Kilka przepisów na przystawki.doc

(2653 KB) Pobierz

 

PRZYSTAWKI:

Sushi maki

Przystawka: Sushi maki

300 - 500 g ryżu do sushi
2 - 4 łyżki octu ryżowego
2 - 3 łyżki stołowe cukru
prasowane wodorosty (Nori)
majonez
wasabi
sałata
2 ogórki
avocado
2 filety z ryby (surowy i pieczony)

 

Sposób wykonania


Ryż kilkakrotnie płuczemy, aż woda będzie przejrzysta, następnie gotujemy. Przygotowujemy pół szklanki roztworu z wody, octu ryżowego i cukru. Ugotowany ryż skrapiamy przygotowanym roztworem. Na macie bambusowej układamy wodorosty. Na nich układamy cienką warstwę ryżu, przylepiając go palcami do podłoża. Na ryż kładziemy sałatę, ogórka, avocado, surową bądź pieczoną rybę lub paluszki krabowe. Na koniec smarujemy wasabi i majonezem. Za pomocą bambusowej maty całość zawijamy w rolkę. W zależności od upodobania rolki można zawijać ryżem do wewnątrz lub na zewnątrz. Zwiniętą rolkę kroimy na kawałki w poprzek bardzo ostrym nożem. Podajemy razem z imbirem, wasabi, sosem sojowy oraz sosem sojowym słodkim.
 

Panierowane kalafiorki z pieczarkami

Przystawka: Panierowane kalafiorki z pieczarkami

Składniki

kalafior
pieczarki
jajko
bułka tarta

mąka
sól

Sposób wykonania


Delikatnie solimy warzywa, panierujemy (panierka: mąka, bułka tarta, jajko) i na głębokim oleju smażymy, aż uzyskają złotą barwę. Podajemy na gorąco.

 

Zapiekany ser kozi

Przystawka: Zapiekany ser kozi

Składniki

 

Zapiekany ser kozi podany na sałacie z truskawkami, mango i z sosem balsamicznym

200 g koziego sera twarogowego
12 plastrów wędzonego boczku
mieszanka sałat lub młody szpinak

 Sos:

 kilka truskawek
dojrzałe mango
sok z cytryny lub pomarańczy
ocet balsamiczny
sól, pieprz

 

Sposób wykonania


Z koziego sera twarogowego robimy 12 kulek jednakowej wielkości. Każdą owijamy w kopertę z cienkiego plastra wędzonego boczku tak, aby ser był całkowicie schowany. Wstawiamy do gorącego piekarnika (200°) na 5 do 8 minut, aż boczek będzie chrupiący. Dowolną sałatę, mieszankę sałat lub młody szpinak myjemy i przekładamy do miski. Przygotowujemy sos, miksując kilka truskawek, kawałek dojrzałego mango, sok z cytryny lub pomarańczy i ocet balsamiczny. Wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Uwaga: sos powinien być bardziej owocowy niż balsamiczny. Mieszamy sałatę z sosem. Tuż przed podaniem przekładamy sałatę na talerze i układamy na niej kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek i po kawałku mango pokrojonego w cienkie plasterki. Na każdej porcji kładziemy po 3 kawałki gorącego sera zawiniętego w boczek.

Sałatka tajska

Przystawka: Sałatka tajska


Składniki

makaron ryżowy
30 dag wołowiny lub polędwicy
2 papryki
1 cebula
5 ząbków czosnku
sezam
olej sezamowy
kiełki soi i bambusa do dekoracji

 

Sposób wykonania

Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.  Wołowinę kroimy w cieniutkie paski i przekładamy do naczynia. Skrapiamy ją olejem sezamowym i posypujemy sezamem i papryką chilli. Odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i olej zwykły, a następnie wrzucamy paski wołowiny i obsmażamy. Oddzielnie dusimy paprykę, cebulę i czosnek. Układamy warstwami i dekorujemy kiełkami soi i bambusa.

 

Wykwintna zupa z raków

Przystawka: Wykwintna zupa z raków

 

Składniki

20 raków lub 10 raków i szyjki rakowe
1 litr wywaru z warzyw
łycha masła
łyżka mąki
150 ml śmietanki
drobno pokrojony świeży koper

 

Sposób wykonania

Ugotowane raki studzimy. Wybieramy szyjki i cztery pancerze, które odkładamy do dekoracji. Pozostałe pancerze ucieramy w moździerzu na miazgę, następnie dodajemy masło. Wstawiamy w rondlu na ogień i powoli smażymy podlewając rosołem.
Zbieramy z wierzchu masło rakowe, a pozostałość przecieramy przez sito do wywaru warzywnego. Wrzucamy resztę szyjek, zaprawiamy mąką zmąconą śmietaną i dodajemy zebrane masło rakowe, koper, sól i pieprz do smaku. Przy każdej porcji, jako dekorację, układamy na gałązkach kopru pięknego raka i ósemkę z cytryny.

 

Rock and Roll

Przystawka: Rock and Roll

(czas przygotowania 15 min + mrożenie 1,5h)
 

Składniki

2 opakowania łososia w plastrach
250 g serka maskarpone
0,5 słoiczka musztardy z gorczycą
plasterek cytryny
świeży koperek
sól
pieprz
grzanki

Sposób wykonania

Na papierze pergaminowym kładziemy łososia, smarujemy serkiem maskarpone, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość zwijamy w roladę i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po wyjęciu kroimy w plastry. Podajemy z cytryną i grzanką.

 

Grillowane warzywa

Przystawka: Grillowane warzywa

Grillowane warzywa z kremowym dipem z fety i awokado podane z grzankami czosnkowymi
Składniki

jeden średni bakłażan
jedna średnia cukinia
1/2 kostki fety
2 awokado
2 pomidory
przyprawy - kilka liści bazylii, garam masala, sól, pieprz
kiełki lucerny do dekoracji
oliwa

Sposób wykonania

Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o szerokości około centymetra. Smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy garam masalą, solą i pieprzem. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy przygotowane warzywa i pieczemy do zarumienienia - wtedy obracamy, aby zarumieniła się druga strona. Kiedy obie są już lekko brązowe wyciągamy. Układamy je na talerzu, przekładając pastą na zmianę kolejne plastry. Pastę wykonujemy ze zgniecionych razem: awokado, kostek fety, oliwy, soli i pieprzu. Warzywa dekorujemy kładąc plasterki świeżego pomidora i liście bazylii. Talerz ozdabiamy kiełkami lucerny lub według uznania.

 

Włoska zupa krem

Przystawka: Włoska zupa krem

Dyniowy sposób na niepogodę czyli włoska zupa krem
Składniki

Czas przygotowania: 1h

1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 litra bulionu warzywnego
1/2 główki czosnku
2 łyżki startego świeżego imbiru
3 łyżki śmietany (niekoniecznie)
oliwa extra virgin
przyprawy do smaku: bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa Kucharek

Sposób wykonania

Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.

Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego gatunku sera: np. wiórki parmezanu,
kulki mozzarelli lub pleśniowy.

Pierożki w trzech wariacjach

Przystawka: Pierożki w trzech wariacjach

Czas przygotowania: 1,5h
Składniki

Ciasto do wszystkich rodzajów pierogów:
2 szklanki mąki
szczypta soli
ciepła woda do zagniatania

Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:

1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
pół kostki sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
 kilka listków posiekanej mięty
świeżo mielony pieprz czarny

Farsz z łososiem i ricottą:

350 g filetów świeżego łososia
350 g łososia wędzonego
80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
1 jajko
około 5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku

Farsz z gruszką i gorgonzolą

2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
1 pełna szklanka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania

Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem.

 

Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

Farsz z łososiem i ricottą

Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.

Farsz z gruszką i gorgonzolą

Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.

 

Krewetki na patyku

Przystawka: Krewetki na patyku

"Radość dla podniebienia"

Czas przygotowania: 40 min

1 kg surowych, obranych krewetek z ogonkami
oliwa z drugiego tłoczenia
50 g masła

czosnek

2 bagietki
pieprz, sól
cytryna
białe wytrawne wino

Sposób wykonania

Umyte krewetki wrzucamy do miski, zalewamy winem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty przez praskę. Lekko podsmażony czosnek odcedzamy od oliwy i dodajemy do krewetek. Zostawiamy na 30min. Po tym czasie w pozostałej ilości oliwy rozpuszczamy 50 gram masła. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucamy krewetki i podsmażamy z obu stron. Oddzielnie podsmażamy cytrynę do dekoracji. Krewetki podajemy z bagietką i cytryną.

Sałata z kurczakiem

Przystawka: Sałata z kurczakiem

"Zielono mi" czyli sałata podana z warzywami, owocami i kurczakiem w sosie tysiąca wysp

1 podwójny filet z kurczaka
mix sałat
garść kiełków różnego rodzaju wg gustu
20  pomidorków koktajlowych
1 jajko
sezam
 

Sos tysiąca wysp:
1/2 szklanki ketchupu
1/2 szklanki majonezu
sok z 1 połówki cytryny
kilka kropel sosu tabasco
pieprz
1 świeży ananas pokrojony na 4 części

 

Sposób wykonania

Do misy wrzucamy gotowy mix sałat lub wg uznania własną kompozycję różnych rodzajów zieleniny, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami wcześniej przygotowanego sosu tysiąca wysp. Świeżego ananasa kroimy na pół wzdłuż i ponownie na pół by uzyskać ćwiartki. Filet z kurczaka moczymy w rozbitym jajku, a następnie w sezamie. Podsmażamy na średnim ogniu na maśle lub oleju.  Na talerzu układamy ćwiartkę ananasa i porcję wymieszanej sałaty, do której dorzucamy pomidorki. Na całość kładziemy kawałki sezamowego kurczaka, posypując  kiełkami np. słonecznika.

