Ćwiczenia 4.docx

(16 KB) Pobierz

28.10.2014r.

Ćwiczenia 4

 

Temat: Pasze stosowane w opasie bydła.

 

Najwartościowszą paszą objętościową w opasie bydła jest kiszonka z całych roślin kukurydzy. Kiszonka jest bogata w energię, ale uboga w białko i dlatego należy dawkę pokarmową uzupełniać paszą treściwą wysokobiałkową, np. śrutą sojową, rzepakową lub makuchem rzepakowym lub śrutą z nasion roślin strączkowych.

 

Kiszonka z kukurydzy powinna zawierać:

-30-35% suchej masy;

-80g białka ogólnego;

-50  BTJN i 65-70 BTJE;

-0,8-0,9 JPM.

 

Zielonka

Około 10 maja zawiera około: 170g białka ogólnego, 100g BTJE i 1,0 JPM.

W lipcu odpowiednio: 95g, 60g i 0,5 JPM.

 

Alternatywę dla kiszonki z kukurydzy mogą stanowić kiszonki z całych roślin zbożowych lub buraki pastewne.

Dobrą paszą dla opasów jest kiszonka z prasowanych wysłodków buraczanych, zawiera 18-20% suchej masy i należy jednocześnie podawać siano, kiszonkę z traw czy kukurydzy.

 

Niektóre gospodarstwa znajdujące się w pobliżu gorzelni, stosują wywary.

 

Tam, gdzie istnieje ryzyko uprawy kukurydzy dużą popularnością cieszą się kiszonki z całych roślin zbożowych GPS jęczmienia, pszenicy, owsa lub mieszanki zbożowo-motylkowe, zbożowo-strączkowe, zbożowo-motylkowo-trawiaste. Zawierają 30-35% suchej masy i charakteryzują się wysoką zawartością energii i białka o zróżnicowanej zawartości BTJN i BTJE.

 

Jako zamienniki paszy treściwej zbożowej można stosować buraki pastewne lub cukrowe oraz ziemniaki. Energia metaboliczna uzyskana z 1kg suchej masy ziemniaków lub buraków odpowiada energii 1kg gniecionego ziarna jęczmienia.

 

Pasze objętościowe suche oraz susze z okopowych i zielonek.

Siano łąkowe lub siano z innych roślin mogą być stosowane susze uzyskane z buraków i ziemniaków oraz susze z całych roślin kukurydzy i innych zielonek (np. lucerny, traw_. Pozwala to na maksymalne wykorzystanie związków azotowych niebiałkowych i ograniczenie przez to zużycia pasz zbożowych. Dodatek siana łąkowego w ilości 0,8-1,0kg siana łąkowego można uzyskać przyrosty 1200g dziennie.

 

 

 

 

Mieszanki treściwe

Podstawowym komponentem mieszanek treściwych w opasie bydła jest jęczmień, można też stosować inne gatunki zbóż: kukurydzę, pszenicę, owies, pszenżyto, żyto oraz niemal wszystkie produkty przemysłu rolno-spożywczego, np. otręby i wysłodki buraczane suszone.

 

Jako pasze wysokobiałkowe stosuje się: śruty nasion roślin strączkowych (bobik, łubin, groch) oraz poekstrakcyjne śruty lub makuchy z nasion roślin oleistych (np. rzepaku, słonecznika).

 

Wzrost masy ciała bydła.

Nowoczesny system opasania bydła bazuje na młodych, rosnących zwierzętach charakteryzujących się wysokim tempem wzrostu i intensywnym odkładaniem białka w dziennym przyroście masy ciała.

 

Największe tempo wzrostu występuje w okresie poprzedzającym uzyskanie dojrzałości płciowej (tj. przed ukończeniem 12 miesiąca życia).

Poziom żywienia powinien umożliwić optymalne wykorzystanie potencjału wzrostowego zwierzęcia w celu uzyskania odpowiedniego przyrostu tkanki mięsnej.

 

Czynniki wpływające na efektywność opasu i skład ciała.

Na przebieg opasania i skład chemiczny ciała wpływają 2 czynniki:

-genetycznie uwarunkowany potencjał syntezy białka;

-intensywność żywienia.

 

Zwierzęta o dużym potencjale genetycznym wzrostu (np. rasy mięsne średnio lub późno dojrzewające lub typu mięsnego) mogą syntetyzować więcej białka w jednostce czasu, a towarzyszący temu proces odkładania tłuszczu jest mniej intensywny niż u zwierząt o niższym potencjale wzrostu (np. rasy cb).

 

Intensywność żywienia, a preferencje konsumentów odnośnie spożywanej wołowiny.

Wołowinę soczystą o dobrej marmurkowatości (zawierającej 6-8% tłuszczu w tuszy), uzyskuje się od zwierząt wcześnie dojrzewających (np. rasy Angus), w wyniku bardzo intensywnego żywienia w końcowym okresie opasania wysokoenergetycznymi dawkami pokarmowymi z wysokim (>85%) udziałem paszy treściwej.

 

Intensywność opasania, a cechy opasowe i rzeźne.

W krajowych warunkach produkcyjnych, optymalne przyrosty masy ciała opasanych buhajków powinny mieścić się w granicach 1000-1300g. Niższe przyrosty nie gwarantują odpowiedniej wartości rzeźnej i jakości mięsa, wyższe zaś wymagają skarmiania dużej ilości drogich pasz treściwych.

 

Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych.

Żywienie i dawki pokarmowe dla młodego bydła opasowego według norm IŻ-INRA, 2001.

Założenie: pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe dla opasanego bydła powinny następować w wyniku intensywnego pobrania paszy objętościowej i niskiego zużycia paszy treściwej.

Im lepszej jakości pasza objętościowa tym więcej zwierzę może pobrać i zużyć mniej paszy treściwej do uzyskania zakładanego przyrostu masy ciała. Ilość paszy treściwej w dawce pokarmowej zależy również od założonego poziomu produkcji (wysokości dziennych przyrostów masy ciała), a także od rasy, płci i masy ciała opasanych zwierząt.

 

W zależności od poziomu produkcji i wysokości zakładanych dziennych przyrostów masy ciała, normy żywienia IŻ-INRA wyróżniają 2 klasy bydła.

Szybko rosnące zwierzęta, uzyskujące przyrosty masy ciała co najmniej 1000g na dzień, dla których zapotrzebowanie energetyczne wyrażono w jednostkach pokarmowych produkcji żywca (JPZ=1820kcal energii netto przy produkcji żywca, EN2).

Wolno rosnące zwierzęta, uzyskujące przyrost masy ciała poniżej 1000g na dzień, dla których zapotrzebowanie energetyczne wyrażono w jednostkach pokarmowych produkcji mleka (JPM=1700kcal energii netto produkcji mleka, EN1).

 

Zasady układania dawek pokarmowych.

Przy ustalonej dawce pokarmowej dla młodego bydła opasowego bierze się pod uwagę:

-energetyczno-białkowe zapotrzebowanie zwierząt zależnie od masy ciała i zakładanych dziennych przyrostów masy ciała;

-pasze objętościowe soczyste skarmia się do woli, a niedobór białka, energii i składników mineralnych uzupełnia się paszą treściwą i mieszankami mineralnymi;

-zwierzęta późno dojrzewające i wolno rosnące uzyskujące przyrosty masy ciała poniżej 1000g na dzień, mogą być żywione wyłącznie paszą objętościową dobrej jakości;

-zwierzęta wcześnie dojrzewające i szybko rosnące uzyskujące przyrosty powyżej 1000g na dzień  muszą otrzymywać dodatek pasz treściwych zbożowych i wysokobiałkowych.

 

Dodatki paszowe można podzielić na:

1.klasyczne:

-prebiotyki;

-probiotyki;

-antyoksydanty;

-kwasy organiczne;

-zioła;

2.poprawiające wartość pokarmową paszy:

-enzymy;

-aminokwasy;

-kwasy tłuszczowe, głównie nienasycone;

-mineralne w tym i w połączeniach organicznych;

-L-karnityna i inne.

 

Zasady stosowania dodatków paszowych i premiksów:

-dodatki paszowe z grupy: kolcydiostatyki (dla cieląt) i inne środki farmaceutyczne oraz witamina A i witamina D, miedź, selen mogą być dodawane do mieszanek paszowych wyłącznie w formie premiksu;

-zawartość dodatków paszowych wraz z nośnikiem dodawanym do mieszanki paszowej nie może być mniejszy niż 0,2% masy tej mieszanki;

-dodatek paszowy z grupy kokcydiostatyki, stymulatory wzrostu i inne środki farmaceutyczne o podobnym działaniu nie mogą być mieszane między sobą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin