZYRZĄDZANIE
21
7.
 Rosół
czysty z główki SOSÓW
cielęcej
7 60.
 Sos biały
23
8.
 Barszcz
7 61.
 Sos
koperkowy
i
9.
 Barszcz zabielany
8
agrestowy
23
10.
 Barszczyk w filiżankach
8 62.
 Sos pieczarkowy
23
11.
 Barszcz wołyński
8 63.
 Sos chrzanowy
23
12.
 Barszcz litewski
8 64.
 Sos musztardowy
24
13.
 Barszczyk z botwiny
9 65.
 Sos holenderski
24
14.
 Barszcz jarski lub postny 9
66.
 Sos pomidorowy
24
15.
 Kapuśniak
9 67.
 Sos cebulowy
24
16.
 Kapuśniak leniwy
9 68.
 Sos cebulowy „Soubise“
24
17.
 Zupa szczawiowa
10 69.
 Sos rumiany
25
18.
 Zupa pomidorowa
10 70.
 Sos polski, szary
25
19.
 Zupa cytrynowa
10 71.
 Sos „a la russe“ do ryb
25
20.
 Zupa ogórkowa (rosolnik)
72.
11
 Sos rakowy
25
21.
 Krupnik polski
11 73.
 Sos powidłowy
26
22.
 Zupa rakowa
11 74.
 Sos
porzeczkowy
(groseille)
26
23.
 Zupa szparagowa
12
I. ZUPY
4
23.
 Zupa szparagowa
12
24.
 Zupa kalafjorowa
12
25.
 Zupa z marchwi (crecy) 12
26.
 Zupa królewska z kury
13
27.
 Zupa ze zwierzyny
13
28.
 Zupa z dróbek gęsich
13
29.
 Zupa z kaczki
14
30.
 Czernina
14
31.
 Grochówka
14
32.
 Fasolówka
14
33.
 Zupa jarzynowa
14
34.
 Kartoflanka
15
35.
 Czysty rosół rybny (ucha)
15
36.
 Zupa z miętusa
15
37.
 Zupa z lina lub węgorza 15
38.
 Zupa rybna zabielana
16
39.
 Zupa z głowy rybiej
16
40.
 Zupa grzybowa czysta
16
41.
 Zupa perłowa zabielana 16
42.
 Kwasek grzybowy
16
43.
 Owsianka
16
44.
 Kaszka manna
17
45.
 Kaszka krakowska
17
46.
 Zacierki na wodzie
17
47.
 Krupniczek na mleku
17
48.
 Kluseczki lane na mleku
17
49.
 Zupa ryżowa
18
50.
 Zupa z dyni
18
51.
 Miszkulancja
18
5
(groseille)
26
75.
 Sos „financiere“
26
76.
 Sos „bordelaise“
26
77.
 Sos „bechamel“
26
78.
 Sos „aux fines herbes“
27
79.
 Sos maderowy
27
80.
 Sos
pomarańczowy
(orange)
27
81.
 Sos
paprykowy
27
(węgierski)
82.
 Sos „poulette“
27
83.
 Sos „Saint Menehould“
27
84.
 Sos kartoflany
27
85.
 Sos sardelowy
28
86.
 Sosy owocowe
28
87.
 Sos jabłeczny
28
88.
 Sos
szodonowy
(chaudeau)
28
89.
 Sos czekoladowy
28
90.
 Sos waniljowy
28
91.
 Sos mleczny
28
92.
 Sos migdałowy
29
93.
 Sos z syropu owocowego
29
94.
 Sos „cumberland“
29
95.
 Sos
majonezowy
(provençal)
29
96.
 Sos
majonezowy
oszczędny
29
97.
 Sos tatarski
29
98.
 Sos „remoulade“
30
Zgłoś jeśli naruszono regulamin