Jogurtowe pancakes z borówkami
Jogurtowe placuszki z jagodami i borówką amerykańską (pancakes).
Skład:
(przepis na 10-12 placuszków)
garść jagód oraz borówek amerykańskich
2 jajka
1 szklanka jogurtu
1 szklanka mąki
3 duże łyżki masła
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
· Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
· Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
· Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
· Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
· Do ciasta można dodać 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła (w tym samym momencie co jajka), placki będą wówczas bardziej "wilgotne".
· Ciasto można dosłodzić cukrem wedle uznania.
A oto jak to zrobić:
1. Jajka ucieramy z cukrem i jogurtem na białą masę (najlepiej w mikserze). Następnie dodajemy startą skórke cytrynową i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy na patelni, a gdy ostygnie dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
2. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3. Ostrożnie łączymy suche składniki z mokrymi, czyli przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz masę jajeczną. W tym przepisie, kluczowe jest ręczne mieszanie produktów. Jeżeli użyjemy do tego miksera, w efekcie końcowym ciasto nie będzie puszyste. Przykrywamy na 10-12 minut, aż trochę urośnie. Przed smażeniem dodajemy do ciasta jagody.
4. Rogrzewamy patelnie z odrobiną masła i smażymy placuszki na małym ogniu. W trakcie smażenia, ostrożnie nakładamy borówki amerykańskie (patrz na zdjęciu). Możemy przykryć pokrywką. Po smażeniu, odsączamy tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika. Placuszki podajemy z cukrem pudrem.
Komentarz: Jeżeli uznamy, że ciasto jest za gęstę, możemy śmiało dodać trochę mleka.
A-n-i-t-a