i1_Dzielarka do chleba.doc

(48 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE DZIELARKI DO CHLEBA

 


UWAGI OGÓLNE:

 

Do samodzielne j obsługi dzielarki do chleba można przystąpić tylko wtedy, jeżeli posiada się:

·       odpowiednie przeszkolenie zawodowe,

·       uprzednio odbyte stosowne szkolenie w zakresie bezpieczeństwa, higieny pracy i ochrony p/poż.,

·       ukończone 18 lat życia, dobry stan zdrowia potwierdzony zaświadczeniem lekarskim i brakiem przeciwwskazań do wykonywania tego rodzaju pracy,

·       znajomość prawidłowej i bezpiecznej eksploatacji maszyny na podstawie dokumentacji techniczno – ruchowej,

·       pozwolenie kierownika zakładu na obsługę dzielarki,

·       do wykonywania powierzonej pracy należy przystępować punktualnie, będąc wypoczętym, trzeźwym, właściwie ubranym, odzież robocza bez luźno zwisających elementów, rękawy zapięte krótkie lub podwinięte powyżej łokci , wyposażonym w środki ochrony indywidualnej, zgodnie z zakładowa tabela norm przydziału odzieży, obuwia i ochron indywidualnych, z rak zdjęte ozdoby, zegarki, itp, włosy całkowicie zakryte.

 

PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRZED     PRZYSTĄPIENIEM DO PRACY:

 

·       dzielarka powinna być ustawiona tak, aby czynności związane z jej obsługa wykluczały zagrożenia dla obsługi i otoczenia, drogi komunikacyjne i na potrzeby transportu, swobodny dostęp ze wszystkich stron, prawidłowo wypoziomowana,

·       czynności podłączenia maszyny do sieci instalacji elektrycznej, instalowania zgodnie z DTR, instalacji i sprawdzenia skuteczności ochrony przeciwporażeniowej, także rezystancji izolacji, wszelkie prace zainstalowania, konserwacji, naprawy, itp., instalacji elektrycznej może dokonywać tylko uprawniony elektryk,

·       sprawdzić działanie zespołu roboczego (dzielarki i mechanizmu załadowczego) na biegu jałowym, pod którym powinno być zapewnione przejście tak, by nie było konieczności przechodzenia pod tym urządzeniem,

·       pomieszczenie pracy dzielarki musi być wyposażone w sprawnie działające urządzenia wyciągowe zapewniające odprowadzanie pyłów,

·       urządzenie musi być wyposażone w wyłącznik główny zasilania elektrycznego, sprawnie działający, sprawdzić działanie pulpitu sterowniczegodzielarki i mechanizmu załadowczego, wyłączników i włączników, wyłącznika awaryjnego STOP, sprawdzić, czy osłony i zabezpieczania są na właściwych miejscach, prawidłowość ustawienia zespołów roboczych,

·       przygotować niezbędne pomoce do pracy, ochrony indywidualne,

·       wszelkie zauważone przed rozpoczęciem i w czasie pracy usterki i niedociągnięcia w pracy urządzenia bezzwłocznie zgłaszać przełożonemu.

 

PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY DZIELARKI:

 

Pracownik obsługucy zespól roboczy powinien:

·       po każdej jego naprawie, konserwacji, remoncie przystępować do obsługi całego zespołu dopiero za pozwoleniem przełożonego,

·       wyłączać urdzenie (cały zespół roboczy) spod napięciawyłącznik główny zasilania i zabezpieczyć go przed przypadkowym uruchomieniem, zanim przystąpi do jego czyszczenia, mycia, naprawy, konserwacji,

·       w razie przerwy w dopływie energii elektrycznej niezwłocznie wyłączyć zasilanie zespołu, niespodziewane włączenie energii może spowodować wypadek,

·       każdy zaistniały wypadek przy pracy bezzwłocznie zgłaszać przełożonemu, w razie wypadku stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek, aż do czasu przybycia zespołu powypadkowego, o ile nie zagraża to życiu lub zdrowiu ludzi,

·       zwracać uwagę, aby w czasie pracy urządzenia załadowczego nikt nie znajdował się w zasięgu ruchomego podestu lub ramienia podnoszącego dzieżę, czy wózek , ani też stawać pod nim, niespodziewane zakłócenie pracy tego urządzenia może spowodować nawet śmiertelny wypadek, po każdym załadunku ciasta urządzenie załadowcze opuszczać do pozycji wyjściowej,

·       nie dopuszczać do obsługi osób trzecich nie zaznajomionych z zasadami prawidłowej i bezpiecznej jego eksploatacji, bez wiedzy przełożonego,

·       zawsze pamiętać, że przestrzeganie wymagań higieny osobistej i warunków higienicznosanitarnych na stanowisku pracy jest podstawowym obowiązkiem osób zajmujących się produkcja, przechowywaniem i obrotem środków spożywczych.

 

CZYNNOŚCI ZABRONIONE:

 

·       eksploatacja (stosowanie) urządzeń technologicznych zasilonych energia elektryczną, gazem lub sprężonym powietrzem. które nie są:

a)     tak usytuowane, aby był zapewniony do nich swobodny dostęp ze wszystkich stron,

b)     wyposażone w łatwo dostępny ze stanowiska obsługującego urządzenie odcinające dopływ czynnika zasilającego,

c)     skutecznie uziemione lub zerowane,

·       wykonywanie pracy bez zabezpieczeń włosów, rękawów, luźnych części ubrania, bez przydzielonych ochron indywidualnych, noszenie biżuterii, zegarków, itp, w czasie pracy, przystępowanie do pracy z długimi lub pomalowanymi paznokciami u rak,

·       palenie tytoniu, spożywanie posiłków na stanowisku pracy, picie alkoholu w czasie pracy, branie udziału w koleżeńskich żartach, zabawach, stosowanie niebezpiecznych metod pracy stwarzających zagrożenia dla siebie i współpracowników,

·       dopuszczanie do obsługi urządzenia osób trzecich, nie zaznajomionych z zasadami bezpiecznej jego obsługi, nie wyznaczonych przez przełożonego,

·       dokonywanie jakichkolwiek czynności manipulacyjnych w czasie pracy urządzenia,

·       eksploatowanie dzielarki w pomieszczeniu bez sprawnie działającej wentylacji, zapewniającej wymianę powietrza, usuwa nie pyłów,

·       mycie zespołu strumieniem wody, powodowanie, aby posadzka na stanowisku pracy była śliska, zanieczyszczona, zatarasowana,

·       samowolne dokonywanie napraw, zmian w systemie pracy zespołutylko uprawniony konserwator lub elektryk – instalacja elektryczna.

 

POSTĘPOWANIE W RAZIE AWARII:

 

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek zagrożeń, niesprawności działania całego zespołu, natychmiast wyłączyć zasilanie elektryczne - wyłącznikiem głównym lub wyjąć wtyczkę z gniazda i powiadomić przełożonego. Dalsze postępowanie zgodnie z otrzymanym poleceniem. Ponowne uruchomienie zespołu może nastąpić tylko po usunięciu przyczyny awarii, zagrożenia i otrzymaniu zezwolenia przełożonego. Przed przystąpieniem do każdej naprawy, remontu maszyny, należy w sposób dokładny stwierdzić, że: napęd maszyny jest wyłączony, niemożliwe jest jej przypadkowe uruchomienie, maszyna została właściwie oznakowana znakiem bezpieczeństwa lub tablicą z napisem nie uruchamiać naprawa.

 

PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY:

 

·       wyłączyć zasilanie elektryczne wyłącznikiem głównym,

·       zdemontować zespoły robocze dzielarki, dokładnie oczyścić z pyłu, także całą dzielarkę i urządzenie załadowcze, dokładnie posprzątać stanowisko pracy.

 

UWAGI KOŃCOWE

 

Pracownik obsługujący zespól powinien:

·       zawsze dbać o schludny wygląd, higienę osobista i czystość stanowiska pracy, szanować i dbać o powierzone stanowisko pracy i jego wyposażenie.

·       przestrzegać przepisy i zasady ujęte w instrukcji i DTR, wiedzieć, że w razie zaistnienia sytuacji nie wymienionej w tych dokumentach należy zwrócić się do przełożonego o wytyczne do dalszego postępowania

 

Do obowiązkowego stosowania na podstawie rozporządzenia MPIPS z dnia 26 września 1997 w sprawie ogólnych przepisów bhp (Dz. U. Nr 129, poz. 844)

 

 

Zatwierdzam

Zgłoś jeśli naruszono regulamin