Pieczona frittata z warzywami i szynką
Składniki na formę 21x21cm (2porcje):
Kilka plastrów szynki
10 dag pieczarek – ok. 4 sztuki
¼ większej cukinii
½ czerwonej papryki
Garść szpinaku – ok. 15 dag
Sól, pieprz
Ostra papryka w proszku, bazylia, rozmaryn
6 jajek
Kilka łyżek mleka
4 plasterki sera żółtego
1 dymka
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Warzywa pokroić wg uznania. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać szynkę pokrojoną w kostkę.
2. Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać starty ser żółty i podsmażone warzywa z szynką. Ewentualnie jeszcze posolić i popieprzyć.
3. Masę jajeczną przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
kalina745