Biotechnologia cw. 4 unieruchamianie enzymow 2014 zima dla stud.doc

(40 KB) Pobierz

Podstawy biotechnologii

Ćwiczenie  4

METODY UNIERUCHAMIANIA ENZYMÓW

 

Zagadnienia kolokwialne:

1.        Metody unieruchamiania enzymów, Wady i zalety unieruchamiania enzymów

2.        Stosowane nośniki, Zakwalifikować metodę unieruchamiania, którą zastosujemy dziś na ćw. i opisać krótko

3.        Charakterystyka biokatalizatorów unieruchomionych

4.        Zastosowanie preparatów enzymatycznych w przemyśle spożywczym

 

Cel: unieruchomienie laktazy w żelu alginianu wapnia i przeprowadzenie hydrolizy laktozy oraz oznaczenie stężenia glukozy w badanych próbkach (stopnia aktywności enzymu).

 

Przeprowadzamy hydrolizę laktozy (do glukozy i galaktozy) przy pomocy enzymu unieruchomionego i aktywnego. Badamy zdolność hydrolityczną laktazy.

 

Wykonanie:

Do 20 ml rozpuszczonego alginianu należy dodać 10 ml roztworu enzymu (o stężeniu 50 mg/ml) (1 podgrupa) oraz 5 ml roztworu enzymu (o stężeniu 25 mg/ml i 5 ml wody) (2 podgrupa), dokładnie wymieszać. Następnie do zlewki (100-150 ml) wlewamy 100 ml 5% chlorku wapnia i powoli wkraplamy za pomocą strzykawki i igły 20 ml mieszaniny cały czas mieszając powoli!! na mieszadle magnetycznym (powstaną kuleczki, które nie mogą się zlepiać). Nie wolno dopuścić, aby końcówka strzykawki zetknęła się z roztworem CaCl2. Po wkropleniu całości należy dokładnie umyć strzykawkę z pozostałości alginianu. Preparat utwardzać przez 15 min. w temperaturze pokojowej, a następnie przesączyć przez lejek Buchnera (bez filtra) i przemyć 200 ml wody destylowanej.

 

Otrzymywanie mleka bezlaktozowego:

Preparat unieruchomionego enzymu (kuleczki) przenieść do kolby Erlenmayera 100 ml, dodać 40 ml 4,5 % roztworu laktozy i mieszać przez 15 min na mieszadle magnetycznym w temperaturze pokojowej. Oddzielić roztwór laktozy od preparatu enzymu-laktazy na sitku i w roztworze oznaczyć stężenie glukozy (w glukometrze).

 

Jednocześnie przygotowujemy próbę z wolnym enzymem:

- 1 podgrupa (ta która dodawała 10 ml enzymu) pobiera 6,6  ml laktazy + 40 ml 4,5% laktozy

- 2 podgrupa (ta która dodawała 5 ml enzymu) pobiera 3,3  ml laktazy i 3,3 ml wody + 40 ml 4,5% laktozy

Mieszamy przez 15 min na mieszadle magnetycznym w temperaturze pokojowej. Oznaczyć w roztworze stężenie glukozy.

 

Pomiary:

ü      1 próba zerowa wspólna - 4,5% roztwór laktozy,

ü      2 próby z unieruchomionym enzymem (10 ml lub 5 ml laktazy) 

ü      2 próby z wolnym enzymem (6,6 ml lub 3,3 ml laktazy)

 

Wyniki należy przedstawić w tabeli:

 

próba zerowa laktozy

przed hydrolizą

laktoza po hydrolizie aktywnym enzymem - 6,6 ml

laktoza po hydrolizie aktywnym enzymem - 3,3 ml

laktoza po hydrolizie unieruchomionym enzymem - 10 ml

laktoza po hydrolizie unieruchomionym enzymem - 5 ml

stężenie glukozy mg/dl (aktywność enzymu)

 

 

 

 

 

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin