Kulinarne szlaki Polski - mapa.pdf

(1134 KB) Pobierz
Świecie
Chełmno
Pawłówek
Ostromecko
Bydgoszcz
Bysław
Gdynia
Pruszcz
Włocławek
Kijewo Królewskie
Unisław
Dąbrowa Chełmińska
Poznań
Toruń
Ustka
Łeba
Gołdap
Gdynia
Swołowo
Słupsk
Sopot
Borcz
Przyjaźń
Gdańsk
Pruszcz Gdański
Pomlewo
Ełk
Augustów
Siedlce
Suwałki
Olecko
Sejny
Sokołów Podlaski
Patrykozy
Mordy
Wiśniew
Skibniew
Ślesin
Kościerzyna
Kulinarne
szlaKi
PolsKi
Szlak Kulinarny Centrum Gdyni
Gdańsk – Pomorskie Culinary Prestige
Gniew
Kwidzyn
Białystok
Puławy
Janowiec
Kazimierz Dolny
Karczmiska
Opole Lubelskie
Końskowola
Wąwolnica
Nałęczów
Przystanki Kulinarne Suwalszczyzny i Mazur
Białostocki Szlak Kulinarny
Gęsinowy Szlak Kulinarny
Szlak Tradycji i Smaku
Wojciechów
Poniatowa
Częstochowa
Koziegłowy
Zawiercie
Daromin
Dwikozy
Sandomierz
Faliszowice
Złota
Kulinarny Poznań
Mazowiecka Micha Szlachecka
Szlak Smaków Krainy Lessowych Wąwozów
Mikołów
Mysłowice
Tychy
Kraków
Niepołomice
Wieliczka
Dobczyce
Baranów Sandomierski
Krzeszów
Nowa Dęba
Pszczyna
Bielsko-Biała
Cieszyn
Kocierz
Sucha Beskidzka
Rzeszów
Pstrągowa
Leżajsk
Przeworsk
Jarosław
Basznia
Dolna
Sandomierski Szlak Winiarski
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Szlak Karpia
Bachórz
Dubiecko
Przemyśl
Krasiczyn
Polanka Przeciszów
Spytkowice
Wielka
Brzeźnica
Zator
Czechowice-
Osiek
-Dziedzice
Wilamowice Tomice
Bestwina
Jasienica
Jaworze
Drwinia
Przyborów
Poręba Spytkowska
Żegocina
Laskowa
Kamionka
Wielka
Banica
Tylicz
Wysowa-Zdrój
Harklowa
Lipnica Murowana
Gnojnik
Czchów
Iwkowa
Laskowa
Gródek
Łososina
nad Dunajcem
Dolna
Jasło
Jedlicze
Krosno
Sanok
Rymanów
Lesko
Dźwiniacz Dolny
Karnawał Smaków
Czarna
Lutowiska
Cisna
Smaki Podhala
Wetlina
Ruda
Różaniecka
Szyk
Wolbrom
Sucha
Struga
Mizerna
Czarna Góra
Krośnica
Mielec
Leżajsk
Jasionka
Pilzno
Jodłowa
Rzeszów
Pstrągowa
Babica
Łańcut
Kielnarowa
Bachórz
Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami
Śliwkowy Szlak
Małopolska Trasa Smakoszy
Szlak Oscypkowy
Jerzmanowice
Czajowice
Wygiełzów
Liszki
Kraków
Wieliczka
Gdów
Kocierz
Sucha Beskidzka
Zawoja
Rabka-Zdrój
Lipnica Murowana
Czorsztyn
Szaflary
Biały Dunajec
Poronin
Zawoja
Zubrzyca Górna
Jabłonka
Kowaniec
Jasło
Turbacz
Dukla
Wierchomla
Chyrowa
Kombornia
Sanok
Dźwiniacz Dolny
Łodyna
Orelec
Ustrzyki Dolne
Polańczyk
Cisna
Przysłup
Lutowiska
Smolnik
Ustrzyki Górne
Stróże
Nowy Sącz
Szczawnica
Jaworki
Bukowina Tatrzańska
Witów
Murzasichle
Zakopane
Szlak Podkarpackiego Jadła i Wina
Podkarpackie Smaki
Nowy Targ
Poronin
Niedzica
Wysowa-
-Zdrój
Krynica-Zdrój
Witów
Białka Tatrzańska
Bukowina Tatrzańska
Zakopane
Szlak Kulinarny Centrum Gdyni
Gdynia jako pierwsze miasto w Polsce urucho-
miła swój kulinarny szlak. Starannie wybrane do
udziału w projekcie restauracje słyną z potraw
wysokiej jakości, chętnie organizują koncerty mu-
zyczne, wystawy czy animacje dla dzieci. Dzięki
temu, że sąsiadują z najciekawszymi gdyńskimi
atrakcjami: modernistycznymi kamienicami,
malowniczym nadmorskim bulwarem, muzeami
i plażą, a dzieli je od siebie odległość nieśpiesz-
nego spaceru, można połączyć przechadzkę po
centrum miasta z degustacją specjałów kulinar-
nych. Zarówno w wystroju, jak i w swych menu
restauracje na szlaku oddają morski charakter
Gdyni, a ich szefowie potrafią zaczarować nas
potrawami z różnych stron świata oraz lokalnymi
przysmakami kuchni kaszubskiej. Flagowym
wydarzeniem szlaku jest wrześniowy Weekend
Kulinarny w Gdyni.
Miejsce:
Gdynia
www.kulinarnagdynia.pl
Przystanki Kulinarne Suwalszczyzny
i Mazur
Połączenie zdrowych produktów i bogatego
dziedzictwa pogranicza to podstawa wyjątkowej
kuchni Suwalszczyzny oraz Mazur Garbatych.
W restauracjach i gospodarstwach agroturystycz-
nych przyrządza się potrawy zgodnie z wieloletnią
tradycją. Wiejskie gospodynie i miejscowi kucha-
rze są mistrzami w robieniu kartaczy, babki i kisz-
ki ziemniaczanej, blinów czy kołdunów. W wielu
domach wypieka się słynne słodkości – sękacze
i mrowiska. Przysmakiem są też ryby z suwalskich
i mazurskich jezior – do najsmaczniejszych należą
wędzone sielawy i sieje. Z mleka krowiego i kozie-
go wytwarzane są znakomite sery białe i dojrzewa-
jące, a domowe receptury i metody tradycyjnego
przygotowania potraw przyjęły często miejscowe
restauracje, masarnie i piekarnie.
Przystanki położone są na terenie sześciu powiatów:
suwalskiego, sejneńskiego, augustowskiego,
oleckiego, ełckiego, gołdapskiego
www.krainajacwingow.pl
Szlak Tradycji i Smaku
Zakole Dolnej Wisły to malownicze tereny, istnie-
jące od ponad wieku sady, gospodarstwa agro-
turystyczne, średniowieczne grodziska, pałace,
parki dworskie, zabytki kultury menonickiej. Szlak
Tradycji i Smaku skupia rękodzielników, którzy
oferują unikatowe produkty (malarstwo na szkle,
kowalstwo artystyczne, rzeźby kamienne), produ-
centów jedzenia (tradycyjne chleby, powidła, mio-
dy, gęsina, mydło z koziego mleka, wina owocowe,
dżemy malinowe, syrop z mniszka lekarskiego)
oraz karczmy. Miejscowi pasjonaci chętnie dzielą
się wiedzą i produktami tworzonymi na małą ska-
lę. Pełne spektrum tutejszych smakołyków można
poznać na regionalnych festynach, jarmarkach
i festiwalach.
Główne miejsca trasy:
Dąbrowa Chełmińska, Kijewo
Królewskie, Pruszcz, Unisław
www.szlaktradycji.pl
Szlak Smaków Krainy
Lessowych Wąwozów
Kraina Lessowych Wąwozów to jeden z najatrak-
cyjniejszych regionów turystycznych Lubelszczy-
zny. Swoją nazwę zawdzięcza największej w skali
europejskiej, silnie rozgałęzionej sieci wąwozów
lessowych. Szlak wiedzie przez malownicze miej-
scowości, takie jak zabytkowy Kazimierz Dolny nad
Wisłą, Janowiec z ruinami olbrzymiego rene-
sansowego zamku czy uzdrowiskowy Nałęczów.
Restauracje funkcjonujące w ramach szlaku oferują
tradycyjne potrawy wywodzące się z kuchni zie-
miańskiej, szlacheckiej oraz mieszczańskiej. Dania
oparte są na bogatych zasobach produktów regio-
nalnych wytwarzanych niejednokrotnie metodami
ekologicznymi. Zdrowie jest hasłem przewodnim
Krainy Lessowych Wąwozów. Stąd też w menu
każdej restauracji znajdują się posiłki dietetyczne.
Oprócz smacznej kuchni uczestnicy szlaku oferują
możliwość organizacji warsztatów kulinarnych oraz
degustacji lokalnych produktów.
Główne miejsca trasy:
Nałęczów, Kazimierz Dolny,
Janowiec, Opole Lubelskie, Poniatowa, Puławy,
Wąwolnica, Wojciechów, Karczmiska, Końskowola
www.kraina.org.pl
potrawy, jest tam też duża gama przepisów.
Corocznym świętem jest festiwal Śląskie Sma-
ki, który odbywa się w czerwcu ‒ za każdym
razem w innej części województwa. Korzystając
z informacji na stronie w zakładce Polecane
Serwisy, można tak zaplanować podróż, żeby przy
okazji kolekcjonowania smaków poznać też inne
turystyczne atrakcje tej części Polski, np. Szlak
Zabytków Techniki czy Szlak Orlich Gniazd.
Główne miejsca trasy:
Częstochowa, Zawiercie,
Koziegłowy, Mysłowice, Mikołów, Tychy,
Pszczyna, Bielsko-Biała, Cieszyn
www.slaskiesmaki.pl
i karczm reprezentowana jest przez flagową
potrawę – prawdziwą dumę szefa kuchni, danie
dopracowane w najdrobniejszych szczegółach pod-
czas specjalnych warsztatów pod okiem znanych
i cenionych w całej Polsce kulinarnych ekspertów
– Roberta Sowy i Sylwestra Lisa. W restauracji
Litworowy Staw flagowym daniem są grillowane
szpadki z jagnięciny, w Karczmie u Furtoka ‒ filet
z pstrąga na rydzach z tarciokami i kapustą duszo-
ną na winie, w Karczmie Widokowej „Szymkówka”
‒ pulpeciki jagnięce w borowikach z kaszą jaglaną
podawane w kosorku z oscypka. Hitem karczmy
Cichy Dwór są polędwiczki z sarny marynowa-
ne w polnych ziołach podane z runem leśnym,
ziemniakiem pieczonym, chipsami warzywnymi
i kukurydzianym purée, a restauracji Sichlański
Dworek ‒ zupa borowikowa z hałuskami.
Główne miejsca trasy:
Zakopane, Białka Tatrzańska,
Bukowina Tatrzańska, Małe Ciche, Murzasichle,
Witów, Ząb, Poronin, Biały Dunajec, Szaflary
www.smakipodhala.eu
– żętyca. Bacówki można odwiedzać, wędrując
po Tatrach, Gorcach, Pieninach, Beskidach. Szlak
Oscypkowy prowadzi przez 34 szałasy i pozwala
turyście poznać tradycje sześciu grup górali. Choć
produkty wszędzie powstają według takich samych
przepisów, ich smak różni się w zależności od
miejsc, w których owce były wypasane, i interpre-
tacji receptury.
Główne miejsca trasy:
Rusinowa Polana, Kalatówki,
Polana Kuźnicka, Dolina Kościeliska, Lejowa,
Chochołowska, Dolina ku Dziurze, Siwa Polana,
Gubałówka, Bustryk, Turbacz, Łapsze Niżne
i Wyżne, Kowaniec, Jaworki, Dursztyn i Czorsztyn,
Jabłonka i Zubrzyca Górna, Zawoja, Hala Konina,
Wierchomla, Biały i Czarny Dunajec, Białka
Tatrzańska, Gliczarów Górny, Leśnica, Witów
www.tatry.pl
Szlak Karpia
Hodowla karpia w Polsce ma długą tradycję.
To ryba, która cieszy się wyjątkową popularnością.
Przed wiekami trafiała na stoły królów i możnych,
delektowano się nią w klasztorach, a dziś jest
głównym daniem wigilijnym w większości polskich
domów. Szlak powstał z inicjatywy 12 lokalnych
grup rybackich z terenu południowej Polski, zrze-
sza gospodarstwa rybackie, w których można kupić
świeżą lub przetworzoną rybę. W tutejszych restau-
racjach można spróbować karpia przyrządzanego
na wiele sposobów, a w gospodarstwach rybackich
poznać wszystkie etapy hodowli, w tym tradycyjne
odłowy odbywające się jesienią. W przetwórniach
rybnych można zobaczyć proces obróbki ryb i po-
znać metody wędzenia tradycyjnymi technikami.
Na szlaku znajdują się również łowiska wędkar-
skie. Szlak Karpia promuje szczególnie wyjątkowe
dla tych okolic gatunki karpia – zatorski, osiecki
i bestwiński – wpisane na polską Listę Produktów
Tradycyjnych.
Główne miejsca trasy:
Brzeźnica, Osiek,
Przeciszów, Polanka Wielka, Spytkowice,
Tomice, Zator, Bestwina, Czechowice-Dziedzice,
Jasienica, Jaworze, Wilamowice
www.dolinakarpia.org
www.bielskakraina.pl
Małopolska Trasa Smakoszy
Propozycja kulinarnej podróży po regionalnych
karczmach, w których odtworzono klimat z cza-
sów, gdy w każdej wsi i na rozstaju dróg czekało
na wędrowców gościnne miejsce zabawy, wymiany
myśli i uczt ze wspaniałym domowym jedzeniem.
Na szlaku można się delektować smakami Krako-
wa i Wieliczki, Podhala, okolic Babiej Góry, Pienin,
Spiszu, poznać kuchnię Pogórzan i Łemków.
Specjały Małopolski to m.in. młyńskie koło, pstrąg
ognisty, kotlet chłopski z kością, placki po hajduc-
ku czy gulasz huculski. Na stronie internetowej
szlaku można przeczytać, na jakie menu zapra-
szają takie karczmy jak Wesele, Rzym, Siwy Dym,
Bartna Chata czy Dwór. Ponadto zamieszczono
tu przepisy na regionalne potrawy przygotowane
przez szefów kuchni oraz informacje, czy w danej
restauracji potrawy podaje się na regionalnej
zastawie, przez kelnerów w strojach regionalnych
i przy regionalnej muzyce, czy są udogodnienia
dla dzieci lub dla osób niepełnosprawnych. Trasa
łączy wizyty w karczmach ze zwiedzaniem atrakcji
turystycznych w okolicy.
Główne miejsca trasy:
Wokół Krakowa:
Kraków, Liszki, Wieliczka, Gdów,
Lipnica Murowana;
Podhale:
Rabka, Nowy Targ,
Białka Tatrzańska, Bukowina Tatrzańska, Zakopane,
Poronin;
Podbabiogórze:
Zawoja, Sucha Beskidzka,
Kocierz;
Pieniny – Spisz:
Niedzica, Szczawnica,
Jaworki;
Sądecko-Gorlickie:
Stróże, Nowy Sącz,
Krynica Zdrój, Wysowa;
Jura i Powiśle:
Czajowice,
Jerzmanowice, Wolbrom, Wygiełzów
www.trasasmakoszy.pl
Gdańsk – Pomorskie Culinary Prestige
Szczególne przeżycia kulinarne serwują pomor-
skie restauracje (m.in. słynny sopocki Bulaj,
Gothic na zamku w Malborku czy gdyńska Tłusta
Kaczka), które na podstawie prawdziwego smaku
regionu tworzą kulinarny szlak Gdańsk ‒ Pomor-
skie Culinary Prestige. Szefują im wybitni kucha-
rze, którzy gotują zgodnie z filozofią slow food,
oferują autorskie dania bazujące na regionalnych
składnikach oraz prezentują autorskie podejście
do tradycji i produktów (ryby, grzyby, dziczyzna,
kasze, polskie sery zagrodowe). Gdańsk ‒ Po-
morskie Culinary Prestige to nie tylko oferta
restauracyjna, ale także wiele wydarzeń kulinar-
nych, które dopełniają ofertę kulinarną regionu
pomorskiego – Noc Restauracji, Sopot od Kuchni,
Slow Food Festival, Święto Szparagów, Chmie-
laton, Festiwal Żurawiny, Truskawkobranie,
Pomorska Gęsina na św. Marcina czy Festiwal
Pomuchla. Informacje o restauracjach na szlaku
oraz wydarzeniach kulinarnych znajdują się na
blogu www.pomorskie-prestige.eu.
Miejsce:
Gdańsk, Sopot, Gdynia, Kościerzyna,
Kwidzyn, Ustka, Słupsk, Gniew, Borcz, Swołowo,
Przyjaźń, Pomlewo, Pruszcz Gdański
www.pomorskie-prestige.eu
Kulinarny Poznań
Białostocki Szlak Kulinarny
Podróż po smakach Podlasia. W tutejszej kuchni
spotykają się wpływy białoruskie, litewskie,
tatarskie i polskie. Regionalne przysmaki to
m.in. białysy, buza, kartacze, sękacze, kiszka
i babka ziemniaczana, bliny czy kindziuk. Szlak
tworzy ponad 30 restauracji. Są wśród nich
te serwujące kuchnię regionalną i polską oraz
europejską i z dalszych części świata. Wszystkie
prezentują autorskie pomysły na dania, niepo-
wtarzalny wystrój, a ich właścicieli łączy jedna
idea – fascynacja kulinariami. Poruszanie się po
szlaku ułatwia mapka-informator, którą można
otrzymać w restauracjach szlaku oraz pobrać
w wersji PDF ze strony internetowej. Można też
skorzystać z karty Klubu Białostockiego Smako-
sza. Aktywność kulinarna klubowiczów zostanie
nagrodzona smacznymi gratisami serwowanymi
w restauracjach szlakowych.
Miejsce:
Białystok
www.bialostockiszlakkulinarny.pl
Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami
Małopolska wieś z perspektywy ziołowych
ogrodów. Na szlaku znajdziecie 20 gospodarstw,
których właściciele mają wszechstronną wiedzę
na temat uprawy ziół, ich rodzajów, zastosowania,
właściwości leczniczych, a także prowadzą domo-
wą kuchnię z tradycyjnymi potrawami z zastoso-
waniem ziół: łemkowską, lachowską, galicyjską,
góralską, pogórzańską oraz japońską. Gospodynie
odtworzyły receptury tradycyjnych potraw, za-
stosowały w nich zioła z własnych upraw i nadały
im swoje nazwy. Gospodarze chętnie poświęcają
gościom czas, zarażając ich swoimi zielarskimi
i ekologicznymi pasjami. Zioła w małopolskich
gospodarstwach stosuje się od pokoleń; są bazą
potraw regionalnych, nalewek, syropów, używa się
ich też w medycynie niekonwencjonalnej.
Główne miejsca trasy:
Drwinia, Przyborów, Poręba
Spytkowska, Żegocina, Szyk, Laskowa, Harklowa,
Czara Góra, Czorsztyn, Mizerna, Krośnica, Sucha
Struga, Kamionka, Wielka, Tylicz, Wysowa-Zdrój,
Banica
www.sot.org.pl
Skupia kilkanaście autorskich restauracji reprezen-
tujących różne style i kuchnie. Łączy je sięganie
po najwyższej jakości składniki, ze szczególnym
uwzględnieniem produktów regionalnych, a gotują
w nich szefowie kuchni, osoby rozpoznawalne
w środowisku i mające mistrzowskie umiejętności
w przygotowywaniu dań. Restauracje te współ-
tworzą Akademię Kulinarnego Poznania, w której
odbywają się warsztaty kulinarne, a także akcje
promocyjne, takie jak Noc Restauracji (pod koniec
maja). Menu zmienia się zależnie od pór roku.
Maj to sezon na szparagi, wrzesień ‒ czas owoców
lasu i dziczyzny, a październik ‒ okres serwowania
jakościowego drobiu, w tym gęsiny i tradycyjnej
dla Wielkopolski kaczki.
Miejsce:
Poznań
www.kulinarnypoznan.pl
Sandomierski Szlak Winiarski
Na Sandomierszczyźnie od XIII wieku uprawiano
winorośl oraz prowadzono sprzedaż wina gronowe-
go eksportowanego do wielu krajów europejskich.
Szlak prezentuje pięć winnic w tym regionie.
