Monika Mikołajska, Redaktor Onetu
Na zdrowotnych właściwościach oregano (zwanego również lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem) poznali się już starożytni. Ojciec medycyny, Hipokrates uważał je za lek na niemal wszystkie choroby i dolegliwości.
Foto: Shutterstock
Leczono nim biegunki, katar, reumatyzm, łuszczycę, bóle zębów, a nawet wściekliznę, trąd i żółtaczkę. W średniowieczu wierzono, że chroni przed mocami diabłów i czarownic, używano go nawet jako zamiennik tytoniu i barwiono nim wełnę.
Dziś oregano kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną przyprawą kuchni śródziemnomorskiej. Mało kto zna jego prozdrowotne oddziaływanie na organizm. Pora nadrobić zaległości – nie bez przyczyny przecież oregano nazywane jest naturalnym antybiotykiem (jest bezpieczne i nie wywołuje skutków ubocznych). Oto najważniejsze lecznicze właściwości oregano.
zawarte są w olejku eterycznym kwiatów, liści i łodyżek rośliny. Wśród najbardziej cennych związków z pewnością należy wymienić dwa: tymol i karwakrol (naukowcy z Uniwersytetu Georgia w USA wykazali, że skutecznie niszczą one wiele wirusów, grzybów i pasożytów – więcej na ten temat na kolejnych slajdach). W olejku znajdują się również sole mineralne (m.in. wapń, żelazo, magnez, cynk, potas), a także witaminy C, K, z grupy B, prowitamina A oraz flawonoidy działające przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Największe stężenie dobroczynnych substancji znajdziemy w czystym olejku z oregano
Można kupić w dobrych aptekach i sklepach zielarskich. Są one również obecne w popularnej przyprawie, choć występują w mniejszych dawkach.
Picie naparu z oregano pomaga złagodzić objawy zapalenia oskrzeli, nieżytu żołądka i gardła, kaszel, wzmaga apetyt. Olejek z lebiodki wykorzystuje się zewnętrznie m.in. w przypadku migreny, reumatyzmu, artretyzmie.
Antyrakowe właściwości roślina zawdzięcza wysokiej zawartości antyoksydantów. Jak wykazały, badania są one silniejsze niż w przypadku jagód i jabłek.
Oregano zwalcza m.in. Candida albicans (na zdjęciu), grzyba wywołują...
Maldinka