Pieczona frittata z warzywami i szynką.docx

(353 KB) Pobierz

Pieczona frittata z warzywami i szynką

http://2.bp.blogspot.com/-h0BYAaz5vqM/U4svlzBZelI/AAAAAAAAB8g/KQBAxRgx_Nk/s1600/frittata+3.jpg 

 

Składniki na formę 21x21cm (2porcje):

Kilka plastrów szynki

10 dag pieczarek – ok. 4 sztuki

¼ większej cukinii

½ czerwonej papryki

Garść szpinaku – ok. 15 dag

Sól, pieprz

Ostra papryka  w proszku, bazylia, rozmaryn

6 jajek

Kilka łyżek mleka

4 plasterki sera żółtego

1 dymka

1 ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

1.      Warzywa pokroić wg uznania. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać szynkę pokrojoną w kostkę. 

2.      Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami.  Dodać starty ser żółty i podsmażone warzywa z szynką. Ewentualnie jeszcze posolić i popieprzyć. 

3.      Masę jajeczną przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 20 minut.

http://2.bp.blogspot.com/-bimfI-WHJq4/U4svlTaJ1qI/AAAAAAAAB8Y/SQ9WD-Iu568/s1600/frittata+1.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin