Bistro 05-2011.pdf

(24995 KB) Pobierz
ZYBKA PROSTA KUCHNIA
dla zabieganych i leniwych
l\J
Magazyn
Poleca
!na 4,99
zł,
w
tym 8%
Vat
3/maj
2011
:ssN
2082- 9485
INDEKS 273910
1111 1111111111111
111111
11111
1111f111r
) 772082
948
105
26
ZAPIEKANKI JARSKIE
I
NIE TYLKO
TYLKO 15 MINUT
04
Ziołowy
ogródek
w
kuchni
09
Co
p
rzekąsić
w
pracy?
12
Uczta raclette
30 MINUT
14
Puszyst e zupy
k
remy
18
4 x kurczak w
sosie
20
Warzywa
na
parze - lekkie
jak
mgła
45 MINUT
24
Zapiekanki
na
w
ios n
ę
60 MINUT, ALE WARTO!
28
Trzy
pomysły
na niedzielny obiad
GOŚCIE IDĄ
34
Przygotowujemy
pysznośc i
na majowy pik nik
40
Przyjęcie
na.„ deskach
*
r:Airtro to
11tCw1C!A1:
C.Zf'.!'IO
11aro.ify
kJ}ru~h.
DESERY
42
Złote
czasy kiwi
44
Bezy i beziki
46
Napoje
ca
ł
k
i
e
m
.
SKLEP
48
Rzeczy
pi
ę
k
ne
Ao1nb1/uwr1
rertaarqg·i.
ba1Y1 ihn1uia1Y1i
~
\Uz1oa
Joclwrlzi
or/rof/!/stli<yo
ohy}„
~Jjy.rtm
/
(ryMo),
htdym
r11 rl::in11irtntM{y11?
roil'h11
niezwykłe
w
!Llryvr
l'Of[l/'W
afys1ohraci-
-a1~i!Jl'fl/tciJq!Ja11ia!t·
i
do
rzeczy
(/'a11au!ticlt
hcŃtcl'Ótu.
1fl11oyl/111
ś/Jr;r11·q/c~/
BISTRO
()
NA ZAPAS
SO
Szkółka
n
iedzielna:
wariacj
e na
t
emat
pieczeni z
/tJ!"'Vlfi
-
i
J'f!/b/;o
/
polędwicy
o
,..
m
l>
ADRES REDAKCJI·
ul.
Marynarska
15,
02-674 Warszawa,
tel. 22 360 3649
.
fax. 22 360 39 86
REDAKTOR NACZELNA
Jolanta
Orłowska
ZASTĘPCA
RED. NACZELNEJ
Renata
Chodorowska
DYREKTORARTYSTYCZNY
Iwona
Kobryń-Gałązka
PROJEKT
I
ŁAMANIE
Katarzyna Trzeszczkowska
REDAKTOR
PROWADZĄCY
Anna Nalikowska
www.kobieta.pl
Agnieszka Niedzielak-Kowalska
SEKRETARKA:
Ewa
Zawadzka
PRODUKCJA&PREPRESS QUALITY
Marek
Szpunar (dyr.).
Piotr
Walędzik
DRUK:
RR
Donnelley
Europe
Sp.
z
o.o.
SE
KRETARZ
REDAKCJI
Aldona
Wiśniewska.
Malgorzata
Pośnik,
Magdalena
Olszewska
FOTOED
YCJA
Ewa Ciszewska
Gff
G+J Gruner+Jahr Polska
Sp. z
o.o. &
Co.
Spółka
Komandytowa,
ul.
Marynarska
15,
02-674
Warszawa
www.9uj.pl
PREZES
Magdalena
Malicka
WYD
AWCA
Agnieszka
Doleżych
DYREKTOR PROMOCJI I WYDAWNICZY
Urszula
Wilk
M
ARKETING
Elwira Antolak,
Agnieszka
Jakóbowska
REKLAMA
Elżbieta Hołubka
(dyr. biura
reklamy
G+J), Ewa Pietrzykowska
(p.o.
dyr.
reklamy
NAJ
Magazynu, Bistro,
Mojego
Gotowania),
zespół:
Just
yna
Cytryńska
URODA
Magdalena
Groszewska (dyr.)
MULTIMEDIA
Marcin
Kozioł
(dyr.)
DYSTRYBUCJA
I
OBSŁUGA
KLIENTA
Jerzy Janczak (dyr.)
DYREKOR
PIONU
FINANSOWO·OPERACYJNE
GO
Tomasz
Kostecki
Redakcja nie zwraca
niezamówionych
tekstów, zastrzega prawo dokonywania
skrótów
i
nie
odpowiada
za
tresć
zamieszczonych
ogłoszeń
i
anonsów. Wydawca
mie~i~rznika
NAJ Magazyn ostrzega
P.
T.
Sprzedawców.
że
sprzedaż
aktualnych
i
archiwalnych
numerów
pisma
po
innej
cenie
niż
wydrukowana
na
okładce
jest
działa­
niem
na
szkodę
Wydawcyi skutkuje
odpow
iedzialnością
sądową.
BISTRO,
MAJ
2011
03
MINUT
!IOŁ.L\
Domowa uprawa bazylii czy
mięty
ma co
najmniej dwie zalety: potrawy ze
świeżymi
listkami
s~
9
niebo lepsze od tych bez,
a
zieleń z1oł
zdobi parapet lub balkon.
Dodajemy punkt specjalny - za zapach,
który rozchodzi
się
po
całej
kuchni.
PRZEPISY DLA 4 OSÓB
,
05
MINUT
ZIOŁA
15
ZIELONA
SAŁATKA
MASŁO ZIOŁOWO­
·CZOSNKOWE
ddt/
rę/w,wiazk/
2
ząbki
czosnku + sól
po
garści
natki pietruszki,
Zni&zia,
ziolć[/
Z
MIĘTĄ
.lffóz1;b~
-
o-ckwt~
r/
~er;
r/~eb
2
świeże
ogórki
po
małym słoiczku
czarnych i zielonych oliwek
pęczek mięty
15
~:::::c:s:~1ubczyk
~
wegeta
pieprz
1
Q
Mi
2 ziemniaki w mundurkach
Sos:
kubek greckiego jogurtu
+ 2
ząbki
czosnku
przeciśniętego
przez
praskę
+
garść
koperku +
łyżka
oliwy
+ sok z cytryny + sól + pieprz
MINUT
::i.Czosnek
obieramy,
kro
imy,
ucieramy
z
solą. Zioła
myjemy,
osączamy,
drobno siekamy.
Ucieramy
z
masłem,
dodajemy
czosnek.
Przyprawiamy
szczyptą
wegety
i pieprzem.
Taki
zestaw
z
i
ół
to
oczywi
ście
t
y
lko
sugestia
- komponujemy
go
dowolnie.
PASUJEl
.
C~ffÓ-C...ZEGO
łfJ.,,
~;,;r~
ch
wi
li
wysiej
BR USC HETTA
Z
RUKOLĄ
&<t«W
oa:icm"·®
-
ł!:z:df!f
s.akdwU(!J/
r/
nie-
fl;Ew-
4 kromki
żytniego
chleba
3
łyżki
oliwy
3 pomidory
kilka pomidorów
suszonych
2
ząbki
czosnku
Ml
sól+ pieprz
4
rozdrobnione listki bazylii
garść
rukoli
parmezan starty na
płatki
~
Kromki
15
UT
1"
różne
ziola
do doniczek:
Baz,
·lia:
nieodzowna do
dań
,
kuchni
wloskif'.j:
makaronu,
caprese,
brnschctly.
Estragon:
uszlachel
11
i
aroma t<'m
mięsa ,
wpy
i
r.vby.
O
regano:
idealne
do
pomido
rowych
sosów.
Ko lE>ndra:
specjalistka
kuchni
Lllj
skiej
,
do zup i clo
c
urry.
Ho7.nu11}
11:
wy marzony
parl11Cl'
jagnięciny,
d
zi<'zyzny
i
pic<'zonych
ziem
nia
ków.
Meli a:
wzbogaci
smak
dcs<'
rÓw,
ale
też
ryb
.i
salate
k.
C7,,,1bcr : dodate
k
do zup i
faso
li.
Kop<'1·('k: ulubieniec
rn
l
od~·ch
ziemniaków
i
sosÓ\\.
::i.
Ogórki myjemy,
kroimy
w plasterki (ze
skórką),
ol
iwki
osączamy.
Miętę
drobno
siekamy.
Ugotowane
wcześniej,
ostudzone
i
obrane
ziemniaki
kroimy
w
plastry.
Mieszamy
wszystkie
skład
niki
sosu.
Wkładamy
po
porcji
warzyw
do miseczek,
z
łyżką
sosu
jogurtowego
na
ka
żdej
.
Posypujemy listkami
mięty.
ROLADKI Z SOLI
Z TYMIANKIEM
lL
m~u~,arrA/
~
- „
'doc9~
J:o/
z,
nUę.fenv ~
o
Cl'.
<(
(f)
~
~
(,'.)
8
mrożonych
filetów z soli
sól +
biały
pieprz
·
1/2
pęczka
tymianku
1/2
pęczka
szczypiorku
4
łyżki
majonezu
3
łyżki białego
wina
muskał
+ sok z
limonki
3
łyżki masła
+ ew.
świeży
koperek
-,
chleba smarujemy
oliwą,
podpiekam y
w piekarniku.
W
tym czasie kroimy
w
kostkę
ś
wieże
pomidory i
szybko
(że by
si ę
nie
rozpa dły)
podsmażamy
na
o
liwie.
Suszone
pomidory
dzielimy na
mniejsze
kawałki,
mieszamy
z
pod-
smażonymi .
Dodajemy
p
rzeciśnięty
przez
praskę
czosnek, sól, pieprz,
bazylię.
Umytą
i
osuszo
rukolę
rwiemy
na mniejsze
kawałki.
Układa my
po porcj
i
pomidorów na
każdej
krom
ce
chleba,
posypujemy
rukolą
i parmezanem.
~
Filety
rozmrażamy,
obsypujemy
UT
~
solą
i
białym
pieprzem.
Z
i
oła
drobno siekamy.
~
Majonez mieszamy
z muskatem
i
odrobiną
soku
z
limonki.
Smarujemy
jedną stronę
file-
tów,
posypujemy
ziołami,
zwijamy w roladki
i
spinamy
wykałaczka
m
i. Układamy
w naczy-
niu
ża
roodpornym
z
kawałkiem
masła
na
każdej
porcji ryby. Zapiekamy w
piekarn iku
w
temperaturze
180°C.
Podajemy
ze
szpara-
gami z
wody, ew. dekorujemy
ko perkiem.
15
-;
o
w
<{
Ł
'<'
c5
Ci
~
:i:
·o
o
1:
~
~
(f)
~
:3
Cl'.
b
lL
06
BISTRO,
MAJ
2011
Zgłoś jeśli naruszono regulamin