Zofia Maciesowicz - Mleko w potrawach i napojach 1979.pdf

(9581 KB) Pobierz
ZOFIA M A C I E S O W I C Z
W POT
I NAP
/
m gr ini. Z O F IA M A C IE S O W IC Z
mleko
w
potrawach
i napojach
Wydanie VI
<
A
>
WATRA
W Y D A W N IC T W O „ W A T R A " W A R S Z A W A 1979
Opiniodawca
mgr
inż.
Anna Gasikowa
Redaktor
inż. Alina Stradecka
Ilustracje wykonała
Hanna Przeżdziecka
Okładkę projektowała
Halina Siewierska-Gutsche
Redaktor techniczny
Irena Torzewska
Korektor
Danuta Witkowska
637.1 .64.021
W książce znajdują się przepisy na różnorodne po­
trawy z mleka i jego przetworów (sery, maślanka,
serwatka, śmietanka) podawane na zimno i na go­
rąco. Oprócz mleka naturalnego, wykorzystano w
przepisach mleko w proszku. W części ogólnej omó­
wiono wartość odżywczą mleka, zastosowanie tego
produktu w codziennym żywieniu ludzi zdrowych
oraz w żywieniu dietetycznym. Książka przeznaczo­
na dla kobiet prowadzących gospodarstwo domo­
we w mieście i na wsi.
Ministerstwo Oświaty i Wychowania pismem PR4 -
5521 „W atra" - 5/72 z dnia 19.IV.1972 r. zatwier­
dziło tę książkę do bibliotek szkolnych kl. VII—
VIII
szkoły podstawowej.
4HSz.until.E.o.T!
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Printed in Poland
WYDAWNICTWO „WATRA"
Warszawa 1979
Wydanie VI. Nakład 49 750 -)- 250 egz.
Ark. wyd. 7,5. Ark. druk. 7,0.
Symbol 10343/RK. Cena zl 22.-
Druk i oprawa w NRD.
Gdzie gosposia skrzętna
i kucharka chętna.
Przy stole
wesoło -
dobry humor w kolo.
Tym miłym wierszykiem rozpoczyna „Praktyczny Kucharz Warszaw­
ski” (wydanie z 1895 r.) swój poradnik, w którym podaje przepisy na
różne potrawy, wypieki itp. Od tego czasu minęło wiele lat, zmieniło się
dużo i na pewno przepisy w stylu
,,na garniec mąki bierze się 12 lutów
drożdży, gdy ciasto podrośnie, wlać 60 żółtek ubitych do białości z 2 funta­
mi cukru...”
nie mają już zastosowania. Niemniej w dalszym ciągu ambi­
cją „dobrej gospodyni” jest gotować smacznie. Ale obecnie wiadomo
już, że nasze posiłki powinny być nie tylko smaczne, możliwie tanie i nie­
zbyt pracochłonne, ale przede wszystkim pełnowartościowe pod wzglę­
dem odżywczym. Jednak urozmaicenie jadłospisów - bardzo istotne z
punktu widzenia prawidłowego żywienia - jest niejednokrotnie, tym bar­
dziej dla niedoświadczonej gospodyni, trudne do zrealizowania.
Podane w tej pracy przepisy na potrawy z mleka i jego przetworów -
pod różnymi postaciami i w różnej formie - powinny urozmaicać domo­
we jadłospisy. Przepisy są różne: jedne droższe, inne tanie, mniej i bar­
dziej pracochłonne, przeznaczone na uroczyste okazje i na co dzień. Za­
leżnie więc od gustu, możliwości finansowych oraz warunków, w jakich
posiłek będzie przygotowany, należy wybrać odpowiedni przepis.
Umiejętność użycia mleka w potrawie jest tym bardziej ważna, że zre­
alizowanie normy mleka w dziennej racji pokarmowej nasuwa nieraz
pewne trudności. Często brak wyrobionego nawyku wypicia właściwej
porcji mleka albo istnieją przyczyny zmuszające do „zamaskowania”
go w potrawie lub wręcz zastąpienia produktem „mleko-pochodnym” .
We wszystkich natomiast podanych przepisach mleko lub jego przetwo­
ry stanowią podstawowy albo bardzo istotny składnik.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin