Poradnik Dobrego Jedzenia. Szkoła na Widelcu.pdf

(4087 KB) Pobierz
PORADNIK DOBREGO JEDZENIA
© Fundacja Szkoła na Widelcu 2015
Spis treści
PRZEDMOWA
WSTĘP
SŁOWO OD LEKARZA
SŁOWO OD PSYCHOLOGA
LIST DO RODZICÓW
LIST DO DYREKCJI
LIST DO NAUCZYCIELI
LIST DO KUCHAREK
JAK DIETA WPŁYWA NA ROZWÓJ DZIECKA?
TOWAROZNAWSTWO I MĄDRE ZAKUPY
ZASADY PRAWIDŁOWEGO STYLU ŻYCIA
SKLEPIK SZKOLNY
JAK WPROWADZAĆ ZMIANY?
PODSUMOWANIE
PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY
POLECANE ŹRÓDŁA
BIBLIOGRAFIA
DZIĘKI NIM POWSTAŁ TEN PORADNIK
FUNDACJA „SZKOŁA NA WIDELCU”
7
10
11
12
15
18
20
24
26
29
34
50
52
56
57
63
68
70
72
PRZEDMOWA
Nadwaga i otyłość przybrały rozmiar globalnej epidemii. Światowa Organizacja Zdrowia
alarmuje, że stan ten będzie się pogarszać, a już dziś otyłość jest największym problemem
zdrowotnym krajów rozwiniętych i rozwijających się oraz najczęściej występującą chorobą
metaboliczną.
Zbyt wysoki wskaźnik masy ciała ma już 49% Polek i 64% Polaków. Szczególnie niepokojący
jest fakt szybkiego wzrostu odsetka osób z nadmierną masą ciała wśród dzieci i młodzieży.
Według raportu UNICEF-u to właśnie polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Instytut
Żywności i Żywienia donosi, że ponad 22% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów
w naszym kraju ma nadmierną masę ciała.
Warto zauważyć, że zaledwie 9% dzieci obojga szczupłych rodziców cierpi na otyłość.
Badania wskazują, że w przypadku jednego otyłego rodzica odsetek otyłych dzieci wynosi
50%, ale wzrasta on aż do 75% w przypadku obojga otyłych rodziców. Specjaliści twierdzą,
że geny odpowiadają za tę sytuację jedynie w 25%, a rodzinne występowanie otyłości jest
przede wszystkim następstwem nieprawidłowych nawyków żywieniowych i braku odpo-
wiedniej ilości aktywności fizycznej.
Badania dowodzą, że nadmierna masa ciała u dzieci i młodzieży wiąże się z poważnymi na-
stępstwami zdrowotnymi, zarówno w dzieciństwie, jak i w życiu dorosłym. Może być przy-
czyną obniżenia ogólnej jakości życia, jak również skrócenia przewidywanej długości życia
w zdrowiu.
Szacuje się, że koszty opieki zdrowotnej osób z  nadwagą i otyłością są o 44% wyższe niż
osób z prawidłową masą ciała. Powstrzymanie epidemii otyłości jest priorytetem globalnej
polityki zdrowotnej. Aby tego dokonać, potrzebne jest podejście systemowe, angażujące
nie tylko sektory opieki zdrowotnej i promocji zdrowia, ale także administracji rządowej,
czy środowiska naukowego. W przypadku dzieci najważniejszym czynnikiem wydaje się być
jednak współpraca najbliższego środowiska, w tym rodziny i pracowników szkoły.
7
Jak wskazują badania, nawyki żywieniowe kształtujące się i utrwalające w okresie
dzieciństwa i młodości trudno zmienić w wieku dorosłym. Codzienne spożywanie
zbilansowanych i jednocześnie smacznych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze
i o regularnych porach kształtuje w dzieciach prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe
życie. Dzieci i młodzież spędzają w szkole od 6 do 8 lub więcej godzin w ciągu dnia. Spośród
wielu funkcji, jakie pełnią placówki oświatowe, jedną z  najważniejszych jest promocja
zachowań prozdrowotnych oraz działania oświatowo-edukacyjne. Żywność oferowana
w przedszkolach i szkołach powinna zatem sprzyjać zdrowiu i dobrze wpłynąć na nasze
podejście do jedzenia na całe życie! Dla części przedszkolaków i uczniów stołówka
szkolna jest jedynym miejscem, gdzie mogą zjeść ciepły posiłek. Wspólne jedzenie sprzyja
integracji, budowaniu umiejętności społecznych, jak również stanowi urozmaicenie
i odpoczynek od szkolnych zajęć. Olbrzymi wpływ na budowanie korzystnych dla zdrowia
nawyków żywieniowych oraz świadomości konsumenckiej mają także sklepiki szkolne.
Niedopuszczalna wydaje się sytuacja, w której asortyment oferowany dzieciom na terenie
placówek oświatowo-edukacyjnych nie tylko nie wspiera idei budowania korzystnych
nawyków żywieniowych, ale jest wręcz niezdrowy.
8
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin