3
CEL OCENY RYZYKA
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 30 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy związanej z występowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych (Dz.U. z 2005 r Nr 11, poz. 86 oraz z 2008 r Nr 203, poz.1275) ryzyko zawodowe stwarzane przez czynnik chemiczny zdefiniowane zostało jako prawdopodobieństwo (możliwość) wystąpienia potencjalnej szkody zdrowotnej w warunkach stosowania czynnika chemicznego lub narażenia na czynnik chemiczny w miejscu pracy.
W ocenie ryzyka zawodowego należy uwzględnić:
· niebezpieczne właściwości poszczególnych czynników chemicznych,
· otrzymane od dostawców informacje dotyczące zagrożenia poszczególnymi czynnikami chemicznymi oraz zaleceniami ich bezpiecznego stosowania, w szczególności zawarte w kartach charakterystyki substancji chemicznych niebezpiecznych,
· rodzaj, poziom i czas trwania narażenia,
· wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń w środowisku pracy,
· efekty działań zapobiegawczych,
· warunki pracy przy procesach produkcyjnych z zastosowaniem substancji chemicznych.
Oceniając ryzyko zawodowe związane z narażeniem na niebezpieczne czynniki chemiczne należy wziąć również pod uwagę czynniki wpływające na prawdopodobieństwo doznania szkody przez pracowników:
· ilość stosowanej substancji,
· sposób stosowania substancji wpływający na skalę jej uwalniania,
· ekspozycję pracowników na zagrożenie, możliwość minimalizowania obecności pracowników w strefie narażenia,
· skuteczność środków ochrony zbiorowej,
· skuteczność środków ochrony indywidualnej,
· możliwość ograniczenia skutków narażenia poprzez sprawny system udzielania pierwszej pomocy,
Do oceny ryzyka zawodowego należy wykorzystać informacje dotyczące:
· lokalizacji stanowiska pracy i/lub realizowanych na nim zadań,
· osób, pracujących na stanowisku, ze szczególnym uwzględnieniem tych osób, dla których przyjmuje się inne szczególne kryteria, takich jak np. kobiety w ciąży – w zakładzie nie zatrudnia się w chwili obecnej pracowników młodocianych i osób niepełnosprawnych,
· stosowanych środków pracy, materiałów i wykonywanych operacji technologicznych,
· wykonywanych czynności oraz sposobu i czasu ich wykonywania przez pracujące na stanowisku osoby.
UPROSZCZONE METODY OCENY ZAGROŻENIA ZWIĄZANEGO Z NARAŻENIEM NA DZIAŁANIE NIEBEZPIECZNYCH ŚRODKÓW CHEMICZNYCH
Metodologia została opracowana w Health & Safety Executive (Organ Wykonawczy ds. BHP) w celu oceny zagrożenia związanego z narażeniem na działanie niebezpiecznych środków chemicznych; nosi nazwę podstaw kontroli substancji niebezpiecznych dla zdrowia (COSSH Essentials).
Pełny opis metody (COSHH Essentials. Health and Safety Executive, 2003) dostępny jest pod adresem http://www.coshh-essentials.org.uk
Metody uproszczone mogą być stosowane przede wszystkim w małych i średnich przedsiębiorstwach, do przeprowadzania wstępnej oceny zagrożenia i określania potrzeby wprowadzenia środków i działań korygujących.
I OCENA RYZYKA ZWIĄZANEGO Z NARAŻENIEM INHALACYJNYM (PRZEZ DROGI ODDECHOWE).
Metodę stosuje się do określania środków i działań korygujących odpowiednio do czynności podlegających ocenie, a nie do szczegółowego wyznaczania istniejącego poziomu zagrożenia.
Metoda nie jest wskazana do oceny ryzyka dla procesów technologicznych, w których w sposób stały i potwierdzony badaniami oraz pomiarami, wydzielają się do środowiska pracy substancje niebezpieczne, dla których ustalone są wartości NDS i NDN.
W metodzie przyjęto 4 poziomy zagrożenia, które są zdefiniowane w tabeli nr I-A-7 a w tabelach od I-A-8 do I-A-12 znajdują się sposoby ustalania poziomu ryzyka dla poszczególnych klas niebezpieczeństwa od A do E.
Zmienne zazwyczaj brane pod uwagę w stosowanych metodach to:
• Nieodłączne niebezpieczeństwo stwarzane przez środek chemiczny
• Częstość i długość narażenia
• Ilość stosowanego lub występującego środka chemicznego
• Lotność środka chemicznego lub wytwarzanie jego pyłów
• Sposób wykorzystywania substancji/preparatu
• Rodzaj środków zmniejszających zagrożenie.
Przypisując niektórym zmiennym półilościowe wskaźniki wyznacza się klasę zagrożenia.
Informacje z przeglądu wstępnego stanowisk i miejsc wykonywania pracy, dokumentacji, sposoby i metod wykonywania czynności, własności, ilości stosowanego preparatu zostały przedstawione w tabelach nr I-A-1 i nr I-A-2.
Tabela nr I-A-1
OPIS STANOWISKA PRACY
LOKALIZACJA STANOWISKA PRACY
Stanowisko:
Pracownik gospodarczy
Zakład pracy:
Supermarket
Wydział:
Administracyjno- gospodarczy
Pomieszczenie:
Pomieszczenia: magazynowe, hala sklepowa, wydzielone stoisko piekarnicze, grill, wędliniarskie, biurowe, higieniczno-sanitarne, zaplecze gospodarcze.
W magazynie i pomieszczeniach higieniczno- sanitarnych wentylacja grawitacyjna.
W hali sklepowej i na stoiskach wydzielonych wentylacja mechaniczna wywiewna i nawiewna ogólna uruchamiana centralnie.
Lokalizacja:
Szczecin
CHARAKTERYSTYKA STANOWISKA
Zakres czynności:
Prace porządkowe: mycie i dezynfekcja posadzek, ścian, mebli, urządzeń produkcyjnych i sanitarnych.
Technologia:
Mycie ręczne i obsługa maszyny myjąco-czyszczącej (do posadzek) oraz natryskowe mycie i dezynfekcja z użyciem pojemników pod ciśnieniem (spryskiwaczy) wytwarzających pianę lub areozol.
Materiały, surowce
Środki chemii gospodarczej myjąco- dezynfekcyjne do profesjonalnego stosowania, w opakowaniach handlowych o pojemności 3litry, 5 litrów i 10 litrów oraz ogólnodostępne środki chemii gospodarczej w opakowaniach o pojemności do 2 litrów.
ECO S14, ECO S17, TESOL, CLEAN WC, MYDŁO W PŁYNIE.
Wyposażenie stanowiska:
MASZYNA MYJĄCO – CZYSZCZĄCA HACOMATIC, WIADRO, MOP, ŚCIERKI, SZCZOTKA, ZMIOTKA, SZUFELKA, zbieracz kropel, pojemniki do dozowania preparatów pod ciśnieniem, brak instrukcji bhp, brak środków do usuwania rozlewów cieczy z uszkodzonych opakowań, brak rozdzielności składowania preparatów ze sobą reagujących.
Podstawowe Zagrożenia:
Oblanie się koncentratem środka dezynfekująco – myjącego na ręce, przedramiona, zachlapanie oczu, odzieży, nóg, wskutek:
® ochlapania się koncentratem podczas jego dozowania do wiadra lub maszyny myjącej,
® pęknięcia uszkodzonego opakowania ze środkiem podczas manipulacji – upadek, przenoszenia, otwierania.
Kontakt dłoni ze środkami myjącymi dezynfekującymi (zanurzanie w roztworach myjących i wyciskanie ścierek, mopów ,itp.)
Narażenie inhalacyjne na opary, areozole, gazy wydzielające się podczas dozowania i stosowania roztworów myjąco- dezynfekcyjnych.
§ wyciek środka z uszkodzonych opakowań i zmieszanie chemikaliów ze sobą reagujących podczas składowania,
§ celowe zmieszanie chemikaliów, które ze sobą reagują z wydzieleniem gazów toksycznych (np. chloru),
Przypadkowe spożycie.
Opis Pracy – Czynności:
Udział w przyjmowaniu dostaw środków chemicznych do podręcznego magazynu,
prowadzenie magazynu środków chemii gospodarczej,
przygotowanie roztworów myjących i dezynfekcyjnych:
- transport ręczny,
- przelewanie koncentratów do wiadra,
- przelewanie do mniejszych opakowań technologicznych (pojemników ciśnieniowych),
- mieszanie koncentratów...
jmichno0