INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE DZIELARKI DO CHLEBA
UWAGI OGÓLNE:
Do samodzielne j obsługi dzielarki do chleba można przystąpić tylko wtedy, jeżeli posiada się:
· odpowiednie przeszkolenie zawodowe,
· uprzednio odbyte stosowne szkolenie w zakresie bezpieczeństwa, higieny pracy i ochrony p/poż.,
· ukończone 18 lat życia, dobry stan zdrowia potwierdzony zaświadczeniem lekarskim i brakiem przeciwwskazań do wykonywania tego rodzaju pracy,
· znajomość prawidłowej i bezpiecznej eksploatacji maszyny na podstawie dokumentacji techniczno – ruchowej,
· pozwolenie kierownika zakładu na obsługę dzielarki,
· do wykonywania powierzonej pracy należy przystępować punktualnie, będąc wypoczętym, trzeźwym, właściwie ubranym, odzież robocza bez luźno zwisających elementów, rękawy zapięte krótkie lub podwinięte powyżej łokci , wyposażonym w środki ochrony indywidualnej, zgodnie z zakładowa tabela norm przydziału odzieży, obuwia i ochron indywidualnych, z rak zdjęte ozdoby, zegarki, itp, włosy całkowicie zakryte.
PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO PRACY:
· dzielarka powinna być ustawiona tak, aby czynności związane z jej obsługa wykluczały zagrożenia dla obsługi i otoczenia, drogi komunikacyjne i na potrzeby transportu, swobodny dostęp ze wszystkich stron, prawidłowo wypoziomowana,
· czynności podłączenia maszyny do sieci instalacji elektrycznej, instalowania zgodnie z DTR, instalacji i sprawdzenia skuteczności ochrony przeciwporażeniowej, także rezystancji izolacji, wszelkie prace zainstalowania, konserwacji, naprawy, itp., instalacji elektrycznej może dokonywać tylko uprawniony elektryk,
· sprawdzić działanie zespołu roboczego (dzielarki i mechanizmu załadowczego) na biegu jałowym, pod którym powinno być zapewnione przejście tak, by nie było konieczności przechodzenia pod tym urządzeniem,
· pomieszczenie pracy dzielarki musi być wyposażone w sprawnie działające urządzenia wyciągowe zapewniające odprowadzanie pyłów,
· urządzenie musi być wyposażone w wyłącznik główny zasilania elektrycznego, sprawnie działający, sprawdzić działanie pulpitu sterowniczego – dzielarki i mechanizmu załadowczego, wyłączników i włączników, wyłącznika awaryjnego STOP, sprawdzić, czy osłony i zabezpieczania są na właściwych miejscach, prawidłowość ustawienia zespołów roboczych,
· przygotować niezbędne pomoce do pracy, ochrony indywidualne,
· wszelkie zauważone przed rozpoczęciem i w czasie pracy usterki i niedociągnięcia w pracy urządzenia bezzwłocznie zgłaszać przełożonemu.
PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY DZIELARKI:
Pracownik obsługujący zespól roboczy powinien:
· po każdej jego naprawie, konserwacji, remoncie przystępować do obsługi całego zespołu dopiero za pozwoleniem przełożonego,
· wyłączać urządzenie (cały zespół roboczy) spod napięcia – wyłącznik główny zasilania i zabezpieczyć go przed przypadkowym uruchomieniem, zanim przystąpi do jego czyszczenia, mycia, naprawy, konserwacji,
· w razie przerwy w dopływie energii elektrycznej niezwłocznie wyłączyć zasilanie zespołu, niespodziewane włączenie energii może spowodować wypadek,
· każdy zaistniały wypadek przy pracy bezzwłocznie zgłaszać przełożonemu, w razie wypadku stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek, aż do czasu przybycia zespołu powypadkowego, o ile nie zagraża to życiu lub zdrowiu ludzi,
· zwracać uwagę, aby w czasie pracy urządzenia załadowczego nikt nie znajdował się w zasięgu ruchomego podestu lub ramienia podnoszącego dzieżę, czy wózek , ani też stawać pod nim, niespodziewane zakłócenie pracy tego urządzenia może spowodować nawet śmiertelny wypadek, po każdym załadunku ciasta urządzenie załadowcze opuszczać do pozycji wyjściowej,
· nie dopuszczać do obsługi osób trzecich nie zaznajomionych z zasadami prawidłowej i bezpiecznej jego eksploatacji, bez wiedzy przełożonego,
· zawsze pamiętać, że przestrzeganie wymagań higieny osobistej i warunków higieniczno – sanitarnych na stanowisku pracy jest podstawowym obowiązkiem osób zajmujących się produkcja, przechowywaniem i obrotem środków spożywczych.
CZYNNOŚCI ZABRONIONE:
· eksploatacja (stosowanie) urządzeń technologicznych zasilonych energia elektryczną, gazem lub sprężonym powietrzem. które nie są:
a) tak usytuowane, aby był zapewniony do nich swobodny dostęp ze wszystkich stron,
b) wyposażone w łatwo dostępny ze stanowiska obsługującego urządzenie odcinające dopływ czynnika zasilającego,
c) skutecznie uziemione lub zerowane,
· wykonywanie pracy bez zabezpieczeń włosów, rękawów, luźnych części ubrania, bez przydzielonych ochron indywidualnych, noszenie biżuterii, zegarków, itp, w czasie pracy, przystępowanie do pracy z długimi lub pomalowanymi paznokciami u rak,
· palenie tytoniu, spożywanie posiłków na stanowisku pracy, picie alkoholu w czasie pracy, branie udziału w koleżeńskich żartach, zabawach, stosowanie niebezpiecznych metod pracy stwarzających zagrożenia dla siebie i współpracowników,
· dopuszczanie do obsługi urządzenia osób trzecich, nie zaznajomionych z zasadami bezpiecznej jego obsługi, nie wyznaczonych przez przełożonego,
· dokonywanie jakichkolwiek czynności manipulacyjnych w czasie pracy urządzenia,
· eksploatowanie dzielarki w pomieszczeniu bez sprawnie działającej wentylacji, zapewniającej wymianę powietrza, usuwa nie pyłów,
· mycie zespołu strumieniem wody, powodowanie, aby posadzka na stanowisku pracy była śliska, zanieczyszczona, zatarasowana,
· samowolne dokonywanie napraw, zmian w systemie pracy zespołu – tylko uprawniony konserwator lub elektryk – instalacja elektryczna.
POSTĘPOWANIE W RAZIE AWARII:
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek zagrożeń, niesprawności działania całego zespołu, natychmiast wyłączyć zasilanie elektryczne - wyłącznikiem głównym lub wyjąć wtyczkę z gniazda i powiadomić przełożonego. Dalsze postępowanie zgodnie z otrzymanym poleceniem. Ponowne uruchomienie zespołu może nastąpić tylko po usunięciu przyczyny awarii, zagrożenia i otrzymaniu zezwolenia przełożonego. Przed przystąpieniem do każdej naprawy, remontu maszyny, należy w sposób dokładny stwierdzić, że: napęd maszyny jest wyłączony, niemożliwe jest jej przypadkowe uruchomienie, maszyna została właściwie oznakowana znakiem bezpieczeństwa lub tablicą z napisem – nie uruchamiać – naprawa.
PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY:
· wyłączyć zasilanie elektryczne wyłącznikiem głównym,
· zdemontować zespoły robocze dzielarki, dokładnie oczyścić z pyłu, także całą dzielarkę i urządzenie załadowcze, dokładnie posprzątać stanowisko pracy.
UWAGI KOŃCOWE
Pracownik obsługujący zespól powinien:
· zawsze dbać o schludny wygląd, higienę osobista i czystość stanowiska pracy, szanować i dbać o powierzone stanowisko pracy i jego wyposażenie.
· przestrzegać przepisy i zasady ujęte w instrukcji i DTR, wiedzieć, że w razie zaistnienia sytuacji nie wymienionej w tych dokumentach należy zwrócić się do przełożonego o wytyczne do dalszego postępowania
Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia MPIPS z dnia 26 września 1997 w sprawie ogólnych przepisów bhp (Dz. U. Nr 129, poz. 844)
Zatwierdzam
jmichno0