Winnica św. Jakuba w sandomierskich ogrodach
dominikańskich założona w 1226 roku, wznowio-
na w 2012, dziś jest miejscem spotkań i szkoleń
dla przyszłych winiarzy. Faliszowice prowadzą
sprzedaż owoców oraz sadzonek, oferują doradz-
two w zakresie uprawy winorośli i wyrobu wina, ale
nie prowadzą jego sprzedaży i degustacji. Winnicę
Płochockich można zwiedzać, podobnie jak poło-
żoną na jej terenie winiarnię. Organizowane są tu
degustacje (wymagane wcześniejsze umówienie).
W winnicy jest kilka pokoi do wynajęcia. Położona
w dolinie rzeki Opatówki Winnica Sandomierska
kontynuuje rodzinne tradycje winiarskie, prowadzi
sprzedaż autorskich win i degustacje połączone ze
zwiedzaniem winnicy i winiarni. Goście mają do
dyspozycji trzy kameralne apartamenty. Winnica
nad Jarem to rodzinna winnica Sylwii i Mateusza
Paciura, która od 2013 roku wprowadza na rynek
swoje wina cieszące się dużym zainteresowaniem
turystów. Właściciele oferują zwiedzanie winnicy
i winiarni, sprzedaż i degustację win z przekąską
w altanie.
Główne miejsca trasy:
Sandomierz, Faliszowice,
Daromin, Złota, Dwikozy
www.winiarze.dlasandomierza.pl
Podkarpackie Smaki
Ten szlak to aż trzy trasy, łącznie 40 obiektów
(gospody, karczmy, zagrody, zajazdy, gospo-
darstwa agroturystyczne, bary, kawiarnie,
restauracje, wille i dworki). Na smakoszy czekają
regionalne produkty: kozie sery, mięsa z regio-
nalnych masarni, grzyby, ryby, dziczyzna, miody
oraz lokale, które oferują dania tradycyjnej
kuchni. Można też zwiedzić Muzeum Gorzelnic-
twa w Łańcucie czy Muzeum Młynarstwa i Wsi
w Ustrzykach Dolnych, wziąć udział w warsz-
tatach prowadzonych w skansenach i gospo-
darstwach agroturystycznych (np. Skansen
w Kolbuszowej czy w Sanoku) albo w imprezach
regionalnych związanych z tradycyjnym jadłem
(np. Powidlaki w Krzeszowie czy jedyne w Polsce
Święto Derenia, tzw. polskiej oliwki – Podkar-
packi Festiwal Derenia w Bolestraszycach). Dwór
Kombornia zaprasza do Salonu Win Karpackich
mieszczącego się w XVIII-wiecznej piwnicy, w któ-
rej na enoturystów czeka aż 300 gatunków win
karpackich.
Główne miejsca trasy:
Trasa Bieszczadzka:
Sanok, Orelec, Łodyna,
Dźwiniacz Dolny, Ustrzyki Dolne, Lutowiska,
Smolnik, Ustrzyki Górne, Przysłup, Cisna,
Polańczyk;Trasa
Beskidzko-Pogórzańska:
Kielnarowa, Bachórz, Dubiecko, Babica,
Pstrągowa, Kombornia, Dukla, Chyrowa, Jasło,
Pilzno;Trasa
Północna:
Rzeszów, Jasionka, Łańcut,
Ruda Różaniecka, Leżajsk, Mielec
www.podkarpackiesmaki.pl
Karnawał Smaków
Od 24 stycznia do 8 lutego Małopolska zaprasza
zainteresowanych tradycjami kulinarnymi, pro-
duktami lokalnymi i zdrową żywnością do udziału
w Karnawale Smaków. W programie liczne imprezy
kulinarne, degustacje, warsztaty, pokazy, wystawy.
Rekomendowane restauracje i hotele przygotowują
specjalne karnawałowe menu złożone z tradycyj-
nych polskich potraw. W wybranych miejscach
można przyrządzić własne dania według starych
polskich receptur lub odkryć gotowanie z lokalnych
ekologicznych produktów w nowoczesny sposób.
Odbywają się tu również konkursy i plebiscyty dla
gości, w których nagrodami są m.in. vouchery na
kolacje. W niektórych krakowskich hotelach i skle-
pach można zakupić smakową pamiątkę: produkty
lokalne i regionalne.
Główne miejsca trasy:
Kraków, Niepołomice,
Wieliczka, Sieraków, Sucha Beskidzka, Kocierz
www.karnawalsmakow.pl
Śliwkowy Szlak
Dzięki wielowiekowej tradycji i podgórskiemu po-
łożeniu na ziemiach tych rosną zdrowe i smaczne
owoce wyróżniające się bogactwem aromatów.
Śliwki, gruszki i jabłka są w tym rejonie przyrzą-
dzane na mnóstwo sposobów. Jesienią smaży się
powidła i przygotowuje konfitury. Zdecydowany
prym wiodą suszone śliwki, których smak zależy
od sposobu suszenia oraz gatunku drzewa użytego
przy tym procesie. Robi się z nich m.in. wyśmienity
kompot, tzw. polywkę, nadziewa nimi pierogi, do-
daje się je do mięs i bigosów. Jesienią podczas akcji
„Spotkajmy się na... Śliwkowym Szlaku” w wybra-
nych restauracjach, gospodarstwach agroturystycz-
nych i u producentów można spróbować różnych
potraw ze śliwkami. Degustacjom towarzyszą
konkursy kulinarne i koncerty. Śliwkowy Szlak to
także mnóstwo interesujących zabytków, jak choć-
by kościół pw. św. Leonarda w Lipnicy Murowanej
wpisany na listę UNESCO. Na stronie szlaku można
znaleźć informacje o przeprawie Dunajcem, warsz-
tatach produktu lokalnego, imprezach plenerowych
czy konkursie na najwyższą palmę wielkanocną.
Główne miejsca trasy:
Czchów, Gnojnik, Gródek
nad Dunajcem, Iwkowa, Laskowa, Lipnica
Murowana, Łososina Dolna
www.nasliwkowymszlaku.pl
Szlak Podkarpackiego Jadła i Wina
Podkarpackie to bogactwo smaków i tradycji ku-
linarnych oraz winiarskich. Regionalne karczmy,
gościńce i restauracje oferują wiele spotykanych
jedynie na tym terenie przysmaków, a podkarpac-
kie wina zachwycają najbardziej wybrednych kone-
serów. Będąc w Podkarpackiem, trzeba spróbować
proziaków, gołąbków ziemniaczanych lub tych
z kaszą perłową, aromatycznego żuru oraz innych
potraw o obco brzmiących nazwach: chlipaków,
hałuszek, hreczanyk czy klepaków. Jednak Szlak
Podkarpackiego Jadła i Wina to nie tylko lokale
dające możliwość degustacji regionalnych potraw
i wyrobów ‒ to także propozycje cyklicznych
imprez i wydarzeń, takich jak: Festiwal Kultur
i Kresowego Jadła w Baszni Dolnej, Święto Chleba
w Dźwiniaczu Dolnym czy Festiwal Kultur Pogra-
nicza w Krośnie. Przy okazji poznawania kuchni
podkarpackiej można zaopatrzyć się m.in. w prze-
pyszne miody, zwiedzić zabytkowe zamki i pałace
oraz muzea, zatrzymać się w stadninach koni czy
zobaczyć zloty miłośników starych samochodów.
Główne miejsca trasy:
Rzeszów, Czarna, Cisna,
Przeworsk, Basznia Dolna k. Lubaczowa,
Dźwiniacz Dolny, Sanok, Krosno, Leżajsk,
Krzeszów, Lesko, Wetlina, Przemyśl, Bachórz,
Rymanów, Pstrągowa, Krasiczyn, Dubiecko,
Baranów Sandomierski, Lutowiska, Jarosław,
Jedlicze, Jasło, Nowa Dęba
www.jadlo.podkarpackie.travel
Mazowiecka Micha Szlachecka
Tradycje dworu ziemiańskiego, smak potraw poda-
wanych niegdyś na polskim stole, stare przepisy.
Rejon oddalony o niespełna 100 km od Warszawy,
który wyznaczają dwa miasta ‒ Siedlce i Sokołów
Podlaski ‒ zaprasza na kulinarną podróż w prze-
szłość. Nakładające się tu na siebie dwie kultury
– mazowiecka i podlaska ‒ kształtowały się przez
wieki, przejmując zwyczaje, wpływy i elementy
kuchni białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydow-
skiej. Karp wędzony, pasztety, dziczyzna, miody,
nalewki, pierogi to tylko część rzeczy, których
można tu spróbować. A co poza stołem? Możliwo-
ści jest sporo: warsztaty rękodzielnicze, wędko-
wanie, jazda konna, rajdy rowerowe. W Muzeum
Diecezjalnym w Siedlcach jest jedyny w Polsce
obraz El Greca, Pałac w Patrykozach to przykład
rzadkiego w Polsce stylu neogotyckiego, a w ka-
meralnej, pięknie położonej nad stawem gorzelni
w Krzesku można zobaczyć, jak wygląda proces
produkcji wódek od dostawy surowca, przez jego
mycie, miażdżenie, zacieranie, po fermentację,
destylację i rektyfikację.
Główne miejsca trasy:
Skibniew, Patrykozy, Siedlce,
Mościbrody, Krzesk
www.szlak-kulinarny.pl
Kujawsko-Pomorski Gęsinowy
Szlak Kulinarny
W karczmach Chełmna, Pawłówka, Ślesina i Bysła-
wia, gotyckich kamienicach Torunia i secesyjnych
Bydgoszczy, w dawnym młynie i wytwornym
Pałacu Bursztynowym we Włocławku, w stylowych
browarach z kunsztem odtwarza się tajemnice sta-
ropolskich receptur. Biała gęś kołudzka, bohaterka
jednej z tutejszych kulinarnych opowieści, stanowi
dla szefów kuchni niezwykłą inspirację, dzięki
czemu wciąż powstają nowe, pełne finezji dania
kuchni fusion. Trasa wiedzie przez Kujawy, ziemię
dobrzyńską, Pałuk, Krajny, Kociewie i ziemię
chełmińską. Można tu nie tylko delektować się
smakiem najlepszej gęsiny, ale też przekonać się,
jak doskonale komponuje się ona z innymi lokal-
nymi przysmakami – miodami i jabłkami z Doliny
Dolnej Wisły, grzybami i owocami lasu z Borów
Tucholskich czy z bydgoskim i toruńskim piwem.
Główne miejsca trasy:
Chełmno, Pawłówek, Ślesin,
Bysław, Toruń, Bydgoszcz, Włocławek
www.szlakgesinowy.pl
Kulinarne
szlaKi
PolsKi
Move Your Imagination
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Szlak tworzą restauracje i lokale serwujące trady-
cyjną kuchnię beskidzką, jurajską, zagłębiowską
i śląską. W menu znajdziemy nie tylko roladę
z modrą kapustą, ale również kawior żydowski,
zalewajkę, gauszki czy kwaśnicę. Trasa ciągnie
się od Częstochowy aż po Jeleśnię. Na stronie
internetowej opisano wszystkie lokale znajdujące
się na szlaku, serwowane przez nie certyfikowane
Szlak Oscypkowy
Smaki Podhala
30 wyjątkowych miejsc serwujących specjały Zako-
panego – zarówno dania tradycyjne, jak i nowocze-
sne fuzje smaków. Na szlaku każda z restauracji
Co roku od maja do końca września, do dnia św.
Michała, bacowie wyrabiają unikalne sery z owcze-
go mleka, takie jak: bundz, bryndza podhalań-
ska, oscypek, redykołka. A z serwatki powstaje
orzeźwiający napój o niepowtarzalnym smaku
Projekt graficzny:
www.fullmeal.pl
Z-CARD® i PocketMedia®
to znaki towarowe używane przez
Z Industries na licencji.
Produkty Z-Card® są wykonywane w technologii i na licencji
Z-CARD® Ltd London zgodnie z międzynarodowym zgłoszeniem
patentowym nr Y 19441/1220232.1
tel. +44 (0) 20 7924 5147
www.zcard.com
Dystrybucja Z-CARD® w Polsce:
ROTOMedia®
- wyłączny przedstawiciel Tel. +48 (22) 825 67 05/09
www.zcard.pl www.pocketmedia.pl
No. PL021/14
www.polska.travel
Zgłoś jeśli naruszono regulamin