mleczna kanapka.odt

(15 KB) Pobierz

MLECZNA KANAPKA

Składniki:

Ciasto

                    6 jajek

                    0,5 szklanki mąki pszennej

                    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

                    1 szklanka cukru pudru

                    3 łyżki kakao

                    1 łyżeczka proszku do pieczenia

                    2 łyżki oleju

Krem

                    0,5 szklanki mleka

                    2 szklanki mleka w proszku

                    ¾ szklanki cukru

                    350 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa

                    60 g mlecznej czekolady

                    60 g gorzkiej czekolady

                    80 g masła

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cały czas ubijać, następnie dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodawać do masy, aż do połączenia składników.
Prostokątną blachę do pieczenia (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać mieszając do momentu gdy cukier się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać zimne mleko z cukrem, chwilę miksować i dodać mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Mleczną masę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Ciasto schłodzić przez kilka godzin.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin