inaczej cilantro,chinese parsley, chińska pietruszka Niektórzy powiadają, że kolendrę się albo kocha albo nienawidzi. Jest jedną z najpopularniejszych ziół o najbardziej wszechstronnym zastosowaniu na całym świecie. Korzenie, łodygi, liście, nasiona - wszystkie te części kolendry mają zastosowanie w kuchni. Jej nasiona występujące po kwiatach mają słodko-ostry zapach. Smak i zapach dojrzałych i suszonych nasion kolendry siewnej różni się całkowicie od smaku i aromatu liści.
Właściwości lecznicze kolendry- Kolendra jest bogata w błonnik: 100g nasion zawiera 41,9 g błonnika, który wspomaga trawienie oraz perystatykę jelit. Zawiera również witaminy: A, B, i C.- Ma właściwości bakteriobójcze: związki chemiczne zawarte w kolendrze niszczą m.in. bakterie powodujące próchnicę zębów.- Działanie przeciwbólowe.- Chroni błony śluzowe jelita grubego przed nowotworami. Leczy nieżyty jelit i żołądka.- Nasiona kolendry mają działanie uspokajające, rozkurczowe, przeciwgrzybicze. Stosuje się je także przeciw robakom.- Łagodzi wzdęcia, bóle brzucha, nudności. Leczy niestrawność.- Pomaga w przeziębieniu, stanach zapalnych dróg oddechowych i grypie. Działa wykrztuśnie. Napar z nasion kolendry siewnej należy do najbardziej popularnych środków zwalczających przeziębienie. - Natomiast napar z owoców kolendry : przyspiesza gojenie ran, krost i stanów zapalnych skóry. Działa antyseptycznie. - Kolendra jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w wysuszonych nasionach kolendry są m.in. kwas linolowy (omega 6), kwas oleinowy i kwas palmitynowy, które obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi- Olejek eteryczny zawarty w owocach kolendry siewnej wykorzystywany jest również jako składnik maści stosowanych do łagodzenia dolegliwości reumatycznych, takich jak bóle stawowe i w gośćcu.- Kolendra jako jedna z niewielu roślin stymuluje laktację.Odtruwanie organizmu z metali ciężkich a kolendraPicie herbatki wykonanej z kolendry usuwa z organizmu rtęć i metale ciężkie w ciągu dwóch miesięcy. W tym celu wystarczy 4 łyżki posiekanej kolendry zaparzyć w litrze wrzącej wody w niemetalowym pojemniku i wypić napar po 20 minutach.Kolendra ma niesamowitą właściwość usuwania toksyn z narządów, w tym metali ciężkich oraz aluminium. Najlepsza kolendra jest organiczna, świeżo posiekana, ale możemy zrobić z niej również świeże pesto czy pić świeży sok. Niezastąpione będą też zielone koktajle ze świeżych warzyw, jak szpinak, jarmuż, burak liściowy itp., oczywiście z dodatkiem kolendry. Ze świeżej kolendry najlepsza jest górna część ziela rośliny o dlugości około 6-8 centymetrów.
Kolendra usuwa z kości i centralnego układu nerwowego takie metale ciężkie jak rtęć, kadm i ołów. Pamiętajmy, że kolendra jedynie przenosi szkodliwe metale ciężkie do innych rejonów ciała, więc, żeby proces odtruwania mógł się pomyślnie zakończyć, musi być stosowana jednocześnie z innym czynnikiem, który pozwoli je związać i usunąć z organizmu. Kolendra wyciąga z komórek i przestrzeni międzykomórkowej więcej toksyn, niż jest w stanie usunąć z organizmu, może się zdarzyć, że tkanka łączna (w której znajdują się nerwy) zostanie zalana metalami, wcześniej magazynowanymi w bardziej bezpiecznych miejscach. Proces ten określa się jako ponowne zatrucie, aby mu zapobiec należy kolendrę stosować wraz z środkiem wchłaniającym toksynę jakim jest np. chlorella ( alga morska, spirulina) . Chlorella nie tylko aktywuje w organizmie procesy oczyszczające, ale również wiąże wszystkie znane toksyczne metale oraz toksyny środowiskowe i ułatwia ich usunięcie. Jest więc idealnym '' kompanem'' kolendry.
Stosowanie lecznicze kolendry zaczynamy od zażycia jednej kropli soku, aż stopniowo dojdziemy do 10 kropli w jednym zażyciu. Tradycyjnie poleca się świeże liście, ale w lżejszych zatruciach wystarczą suszone albo może nawet nasiona.
Stosowanie tylko i wyłącznie kolendry jest wystarczające do tego, aby uwolnić w organizmie metale ciężkie (rtęć, kadm, ołów) czy aluminium z białek w komórkach. Należy jednak wspomagać wypłukiwanie i usuwanie rtęci z organizmu, w innym wypadku rtęć uwolniona z jednej tkanki może się przenieść do innej. Pozostałe składniki ułatwiają wybijanie metali z kości, pomagają w ich wydalaniu z komórek, w transportowaniu i usuwaniu z organizmu wraz z moczem lub potem, a także zmniejszają szkody jakie czyni gwałtowne zwiększanie ich stężenia w wątrobie albo we krwi.
Kolendra w kuchni W kuchni wykorzystywane są najczęściej świeże liście kolendry oraz owoce. Dojrzałe owoce kolendry stosuje się przy marynowaniu grzybów, mięsa, warzyw i ryb a suszone – do potraw mięsnych oraz ciast i deserów. Natomiast liście kolendry bardzo dobrze smakują z rybami i owocami morza. Są dodawane do sosów, deepów i sałatek.Nasiona kolendry, zarówno zmielone jak w całości, są dodawane do kiszonek, zup, sosów, owocowych deserów takich jak duszone jabłka czy śliwki, do wszystkich rodzajów potraw mięsnych. Nasiona kolendry mogą także być dodawane do grzanego wina w celu wyeksponowania ciepłego, letniego smaku. Kolendra siewna traci swój aromat smakowy w czasie gotowania dlatego też należy ją dodawać przed samym podaniem potrawy.
http://eprzyprawy.blogspot.com/2014/08/kolendra-aromatyczne-zioo-o.html
3
Maldinka