Kasza z warzywami
Przepis
Składniki:400g kaszy jęczmiennej grubejpłaska łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru50g masła1 cebulałyżka oleju200g pieczarek1/2 czerwonej papryki4 małe marchewkikilka różyczek kalafiorakilka różyczek brokułaWykonanie:Kaszę płuczemy na sicie. Zalewamy wodą w proporcji 1 część kaszy, 3 części wody, solimy, dodajemy odrobinę cukru i masło. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy pod przykryciem ok.50 minut. Po tym czasie kasza powinna już wchłonąć płyn. Dalej postępuję z nią wg babcinego sposobu na kaszę (i ryż) czyli zawijam garnek w koc i odstawiam na ok 1h, aby kasza "doszła". W tym czasie obieramy i kroimy marchewki, kalafior, brokuł - zalewamy niedużą ilością wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dorzucamy pokrojone pieczarki oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy całość mieszając ok 10 minut. Ostatnią czynnością jest połączenie kaszy, ugotowanych warzyw oraz podsmażonych pieczarek i papryki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do mięsa i sosu (wersja dla mięsożerców) albo jako samodzielne danie obiadowe.
kalina745