Sadowska H. - Najsmaczniejsze Zupy.pdf

(3175 KB) Pobierz
H. SADOWSKA
Najsmaczniejsze
ZUPY
WIADOMOŚCI OGÓLNE
ZUPY W NASZYCH JADŁOSPISACH
Zupy, jedne z najpopularniejszych dań, odgryw ają dużą
rolę w naszym codziennym żywieniu. Stanowią nieodłączną
część każdego obiadu i to zarówno najskromniejszego, jak
również bardzo wykwintnego. Zupy mleczne jako potraw y
o dużej w artości odżywczej podawane być m ogą (szczególnie
dzieciom) na pierwszy posiłek — śniadanie.
5
Zwyczaj podawania zupy do obiadu, jako dania pierw ­
szego, nie jest rzeczą przypadku; ma swoje głębokie uza­
sadnienie w działaniu tej potraw y na ustrój człowieka.
W yw ary z mięsa, ryb i jarzyn, na których przyrządzana
jest znaczna część zup, pobudzają w przewodzie pokarm o­
w ym człowieka wydzielanie soków trawiennych, a tym
sam ym w zm agają apetyt oraz zwiększają przyswajalność
składników odżywczych pokarmów.
Zupy posiadają ponadto wysoką w artość odżywczą, choć
w większości nie odznaczają się dużą kalorycznością; zaspo­
k ajają głód tylko na krótko. Z zupą wprowadzamy do orga­
nizmu różne składniki odżywcze: białka, węglowodany,
tłuszcze, sole mineralne, witaminy.
Białko zwierzęce zaw ierają zupy mięsne i mleczne, białko
roślinne znajduje się w dużych ilościach w zupach fasolo­
w ych i grochowych. W węglowodany bogate są zupy z ka­
szą i dodatkami m ącznym i (makarony, kluski itp.). Zupy
z jarzyn i owoców dostarczają organizmowi dużą ilość soli
m ineralnych, np. zupa z zielonego groszku czy fasoli szpa­
ragowej bogata jest w żelazo i fosfor, zupy ziemniaczane
posiadają dużą ilość potasu. Poza tym zupy owocowe i ja ­
rzynowe są źródłem witamin, w k tóre można je jeszcze
wzbogacić, dodając do gotowej zupy surowe soki z m ar­
chwi, pomidorów, buraków, kapusty czy owoców, w zależ­
ności *od rodzaju przyrządzanej zupy. Zielone jarzyny do­
dawane do zup w stanie surow ym (koperek, zielona pie­
truszka, szczypiorek) również są bogate w witaminy.
Śm ietana, masło, żółtka jaj, którym i przypraw iam y wiele
różnych zup, podnoszą ich w artość kaloryczną oraz sm a­
kową.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin