Or_Pracownik porządkowy-w supermarkecie.doc

(622 KB) Pobierz
OPIS STANOWISKA PRACY

3

 

CEL OCENY RYZYKA

 

Celem oceny ryzyka zawodowego stwarzanego przez czynnik (czynniki) chemiczny jest dobranie i podjęcie odpowiednich do ryzyka działań i środków: ochronnych, zapobiegawczych i monitorujących.

 

W  rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 30 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy związanej z występowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych (Dz.U. z 2005 r Nr 11, poz. 86 oraz z 2008 r Nr 203, poz.1275) ryzyko zawodowe stwarzane przez czynnik chemiczny zdefiniowane zostało jako prawdopodobieństwo (możliwość) wystąpienia potencjalnej szkody zdrowotnej w warunkach stosowania czynnika chemicznego lub narażenia na czynnik chemiczny w miejscu pracy.

W ocenie ryzyka zawodowego należy uwzględnić:

·         niebezpieczne właściwości poszczególnych czynników chemicznych,

·         otrzymane od dostawców informacje dotyczące zagrożenia poszczególnymi czynnikami chemicznymi oraz zaleceniami ich bezpiecznego stosowania, w szczególności zawarte w kartach charakterystyki substancji chemicznych niebezpiecznych,

·         rodzaj, poziom i czas trwania narażenia,

·         wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń w środowisku pracy,

·         efekty działań zapobiegawczych,

·         warunki pracy przy procesach produkcyjnych z zastosowaniem substancji chemicznych.

 

Oceniając ryzyko zawodowe związane z narażeniem na niebezpieczne czynniki chemiczne należy wziąć również pod uwagę czynniki wpływające na prawdopodobieństwo doznania szkody przez pracowników:

·         ilość stosowanej substancji,

·         sposób stosowania substancji wpływający na skalę jej uwalniania,

·         ekspozycję pracowników na zagrożenie, możliwość minimalizowania obecności pracowników w strefie narażenia,

·         skuteczność środków ochrony zbiorowej,

·         skuteczność środków ochrony indywidualnej,

·         możliwość ograniczenia skutków narażenia poprzez sprawny system udzielania pierwszej pomocy,

 

Do oceny ryzyka zawodowego należy wykorzystać informacje dotyczące:

·         lokalizacji stanowiska pracy i/lub realizowanych na nim zadań,

·         osób, pracujących na stanowisku, ze szczególnym uwzględnieniem tych osób, dla których przyjmuje się inne szczególne kryteria, takich jak np. kobiety w ciąży – w zakładzie nie zatrudnia się w chwili obecnej pracowników młodocianych i osób niepełnosprawnych,

·         stosowanych środków pracy, materiałów i wykonywanych operacji technologicznych,

·         wykonywanych czynności oraz sposobu i czasu ich wykonywania przez pracujące na stanowisku osoby.

 

 

 

 

 

 

UPROSZCZONE METODY OCENY ZAGROŻENIA ZWIĄZANEGO Z NARAŻENIEM NA DZIAŁANIE NIEBEZPIECZNYCH ŚRODKÓW CHEMICZNYCH

 

Metodologia została opracowana w Health & Safety Executive (Organ Wykonawczy ds. BHP) w celu oceny zagrożenia związanego z narażeniem na działanie niebezpiecznych środków chemicznych; nosi nazwę podstaw kontroli substancji niebezpiecznych dla zdrowia (COSSH Essentials).

 

Pełny opis metody (COSHH Essentials. Health and Safety Executive, 2003) dostępny jest pod adresem http://www.coshh-essentials.org.uk

 

Metody uproszczone mogą być stosowane przede wszystkim w małych i średnich przedsiębiorstwach, do przeprowadzania wstępnej oceny zagrożenia i określania potrzeby wprowadzenia środków i działań korygujących.

 

I              OCENA RYZYKA ZWIĄZANEGO Z NARAŻENIEM INHALACYJNYM (PRZEZ DROGI ODDECHOWE).

 

Metodę stosuje się do określania środków i działań korygujących odpowiednio do czynności podlegających ocenie, a nie do szczegółowego wyznaczania istniejącego poziomu zagrożenia.

Metoda nie jest wskazana do oceny ryzyka dla procesów technologicznych, w których w sposób stały i potwierdzony badaniami oraz pomiarami, wydzielają się do środowiska pracy substancje niebezpieczne, dla których ustalone są wartości NDS i NDN.

W metodzie przyjęto 4 poziomy zagrożenia, które są zdefiniowane w tabeli nr I-A-7 a w tabelach od I-A-8 do I-A-12 znajdują się sposoby ustalania poziomu ryzyka dla poszczególnych klas niebezpieczeństwa od A do E.

Zmienne zazwyczaj brane pod uwagę w stosowanych metodach to:

      Nieodłączne niebezpieczeństwo stwarzane przez środek chemiczny

      Częstość i długość narażenia

      Ilość stosowanego lub występującego środka che­micznego

      Lotność środka chemicznego lub wytwarzanie jego pyłów

      Sposób wykorzystywania substancji/preparatu

      Rodzaj środków zmniejszających zagrożenie.

Przypisując niektórym zmiennym półilościowe wskaźniki wyznacza się klasę zagrożenia.

 

Informacje z przeglądu wstępnego stanowisk i miejsc wykonywania pracy, dokumentacji, sposoby i metod wykonywania czynności, własności, ilości stosowanego preparatu zostały przedstawione w tabelach nr I-A-1 i nr I-A-2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabela nr I-A-1

OPIS STANOWISKA PRACY

LOKALIZACJA STANOWISKA PRACY

 

 

 

Stanowisko:

 

Pracownik gospodarczy

Zakład pracy:

 

Supermarket

Wydział:

 

Administracyjno- gospodarczy

Pomieszczenie:

 

Pomieszczenia: magazynowe, hala sklepowa, wydzielone stoisko piekarnicze, grill, wędliniarskie, biurowe, higieniczno-sanitarne, zaplecze gospodarcze.

W magazynie i pomieszczeniach higieniczno- sanitarnych wentylacja grawitacyjna.

W hali sklepowej i na stoiskach wydzielonych wentylacja mechaniczna wywiewna i nawiewna ogólna uruchamiana centralnie.

Lokalizacja:

 

Szczecin

CHARAKTERYSTYKA STANOWISKA

Zakres czynności:

 

Prace porządkowe: mycie i dezynfekcja posadzek, ścian, mebli, urządzeń produkcyjnych i sanitarnych.

Technologia:

 

Mycie ręczne i obsługa maszyny myjąco-czyszczącej (do posadzek) oraz natryskowe mycie i dezynfekcja z użyciem pojemników pod ciśnieniem (spryskiwaczy) wytwarzających pianę lub areozol.

Materiały, surowce

 

Środki chemii gospodarczej myjąco- dezynfekcyjne do profesjonalnego stosowania, w opakowaniach handlowych o pojemności 3litry, 5 litrów i 10 litrów oraz ogólnodostępne środki chemii gospodarczej w opakowaniach o pojemności do 2 litrów.

ECO S14, ECO S17, TESOL, CLEAN WC, MYDŁO W PŁYNIE.

Wyposażenie stanowiska:

 

MASZYNA MYJĄCO – CZYSZCZĄCA HACOMATIC, WIADRO, MOP, ŚCIERKI, SZCZOTKA, ZMIOTKA, SZUFELKA, zbieracz kropel, pojemniki do dozowania preparatów pod ciśnieniem, brak instrukcji bhp, brak środków do usuwania rozlewów cieczy z uszkodzonych opakowań, brak rozdzielności składowania preparatów ze sobą reagujących.

Podstawowe Zagrożenia:

 

Oblanie się koncentratem środka dezynfekująco – myjącego na ręce, przedramiona, zachlapanie oczu, odzieży, nóg, wskutek:

®            ochlapania się koncentratem podczas jego dozowania do wiadra lub maszyny mycej,

®            pęknięcia uszkodzonego opakowania ze środkiem podczas manipulacji – upadek, przenoszenia, otwierania.

Kontakt dłoni ze środkami myjącymi dezynfekującymi (zanurzanie w roztworach myjących i wyciskanie ścierek, mopów ,itp.)

Narażenie inhalacyjne na opary, areozole, gazy wydzielające się podczas dozowania i stosowania roztworów myjąco- dezynfekcyjnych.

§      wyciek środka z uszkodzonych opakowań i zmieszanie chemikaliów ze sobą reagujących podczas składowania,

§      celowe zmieszanie chemikaliów, które ze sobą reagują z wydzieleniem gazów toksycznych (np. chloru),

Przypadkowe spożycie.

Opis Pracy – Czynności:

 

Udział w przyjmowaniu dostaw środków chemicznych do podręcznego magazynu,

prowadzenie magazynu środków chemii gospodarczej,

przygotowanie roztworów myjących i dezynfekcyjnych:

- transport ręczny,

- przelewanie koncentratów do wiadra,

- przelewanie do mniejszych opakowań technologicznych (pojemników ciśnieniowych),

- mieszanie koncentratów...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin