PRZYSTAWKI:
300 - 500 g ryżu do sushi2 - 4 łyżki octu ryżowego2 - 3 łyżki stołowe cukruprasowane wodorosty (Nori)majonezwasabisałata2 ogórkiavocado2 filety z ryby (surowy i pieczony)
Ryż kilkakrotnie płuczemy, aż woda będzie przejrzysta, następnie gotujemy. Przygotowujemy pół szklanki roztworu z wody, octu ryżowego i cukru. Ugotowany ryż skrapiamy przygotowanym roztworem. Na macie bambusowej układamy wodorosty. Na nich układamy cienką warstwę ryżu, przylepiając go palcami do podłoża. Na ryż kładziemy sałatę, ogórka, avocado, surową bądź pieczoną rybę lub paluszki krabowe. Na koniec smarujemy wasabi i majonezem. Za pomocą bambusowej maty całość zawijamy w rolkę. W zależności od upodobania rolki można zawijać ryżem do wewnątrz lub na zewnątrz. Zwiniętą rolkę kroimy na kawałki w poprzek bardzo ostrym nożem. Podajemy razem z imbirem, wasabi, sosem sojowy oraz sosem sojowym słodkim.
kalafiorpieczarkijajkobułka tarta
mąkasól
Delikatnie solimy warzywa, panierujemy (panierka: mąka, bułka tarta, jajko) i na głębokim oleju smażymy, aż uzyskają złotą barwę. Podajemy na gorąco.
Zapiekany ser kozi podany na sałacie z truskawkami, mango i z sosem balsamicznym200 g koziego sera twarogowego12 plastrów wędzonego boczkumieszanka sałat lub młody szpinak Sos: kilka truskawekdojrzałe mangosok z cytryny lub pomarańczyocet balsamicznysól, pieprz
Z koziego sera twarogowego robimy 12 kulek jednakowej wielkości. Każdą owijamy w kopertę z cienkiego plastra wędzonego boczku tak, aby ser był całkowicie schowany. Wstawiamy do gorącego piekarnika (200°) na 5 do 8 minut, aż boczek będzie chrupiący. Dowolną sałatę, mieszankę sałat lub młody szpinak myjemy i przekładamy do miski. Przygotowujemy sos, miksując kilka truskawek, kawałek dojrzałego mango, sok z cytryny lub pomarańczy i ocet balsamiczny. Wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Uwaga: sos powinien być bardziej owocowy niż balsamiczny. Mieszamy sałatę z sosem. Tuż przed podaniem przekładamy sałatę na talerze i układamy na niej kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek i po kawałku mango pokrojonego w cienkie plasterki. Na każdej porcji kładziemy po 3 kawałki gorącego sera zawiniętego w boczek.
makaron ryżowy30 dag wołowiny lub polędwicy2 papryki1 cebula5 ząbków czosnkusezamolej sezamowykiełki soi i bambusa do dekoracji
Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Wołowinę kroimy w cieniutkie paski i przekładamy do naczynia. Skrapiamy ją olejem sezamowym i posypujemy sezamem i papryką chilli. Odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i olej zwykły, a następnie wrzucamy paski wołowiny i obsmażamy. Oddzielnie dusimy paprykę, cebulę i czosnek. Układamy warstwami i dekorujemy kiełkami soi i bambusa.
20 raków lub 10 raków i szyjki rakowe1 litr wywaru z warzywłycha masłałyżka mąki150 ml śmietankidrobno pokrojony świeży koper
Ugotowane raki studzimy. Wybieramy szyjki i cztery pancerze, które odkładamy do dekoracji. Pozostałe pancerze ucieramy w moździerzu na miazgę, następnie dodajemy masło. Wstawiamy w rondlu na ogień i powoli smażymy podlewając rosołem.Zbieramy z wierzchu masło rakowe, a pozostałość przecieramy przez sito do wywaru warzywnego. Wrzucamy resztę szyjek, zaprawiamy mąką zmąconą śmietaną i dodajemy zebrane masło rakowe, koper, sól i pieprz do smaku. Przy każdej porcji, jako dekorację, układamy na gałązkach kopru pięknego raka i ósemkę z cytryny.
2 opakowania łososia w plastrach250 g serka maskarpone0,5 słoiczka musztardy z gorczycąplasterek cytryny świeży kopereksólpieprzgrzanki
Na papierze pergaminowym kładziemy łososia, smarujemy serkiem maskarpone, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość zwijamy w roladę i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po wyjęciu kroimy w plastry. Podajemy z cytryną i grzanką.
jeden średni bakłażanjedna średnia cukinia1/2 kostki fety2 awokado2 pomidoryprzyprawy - kilka liści bazylii, garam masala, sól, pieprzkiełki lucerny do dekoracjioliwa
Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o szerokości około centymetra. Smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy garam masalą, solą i pieprzem. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy przygotowane warzywa i pieczemy do zarumienienia - wtedy obracamy, aby zarumieniła się druga strona. Kiedy obie są już lekko brązowe wyciągamy. Układamy je na talerzu, przekładając pastą na zmianę kolejne plastry. Pastę wykonujemy ze zgniecionych razem: awokado, kostek fety, oliwy, soli i pieprzu. Warzywa dekorujemy kładąc plasterki świeżego pomidora i liście bazylii. Talerz ozdabiamy kiełkami lucerny lub według uznania.
Czas przygotowania: 1h1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 litra bulionu warzywnego1/2 główki czosnku2 łyżki startego świeżego imbiru3 łyżki śmietany (niekoniecznie)oliwa extra virginprzyprawy do smaku: bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa Kucharek
Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego gatunku sera: np. wiórki parmezanu,kulki mozzarelli lub pleśniowy.
Ciasto do wszystkich rodzajów pierogów:2 szklanki mąkiszczypta soliciepła woda do zagniataniaFarsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem: 1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)pół kostki sera fetaszczypta gałki muszkatołowej1 ząbek czosnku kilka listków posiekanej miętyświeżo mielony pieprz czarnyFarsz z łososiem i ricottą: 350 g filetów świeżego łososia350 g łososia wędzonego80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego) 1 jajkookoło 5 łyżek tartego parmezanu2 łyżki posiekanego koperkusól, pieprz do smakuFarsz z gruszką i gorgonzolą 2 duże gruszki50 g sera z niebieską pleśnią1 pełna szklanka utartego parmezanu1 łyżka bułki tartejsól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem.
Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiemWszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki. Farsz z łososiem i ricottąFilety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu. Farsz z gruszką i gorgonzolą Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.
"Radość dla podniebienia"Czas przygotowania: 40 min1 kg surowych, obranych krewetek z ogonkamioliwa z drugiego tłoczenia50 g masła
2 bagietkipieprz, sólcytrynabiałe wytrawne wino
Umyte krewetki wrzucamy do miski, zalewamy winem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty przez praskę. Lekko podsmażony czosnek odcedzamy od oliwy i dodajemy do krewetek. Zostawiamy na 30min. Po tym czasie w pozostałej ilości oliwy rozpuszczamy 50 gram masła. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucamy krewetki i podsmażamy z obu stron. Oddzielnie podsmażamy cytrynę do dekoracji. Krewetki podajemy z bagietką i cytryną.
"Zielono mi" czyli sałata podana z warzywami, owocami i kurczakiem w sosie tysiąca wysp1 podwójny filet z kurczakamix sałatgarść kiełków różnego rodzaju wg gustu20 pomidorków koktajlowych1 jajkosezam
Sos tysiąca wysp:1/2 szklanki ketchupu1/2 szklanki majonezusok z 1 połówki cytrynykilka kropel sosu tabascopieprz1 świeży ananas pokrojony na 4 części
Do misy wrzucamy gotowy mix sałat lub wg uznania własną kompozycję różnych rodzajów zieleniny, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami wcześniej przygotowanego sosu tysiąca wysp. Świeżego ananasa kroimy na pół wzdłuż i ponownie na pół by uzyskać ćwiartki. Filet z kurczaka moczymy w rozbitym jajku, a następnie w sezamie. Podsmażamy na średnim ogniu na maśle lub oleju. Na talerzu układamy ćwiartkę ananasa i porcję wymieszanej sałaty, do której dorzucamy pomidorki. Na całość kładziemy kawałki sezamowego kurczaka, posypując kiełkami np. słonecznika.
Rosół1,5 l wody2 głowy różnych ryb oraz korpusy po filetowaniu ok. 2 kg np. z łososia1 por (część zielona)1 marchew1 cebulanać selera2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegoII po odcedzeniu:3 marchewkipół korzenia selera3 ogórki kiszone1 por (część biała)2 cebulepół łyżeczki gałki muszkatołowejsok z połowy cytrynypół szklanki soku z kiszonych ogórkówsól, pieprzok. 1 kg fileta z sandacza ze skórąświeży koperek
Do garnka z gotującą wodą wrzucamy rybie głowy i korpusy oraz pokrojone warzywa. Cebulę warto przypiec na palniku kuchenki, dzięki czemu nada ona zupie głębszego smaku i aromatu. Całość gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin. Następnie zupę przecedzamy i do uzyskanego wywaru dodajemy warzywa pokrojone w julienne czyli w słupki: marchewkę, selera, ogórka i pora oraz posiekaną na drobno i przyrumienioną na patelni cebulę. Po ugotowaniu do miękkości dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sok z połowy cytryny, sok z ogórków, sól i pieprz do smaku, a na koniec sandacza pokrojonego na ok. dwucentymetrowe paski. Gotujemy to wszystko ok. 10 minut. Na koniec, już na talerzu, dodajemy zielony akcent - drobno posiekany koperek. Smacznego!
2 pojedyncze piersi kurczakakilka gałązek świeżego rozmarynuoliwa extra virgin (oliwa będzie podawana na surowo, dlatego musi być najwyższej jakości)bagietkasólpieprz
Piersi kurczaka kroimy na cienkie paski wzdłuż włókien. Płuczemy gałązki rozmarynu i obrywamy listki. Paski mięsa rozbijamy lekko tłuczkiem. Rozbite filety przekładamy listkami rozmarynu. Tak przygotowanego kurczaka można odstawić, aby przeszedł aromatem przyprawy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie ciepłe kawałki układamy na talerzu. Przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy obficie oliwą. Obok kurczaka układamy kawałki bagietki.
Sałatka z kurczakiem á la Marta1 główka sałaty lodowej1 mix sałatkostka sera feta20 dag truskawekopakowanie pomidorków koktajlowychczarne i zielone oliwki (słoiczek)mała kiść winogronpół melona4 pojedyncze piersi z kurczaka2 bagietki z masłem czosnkowym2 łyżki papryki ostrejsól, pieprzprzyprawa ostra do grilla3 saszetki sosu ziołowo-koperkowego12 łyżek oliwy12 łyżek wodyolej do smażenia
Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski (około 1 cm) i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do grilla. Następnie zalewamy olejem i odstawiamy. Myjemy wszystkie warzywa i owoce. Truskawki, winogrona oraz pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a melona, kostkę fety oraz główkę sałaty lodowej na drobne kawałki. Na wcześniej przygotowane talerze układamy po kolei wszystkie składniki sałatki. Zaczynamy od sałaty lodowej i mixu sałat, z których przygotowujemy bazę. Następnie układamy abstrakcję z warzyw i owoców: pomidorków, melona, truskawek, oliwek, winogron oraz fety. Sos przygotowujemy, mieszając wodę, oliwę i zawartość saszetki. Do rozgrzanego do 190°C piekarnika wkładamy bagietki i pieczemy je przez około 10 minut, aż się zarumienią (pieczemy rozmrożone pieczywo). W tym czasie polewamy wszystkie ułożone składniki sałatki przygotowanym sosem. Ostatnim etapem jest usmażenie mięsa. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej przygotowane kawałki piersi z kurczaka i smażymy do momentu, aż się zarumienią. Gotowe mięso wykładamy na sałatkę. Danie podajemy z gorącymi kawałkami kurczaka i ciepłą bagietką.
Czas przygotowania: 20 min.• garść rukoli • garść młodych liści szpinaku • mix sałat • świeża bazylia • 4 dojrzałe truskawki pokrojone na połówki • 5 plastrów sera mozzarella• 5 kostek sera gorgonzola • garść łuskanych pestek słonecznika • świeżo zmielony czarny pieprz • 2 kostki/łyżeczki brązowego cukru • ocet balsamiczny • oliwa z oliwek
Sos balsamiczny 20 ml octu balsamicznego wlewamy do naczynia. Naczynie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki brązowego cukru. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.Sałatka Szpinak, rukolę, mix sałat osuszamy i odcinamy twarde łodyżki. Układamy na talerzu, skr...
cromac2016