PIERNKI STAROPOLSKI
Dla średniozaawansowanych
CIASTO :0,5 l. miodu,2 niepełne szklanki cukru,1 kostka margaryny lub smalcu,1 kg. i 1 szklanka mąki tortowej,3 jajka,3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,1/2 szklanki mleka,szczypta soli.PRZYPRAWY :po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru,po 1/2 łyżeczki pieprzu i gożdzików,1 czubata łyżka ciemnego kakao.BAKALIE :1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych,1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonejna cukrze,1/2 szklanki rodzynek.
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę ochłodzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyć i osączyć. Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać bakalie. Uformować kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią plastykową i okryć podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłożyć do leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżarni), ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st.C. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odstawić na 7-10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekroić na 2-3 warstwy, przełożyć dobrymi powidłami lub masą orzechową i polać polewą czekoladową.
kaska1562