a_18_2014_01_01.pdf
(
1605 KB
)
Pobierz
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie sprzedaży
Oznaczenie kwalifikacji:
A.18
Numer zadania:
01
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Układ graficzny © CKE 2013
Miejsce na naklejkę
z numerem PESEL i z kodem
ośrodka
A.18-01-14.01
Czas trwania egzaminu:150
minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2014
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
1. Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
–
swój numer PESEL*,
–
symbol cyfrowy zawodu,
–
oznaczenie kwalifikacji,
–
numer zadania,
–
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu część praktyczną egzaminu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera
3
strony i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego część
praktyczną egzaminu.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten nie
jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez podniesienie
ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania egzaminu.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Zadanie egzaminacyjne
Na stanowisku sprzedażowym wyeksponowano towary oznakowane metkami i wywieszkami cenowymi
zgodnie z wykazem kodów i cen detalicznych brutto towarów, który znajduje się na stanowisku
egzaminacyjnym.
Towary zakupione zgodnie z fakturą zakupu nr 10/01/2014 znajdują się w opakowaniu zbiorczym.
Przygotuj stanowisko obsługi klienta:
−
wyjmij towary z opakowania zbiorczego,
−
ustal ceny detaliczne brutto towarów, wiedząc,
że
marża detaliczna wynosi 30% od ceny zakupu
netto, a stawka VAT wynosi 23%. Ustalone ceny wpisz w wolne pozycje „Wykazu kodów i cen
detalicznych brutto towarów”. Wypełniony wykaz oznacz swoim numerem PESEL,
−
wprowadź do kasy fiskalnej ustalone ceny detaliczne brutto zakupionych towarów,
−
oznakuj przyjęte towary za pomocą metkownicy cenami detalicznymi,
−
wyeksponuj ometkowane towary na półkach sklepowych,
−
sporządź wywieszki cenowe i umieść je przy towarach,
−
przygotuj gotówkę do wydawania reszty. Gotówka z napisem „Pogotowie kasowe” znajduje się na
stanowisku egzaminacyjnym. Wprowadź stan gotówki do kasy fiskalnej.
Przyjmij,
że
po przeprowadzonej rozmowie sprzedażowej dokonałaś/eś sprzedaży towarów wymienionych
w Tabeli 1. Zamówienie klienta. Zapakuj sprzedane towary.
Dokonaj inkasa należności (pieniądze znajdują się w kopercie z napisem „Pieniądze klienta”).
Wydrukowany paragon fiskalny oraz resztę gotówki dla klienta włóż do koperty z napisem „Inkaso
należności”. Na kopercie zapisz swój numer PESEL.
Sporządź fakturę nr 2/01/2014 za sprzedane klientowi towary. Druk faktury znajdziesz na stanowisku
egzaminacyjnym, po jego wypełnieniu wpisz swój PESEL w prawym górnym rogu faktury.
Strona 2 z 3
Faktura zakupu
Tabela 1. Zamówienie klienta
Nazwa towaru
Szampon dla dzieci Bambi
Oliwka dla dzieci Johnsons
Mydło Biały jeleń
J.m.
szt.
szt.
szt.
Ilość
1
1
4
Dane klienta do sporządzenia faktury sprzedaży:
Jan Kozłowski, adres: ul. Wesoła 2, 30-002 Kraków.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.
Ocenie podlegać będą 3 rezultaty:
−
stanowisko przygotowane do sprzedaży,
−
zrealizowane zamówienie klienta (paragon fiskalny, reszta dla klienta),
−
faktura sprzedaży
oraz
−
przebieg przygotowania stanowiska do sprzedaży.
Strona 3 z 3
Plik z chomika:
cristopolos
Inne pliki z tego folderu:
a_12_2014_01_01.pdf
(1389 KB)
a_13_2014_01_01.pdf
(1557 KB)
a_18_2014_01_01.pdf
(1605 KB)
a_19_2014_01_01.pdf
(108 KB)
a_20_2014_01_01.pdf
(253 KB)
Inne foldery tego chomika:
arkusze cz. pisemna
styczen 2014
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin