Dookola świata czyli 12 przepisów z kulinarnej mapy.pdf

(1121 KB) Pobierz
D OOA WAA
O KŁ Ś I
T
CYI2 REI W
ZL1PZP Ó
S
Z UIANJ AY
KL R E M P
N
pzps.l
r ip
e y
Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and
Turf
przepisy.pl
Składniki:
rostbef - 400 gramów
krewetki - 12 sztuk
Sos Hellmann's STEAK
- 6 łyżek
Sos Hellmann’s Czosnkowy z jogurtem
2 łyżki
Przyprawa do grilla Knorr
- 2 łyżki
natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
otarta skórka z 1 cytryny
30 minut
4 osoby
Średnie
oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce
wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę oraz połowę natki. Mięso zanurz w marynacie.
2. Krewetki obierz z łupiny pozostawiając jednak dekoracyjny ogonek. Natnij wzdłuż grzbietu i
oczyść je z jelita. W miseczce wymieszaj sos czosnkowy z pozostałą natką oraz skórką z cytryny.
W przygotowanym sosie zamocz krewetki.
3. Na drewniane patyki nabijaj na przemian kawałki rostbefu oraz krewetki.
4. Przygotowane szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż ok. 10 minut przewracając co
chwilę. Gotowe podawaj z sosem Hellmann’s Steak, chrupiącą sałatą z ziołowym dressingiem i
grillowaną grzanką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z
mango i granatu
przepisy.pl
Składniki:
Dzwonka łososia - 4 sztuki
Sos Hellmann's CHILLI
- 2 łyżki
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
-
1 łyżka
mango - 1 sztuka
owoc granatu - 1 sztuka
świeża kolendra
skórka otarta z 1 cytryny
30 minut
4 osoby
Łatwe
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą Knorr oraz pieprzem.
Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.
2. W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno
czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak
salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do
czystej miseczki.
3. Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z
owocową salsą i chrupiącym pieczywem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Amerykańskie burgery z pieczarkami i
sadzonym jajem
przepisy.pl
Składniki:
mięso wołowe z udźca - 500 gramów
Przyprawa do grilla Knorr
- 2 łyżki
Sos Hellmann's STEAK
- 4 łyżki
boczek wędzony - 8 plastrów
bułki do hamburgerów - 4 sztuki
pieczarki pokrojone w plastry - 10 sztuk
cebula biała pokrojona w piórka - 1 sztuka
rukola, garstka - 2 sztuki
30 minut
4 osoby
Średnie
jajka - 4 sztuki
majonez - 4 łyżki
olej - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr i
dokładnie wyrób mięsną masę. Uformuj cztery, jednakowej wielkości burgery.
2. Pieczarki przesmaż wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie, dopraw solą i pieprzem.
3. Burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 8-10 minut przewracając co jakiś czas. Podczas
grillowania smaruj je sosem Hellmann’s Steak. Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki
przekrój na połówki, opiecz na grillu i posmaruj majonezem.
4. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i usmaż 4 jajka sadzone.
5. Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem oraz rukolą, nałóż następnie boczek, pieczarki
oraz sadzone jajka. Wierzch hamburgerów przykryj pozostałą bułką. Gotowe burgery zepnij
długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Greckie steki z karkówki na grilla
przepisy.pl
Składniki:
karkówka - 1 kilogram
Przyprawa do grilla Knorr
- 1
opakowanie
oliwki zielone i czarne - 200 gramów
świeża kolendra - 1 pęczek
oregano suszone - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 150 mililitrów
60 minut
6 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz i pokrój w steki o grubości 1 cm.
2. Oliwki zmiksuj z oliwą. Sos połącz z przyprawą Knorr, posiekaną kolendrą oraz oregano.
3. Gotową marynatą posmaruj każdy ze steków i odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
4. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Podawaj je z
chrupiącą bagietką, sałatą oraz Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pełny pomidorowy
smak będzie pasował do tej potrawy.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin