SERNIK KRÓWKOWY.rtf

(8315 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

         SERNIK  KRÓWKOWY

 

 

 

 

 

 

 

  To przepis dla osób, które uwielbiają serowe wypieki, kruchy kakaowy spód i krówkowa polewa sprawiają, że wypiek ten nie tylko wspaniale wygląda i ładnie pachnie podczas pieczenia, ale jest naprawdę pyszny wilgotny i delikatnie karmelowy. W przygotowaniu jest szybki i prosty.

 

 

 

 

  Składniki:

 

 

 

Spód:

 

100 g masła w temperaturze pokojowej

170 g mąki pszennej (użam tortowej)

2 łki kakao bez cukru

2 łki cukru

1 żółtko

1 łka śmietany

 

Masa serowa:

 

50 g masła w temperaturze pokojowej

800 g gotowego sera na sernik (dobrze jest wyciągnąć ser z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, będzie się bardziej równomiernie piekł)

160 g cukru

4 duże jajka w temperaturze pokojowej

1 czubata łka mąki pszennej (użam tortowej)

250 g gotowej masy krówkowej (resztę masy zużyjemy na polewę, użam puszki 400 g)

 

 

Polewa:

 

100 g białej czekolady

reszta masy krówkowej, która została w puszce po odjęciu 250 g (użam puszki 400 g)

Dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby

 

Spód

 

1. Wszystkie składniki na spód przeł do miski i przez chwilę zagniataćkoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.

2. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wył papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.

3. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji góra-dół.

 

Masa serowa:

 

4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mą i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.

5. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.

6. Na spód w tortownicy na przemian dodawać ł obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60-65 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na około 30 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

 

Polewa:

 

8. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszcze, roztopić na parze. Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin