Sernik w 15 minut
Składniki:
· 1 kg białego sera
· 4 jaja ( sparzone wrzątkiem)
· 1 kostka maragryny Kasia
· 1 szklanka cukru
· 1/3 szklanki mleka
· 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
· paczka herbatników (ja dałam pełnoziarniste)
Polewa:
· 200 g czekolady (ja dałam mleczną ale gorzka też świetnie się sprawdzi)
· 3-4 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ser mieszamy trzepaczką razem z jajami. Margarynę i cukier roztapiamy w oddzielnym rondelku. Do mleka dodajemy budynie i mieszamy aż nie będzie grudek. Następnie wyszystko razem mieszamy w dużym rondlu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 – 15 minut, aż uzyskamy budyniową konsystencję.
Wykładamy blachę folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę kładziemy jedną warstwę herbatników, następnie wylewamy połowę naszej masy, ponownie herbatniki, ponownie masa i jeszcze raz herbatniki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie wylewamy polewę na sernik i rozsmarowujemy.Wstawiamy do lodówki na noc i na drugi dzień rozkoszujemy się pysznym serniczkiem :)
A-n-i-t-a