 

Zupa rybna Anny Jagiellonki

Zupa rybna Anny Jagiellonki



 

 

Rosół

1,5 l wody
2 głowy różnych ryb oraz korpusy po filetowaniu ok. 2 kg np. z łososia
1 por (część zielona)
1 marchew
1 cebula
nać selera
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego

II po odcedzeniu:

3 marchewki
pół korzenia selera
3 ogórki kiszone
1 por  (część biała)
2 cebule
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z połowy cytryny
pół szklanki soku z kiszonych ogórków
sól, pieprz
ok. 1 kg fileta z sandacza ze skórą
świeży koperek

Sposób wykonania

Do garnka z gotującą wodą wrzucamy rybie głowy i korpusy oraz pokrojone warzywa. Cebulę warto przypiec na palniku kuchenki, dzięki czemu nada ona zupie głębszego smaku i aromatu. Całość gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin. Następnie zupę przecedzamy i do uzyskanego wywaru dodajemy warzywa pokrojone w julienne czyli w słupki: marchewkę, selera, ogórka i pora oraz posiekaną na drobno i przyrumienioną na patelni cebulę. Po ugotowaniu do miękkości dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sok z połowy cytryny, sok z ogórków, sól i pieprz do smaku, a na koniec sandacza pokrojonego na ok. dwucentymetrowe paski. Gotujemy to wszystko ok. 10 minut. Na koniec, już na talerzu, dodajemy zielony akcent - drobno posiekany koperek. Smacznego!

Płatki piersi kurczaka w rozmarynie

Składniki

http://m.onet.pl/_m/b106da55b71fa597bbaf2c579ac261f6,6,1.jpg

2 pojedyncze piersi kurczaka
kilka gałązek świeżego rozmarynu
oliwa extra virgin (oliwa będzie podawana na surowo, dlatego musi być najwyższej jakości)
bagietka
sól
pieprz

Sposób wykonania

Piersi kurczaka kroimy na cienkie paski wzdłuż włókien. Płuczemy gałązki rozmarynu i obrywamy listki. Paski mięsa rozbijamy lekko tłuczkiem. Rozbite filety przekładamy listkami rozmarynu. Tak przygotowanego kurczaka można odstawić, aby przeszedł aromatem przyprawy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie ciepłe kawałki układamy na talerzu. Przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy obficie oliwą. Obok kurczaka układamy kawałki bagietki.

 

Abstrakcja na talerzu

Abstrakcja na talerzu

Sałatka z kurczakiem á la Marta

1 główka sałaty lodowej
1 mix sałat
kostka sera feta
20 dag truskawek
opakowanie pomidorków koktajlowych
czarne i zielone oliwki (słoiczek)
mała kiść winogron
pół melona
4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 bagietki z masłem czosnkowym
2 łyżki papryki ostrej
sól, pieprz
przyprawa ostra do grilla
3 saszetki sosu ziołowo-koperkowego
12 łyżek oliwy
12 łyżek wody
olej do smażenia

Sposób wykonania

Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski  (około 1 cm) i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do grilla. Następnie zalewamy olejem i odstawiamy. Myjemy wszystkie warzywa i owoce. Truskawki, winogrona oraz pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a melona, kostkę fety oraz główkę sałaty lodowej na drobne kawałki. Na wcześniej przygotowane talerze układamy po kolei wszystkie składniki sałatki. Zaczynamy od sałaty lodowej i mixu sałat, z których przygotowujemy bazę. Następnie układamy abstrakcję z warzyw i owoców: pomidorków, melona, truskawek, oliwek, winogron oraz fety. Sos przygotowujemy, mieszając wodę, oliwę i zawartość saszetki. Do rozgrzanego do 190°C piekarnika wkładamy bagietki i pieczemy je przez około 10 minut, aż się zarumienią (pieczemy rozmrożone pieczywo). W tym czasie polewamy wszystkie ułożone składniki sałatki przygotowanym sosem. Ostatnim etapem jest usmażenie mięsa. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej przygotowane kawałki piersi z kurczaka i smażymy do momentu, aż się zarumienią. Gotowe mięso wykładamy na sałatkę. Danie podajemy z gorącymi kawałkami kurczaka i ciepłą bagietką.

Sałatka z truskawkami  w sosie balsamicznym

Składniki

Sałatka z truskawkami  w sosie balsamicznym

Czas przygotowania: 20 min.

• garść rukoli
• garść młodych liści szpinaku          
• mix sałat
• świeża bazylia            
• 4 dojrzałe truskawki pokrojone na połówki
• 5 plastrów sera mozzarella
• 5 kostek sera gorgonzola 
• garść łuskanych pestek słonecznika           
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 kostki/łyżeczki brązowego cukru 
• ocet balsamiczny
• oliwa z oliwek

Sposób wykonania

Sos balsamiczny 

20 ml octu balsamicznego wlewamy do naczynia. Naczynie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas  mieszając. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki brązowego cukru. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Sałatka

Szpinak, rukolę, mix sałat osuszamy i odcinamy twarde łodyżki. Układamy na talerzu, skr...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin