Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym.pdf

(9432 KB) Pobierz
Jadłospisy dla dzieci
w wieku przedszkolnym
(śniadania, obiady, podwieczorki)
opracowane zgodnie z zasadami
prawidłowego żywienia
Spis treści
Wstęp
J. Charzewska
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7
Urozmaicona dieta
K. Wolnicka, J. Jaczewska-Schuetz
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
9
Produkty zbożowe w diecie dziecka
M. Siuba
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
12
Mleko i przetwory mleczne
niezbędne w codziennej diecie dzieci
M. Siuba
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
19
Mięso, ryby, jaja i nasiona
roślin strączkowych w diecie dzieci
A. Taraszewska
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
26
Owoce i warzywa w każdym posiłku dziecka
J. Jaczewska-Schuetz
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
33
Tłuszcze – jakie są niezbędne
w żywieniu dzieci, jakich należy unikać
H. Mojska
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
39
Dlaczego powinno się ograniczać
słodycze w diecie dzieci
R. Wierzejska
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
55
Ograniczanie spożycia soli
A. Wojtasik
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
62
Znaczenie płynów w żywieniu dzieci
E. Rychlik
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
74
Dieta w alergiach pokarmowych
I. Traczyk
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
83
Dieta w celiakii
A. Wojtasik
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
101
Zalecenia dotyczące wartości odżywczej
posiłków przedszkolnych
K. Wolnicka
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
116
Zasady układania jadłospisów
K. Wolnicka, E. Rychlik
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
123
Przykładowe jadłospisy na 10 dni, dla dzieci
w wieku 4-6 lat; śniadanie – obiad – podwieczorek
(~1050 kcal, 75% dziennego zapotrzebowania)
A. Cichocka
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
131
Wstęp
Osoby zajmujące się żywieniem małych dzieci najczęściej zadają
pytania o sposób komponowania jadłospisu, który byłby zgody
z dostępną, aktualną wiedzą. Oznacza to, że posiłki będą ko-
rzystne dla zdrowia, będą pokrywały zapotrzebowanie rosnących
organizmów na różne składniki, a przy tym będą smaczne, zaak-
ceptowane przez wymagających konsumentów i zjedzone.
Wychodząc na przeciw tym potrzebom, przygotowano przykła-
dowe jadłospisy w celu wykorzystania ich w praktyce w żywieniu
przedszkolnym. Mają za zadanie podpowiedzieć pracownikom
przedszkoli, jak można uatrakcyjnić jadłospisy i jednocześnie za-
pewnić odpowiednią wartość energetyczną i odżywczą planowa-
nym posiłkom.
Wprowadzanie do żywienia w tym wieku w umiejętny sposób
zalecanych grup produktów wpłynie na utrwalenie pożądanych
nawyków żywieniowych, które pozostaną na całe życie. Ukształ-
towany prawidłowo wybór produktów i zwyczaje żywieniowe
zadecydują o zdrowiu nie tylko w wieku przedszkolnym, lecz tak-
że w życiu dorosłym.
Jadwiga Charzewska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin