Składniki:
Ciasto
• 6 jajek
• 0,5 szklanki mąki pszennej
• 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru pudru
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki oleju
Krem
• 0,5 szklanki mleka
• 2 szklanki mleka w proszku
• ¾ szklanki cukru
• 350 g masła w temperaturze pokojowej
Polewa
• 60 g mlecznej czekolady
• 60 g gorzkiej czekolady
• 80 g masła
Wykonanie:Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cały czas ubijać, następnie dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodawać do masy, aż do połączenia składników.Prostokątną blachę do pieczenia (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać mieszając do momentu gdy cukier się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać zimne mleko z cukrem, chwilę miksować i dodać mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej masy.Mleczną masę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewę wyłożyć na ciasto i wyrównać.Ciasto schłodzić przez kilka godzin.
spit5