kotleciki z kalafiora z marchewką.docx

(109 KB) Pobierz

kotleciki z kalafiora z marchewką

http://4.bp.blogspot.com/-fTyzlLMZ4Qo/VYWcyWDTwuI/AAAAAAAAH8c/w6gZiBNbdgc/s640/kotleciki%2Bz%2Bkalafiora%2Bpodp%2B3.jpg


Kalafior to wbrew pozorom bardzo wszechstronne warzywo. Można z niego zrobić np. takie szybkie placuszki. Za ich pomocą można przemycić dzieciom warzywa, jeśli ich nie lubią. To idealne danie na piątkowy obiad. 

Składniki:

1/2 główki kalafiora 

duża marchewka

zielona cebulka

2 jajka

1 szklanka mleka

3/4 szklanki mąki

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Kalafior i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić na drobne kawałki. Zieloną cebulkę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę (jeśli ciasto będzie za rzadkie to można dodać więcej) i przyprawy. Na końcu wrzucić warzywa i cebulkę. Na rozgrzany olej kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin