Złoty wąs może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie.
W zastosowaniu zewnętrznym wykorzystujemy świeży, pognieciony w palcach liść,
nalewkę alkoholową (intrakt), maść i olejek.
Przy pomocy nalewki ze złotego wąsa leczy się:
- choroby skóry,
- uszkodzenia mechaniczne skóry,
- bóle stawów,
- bóle układu mięśniowego i nerwowego, używając jej w formie kompresów, aplikacji, wcierania.
Do leczenia zapaleń skóry stosuje się maść a do masażu olejek.
Do zastosowania wewnętrznego używa się naparu wodnego, wywaru, balsamu, wyciągu. Te preparaty mają zastosowanie w leczeniu chorób narządów wewnętrznych: trzustki, śledziony, kory nadnerczy. Dobre efekty osiąga się stosując je w zapaleniu dróg żółciowych, unormowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, wydalaniu zanieczyszczeń i substancji toksycznych z organizmu.
Wywar ze złotego wąsa można stosować we wszystkich zaburzeniach układu pokarmowego.
1 liść, długości 30 cm (lub dwa liście po 10-15cm)
700 ml wrzątku
Rozdrobniony w palcach liść włożyć do szklanego słoja, zalać wrzątkiem, zamknąć słoik, zawinąć w koc. Przetrzymać napar w kocu przez 12 godzin
20 lub 30 ml około 30 minut przed posiłkiem 3 x dziennie. Ja piję mały kieliszekW temperaturze pokojowej pić bez rozcieńczania, można trochę potrzymać buzi przed połknięciem. Leczy dziąsła. Można tym zmywać twarz. Płukać gardło, gdy boli.
1 liść długości 30 cm (lub dwa liście po 15 cm)
Rozdrobniony w palcach liść, włożyć do emaliowanego garnka, zalać wrzątkiem, postawić na małym ogniu na 10-15 minut delikatnie gotując. Po okresie gotowania zawinąć garnek w koc, pozostawić na 12 godzin, zlać do szklanego słoika.
Zarówno napar jak i wywar mogą, ale nie muszą, być trzymane w lodówce. Dzięki swym antyseptycznym właściwościom mogą być przechowywane przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej
Napar i wywar ze złotego wąsa należy przyjmować na ciepło. W tym celu należy płyn rozgrzać w kąpieli wodnej.
Dawkowanie zależy od wagi chorego i jego indywidualnego tolerowania aktywnych składników biologicznych rośliny.
Minimalna dawka wynosi 50 ml, maksymalna - 70 ml.
Wywar i napar pije się 3-4 razy dziennie, na 40 minut przed posiłkiem.
3-4 pędy (boczne odrośla) posiadające co najmniej 8 segmentów (członów)
½ litra wódki czystej
Pędy rośliny pociąć na drobne kawałki, zmiażdżyć drewnianym tłuczkiem, włożyć do szklanego słoika, zalać wódką, zamknąć słoik. Trzymać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, przez minimum 14 dni. Codziennie wstrząsać. Można zlać do butelki ale można też pozostawić słój z pędami – im dłuższy czas ekstrakcji składników, tym lepszy, mocniejszy intrakt.
Z forum:
Witam, forumowicze, Czytając wypowiedzi znalazłam pytanie o halluksy. Chciałabym podzielić się swoim doświadczeniem w tym zakresie. Moja teściowa miała dość zaawansowane halluksy, które strasznie jej dokuczały. Stosowała różne maści, ale dopiero złoty wąs przyniósł długo oczekiwaną ulgę i zmniejszenie rozmiaru halluksów.
Postępowała w następujący sposób: jeden 20 cm liść rozgnieść i położyć powstałą kaszkę na halluksa, przykryć gazą i owinąć folią (np. spożywczą), żeby dobrze trzymała. Po 12 godzinach zmienić opatrunek na nowy.
Teściowa stosowała ten zabieg w ciągu 2 tygodniu. Niestety, gdy jej ulżyło, zaniechała dalszą kurację. Nie zlikwidowała całkowicie halluksy, ale zlikwidowała ból i zmniejszyła rozmiar halluksa. Ogólna tendencja w leczeniu wskazuje na to, że gdyby stosowała powyższe zabiegi dłużej, to udałoby się jej pozbyć tego draństwa.
WitamPrzy okazji walki z guzkiem na pięcie posmarowałem nalewką z liści wąsa stwardniałą skórę na kolanach. Po kilku zabiegach skóra zrobiła się gładka więc zacząłem nawilżać pokłady twardej skóry na piętach i czuję że skóra zrobiła się elastyczna i gładka
Teraz taki okres, że wiele ludzi ma problem z łzawiącymi oczami po wyjściu na dwór.Pomaga na tę dolegliwość przemywanie oczu kilka razy dziennie naparem z liścia złotego wąsa.
Maść robię na bazie oleju kokosowego lub palmowego z drobno posiekanych wąsów lub liści w proporcji 1 część wąsa na 3 porcje oleju. Robię czasami złoty wąs z miłorzębem i propolisem. Wrzucam składniki do podgrzanego oleju, podgrzewam i zostawiam do ostygnięcia potem jeszcze raz to powtarzam, a potem po lekkim podgrzaniu, filtruję.
1
Maldinka