Grzyby marynowane.rtf

(2 KB) Pobierz

Grzyby marynowane

 

 

Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.

 

Smak grzybów marynowanych zależy przede wszystkim od gatunku grzybów, po które sięgasz, zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Do marynowania wybrałam podgrzybki. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Grzyby marynowane najczęściej serwowane są jako przystawka i zakąska do napojów alkoholowych. Drobno pokrojone grzyby marynowane są też składnikiem sosu tatarskiego.

 

składniki

500 g grzybów leśnych

500 ml wody

180 ml octu spirytusowego 10 %

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 duża cebula

2 liście laurowe

2 sztuki ziela angielskiego

2 ziarna pieprzu

1/2 łyżeczki gorczycy na słoik

 

 

Przygotowanie

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Małe grzybki marynuj w całości, natomiast większe sztuki podziel na połówki lub ćwiartki.

 

Wstaw garnek z osoloną wodą, wrzuć grzyby i krótko obgotuj na dużym ogniu przez około 5 minut.

 

Grzyby umieść na durszlaku i przelej zimną wodą, aby opłukać je z piany i zahartować.

 

Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i dodaj ocet. Ponownie zagotuj zalewę.

 

W słoikach umieść gorczycę, obgotowane grzyby, obraną i pokrojoną w paski cebulę. Grzyby zalej wrzącą zalewą, zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i odstaw do przestudzenia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin