9 makaronów, które czarują warzywnym smakiem.pdf

(1575 KB) Pobierz
Farfalle z cukinią i szynką
przepisy.pl
Składniki:
cukinia - 1 sztuka
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka
makaronowa z szynką
- 1 opakowanie
kapary - 2 łyżki
starty żółty ser - 200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 3 łyżki
śmietana 18% - 200 mililitrów
makaron farfalle - 200 gramów
szynka wędzona - 200 gramów
ostra papryczka - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
45 minut
5 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojoną w plastry cukinię. Dodaj szynkę posiekane
chilli i czosnek, całość zalej śmietaną.
2. Dodaj kapary, dwie szklanki wody, surowy makaron i Knorr Naturalnie smaczne. Wszystko
razem zagotuj i dodaj część tartego sera.
3. Tak przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp po wierzchu
pozostałym tartym serem.
4. Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C. Piecz około 30 minut. Po
tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak aby ser na powierzchni się
delikatnie zarumienił.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i
szynką
przepisy.pl
Składniki:
makaron wstążki, np. tagliatelle lub
papardelle - 500 gramów
gotowana szynka - 250 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka
makaronowa z szynką
- 1 opakowanie
mały brokuł - 1 sztuka
twardy żółty ser - 100 gramów
mleko - 300 mililitrów
30 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.
Pokrój w kostkę szynkę. Podziel brokuł na drobne różyczki. Zetrzyj ser. Blanszuj brokuł we wrzącej
wodzie przez 3 min.
2. Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smacznie. Wymieszaj makaron z szynką, serem, brokułem i
sosem.
3. Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 25-30 min lub aż danie się
zarumieni.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kremowe cannelloni z łososiem
przepisy.pl
Składniki:
makaron cannelloni - 1 opakowanie
świeży łosoś - 500 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne
- 1
opakowanie
cebula - 2 sztuki
śmietana - 200 mililitrów
czarne oliwki - 100 gramów
świeży szpinak - 100 gramów
60 minut
4 osoby
Łatwe
ząbek czosnku - 1 sztuka
mozzarella - 100 gramów
oliwa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój drobno cebulę. Podsmaż cebulę na 1 łyżce oliwy aż
zmięknie. Dodaj śmietanę, żeby przygotować biały sos i doprowadź do wrzenia. Dopraw świeżo
zmielonym pieprzem.
2. Pokrój oliwki. Pokrój łososia w paski, mniej więcej wielkości rurek cannelloni. Zawiń każdy
kawałek łososia w liść szpinaku i umieść go w rurce cannelloni.
3. Podsmaż czosnek na 1 łyżce stołowej rozgrzanej oliwy aż zmięknie. Dodaj oliwki i gotuj przez 2
min. Dodaj 250 ml wody i Naturalnie smaczne - Lasagne. Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz
ogień i gotuj przez 8 min.
4. Dodaj rurki makaronu do sosu i gotuj przez 10 min.
5. Rozprowadź biały sos na dnie żaroodpornego naczynia. Umieść rurki makaronu w naczyniu.
Polej je czerwonym sosem i resztą białego.
6. Posyp je tartą mozzarellą i piecz przez około 25 min. Podawaj udekorowane świeżymi liśćmi
bazylii.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta
przepisy.pl
Składniki:
makaron lasagne - płaty - 12 sztuk
ser ricotta - 250 gramów
mrożony szpinak - 400 gramów
orzeszki pinii - 2 łyżki
chili - 1 szczypta
pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
szalotki - 2 sztuki
60 minut
4 osoby
Łatwe
tarta mozzarella - 100 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne
- 1
opakowanie
śmietana 18% - 100 mililitrów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj rozmrożony,
odciśnięty z soku szpinak i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, całość
dopraw do smaku ostra papryką. Odstaw do wystygnięcia.
2. Na koniec szpinak wymieszaj z serem ricotta i wcześniej uprażonymi orzeszkami pinii. Dopraw
do smaku odrobiną soli i pieprzu.
3. Do garnka wlej puszkę pomidorów pelati (około 400 ml) dodaj Knorr Naturalnie smaczne -
Lasagne, które idealnie zagęści i doprawi sos. Całość zagotuj, gorący sos wymieszaj ze śmietaną.
4. Na dno żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu pomidorowego ułóż na nim płaty lasagne. Na
makaron nałóż warstwę szpinaku przykryj makaronem i posmaruj sosem pomidorowym. Czynność
powtórz dwukrotnie, tak aby lasagne miała trzy warstwy.
5. Wierzch lasagne posmaruj pozostałym pomidorowym sosem i posyp po wierzchu tartą
mozzarellą.
6. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. 15
minut przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser na wierzchu mógł się zapiec.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin