swot-tows.doc

(85 KB) Pobierz

ANALIZA SWOT/TOWS – etap wstępny

I Identyfikacja czynników w ramach czterech grup:

a)      Mocne strony

- niska cena produktu

- wysoka jakość produktu

- duży wybór smaków

- pozytywny wizerunek marki

- technologia – produkcja oparta o nowoczesne rodzaje kultur bakteryjnych

b)     Słabe strony

- krótki termin przydatności do spożycia

- nietrwałe opakowanie

- brak unikalności produktu

- sezonowość niektórych smaków związana z dostępnością świeżych owoców

- wysokie koszty produkcji

c)      Szanse

- wzrost popytu na jogurty w gospodarstwach domowych

- wzrost świadomości i edukacji społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania

- spadek cen owoców

- spadek cen mleka

- wzrost dochodów realnych społeczeństwa jako czynnik stymulujący wzrost spożycia jogurtów

 

d)     Zagrożenia

- pogarszająca się jakość mleka w związku z narastającą degradacją środowiska naturalnego

- silna pozycja producentów ogólnokrajowych

- przyzwyczajenia zakupowe klientów do innych marek

- restrykcyjne przepisy dotyczące wyrobów mlecznych

- zagrożenia ze stron substytutów – desery mleczne, serki homogenizowane, musy owocowe

 

 

Mocne strony

Słabe strony

Szanse

Zagrożenia

1. niska cena produktu

1. krótki termin przydatności do spożycia

1. wzrost popytu na jogurty w gospodarstwach domowych

1. pogarszająca się jakość mleka w związku z narastającą degradacją środowiska naturalnego

2. wysoka jakość produktu

2. nietrwałe opakowanie

2. spadek cen owoców

2. silna pozycja producentów ogólnokrajowych

3. duży wybór smaków

3. brak unikalności produktu

3. spadek cen mleka

3. przyzwyczajenia zakupowe klientów do innych marek

4. technologia – produkcja oparta o nowoczesne rodzaje kultur bakteryjnych

4. sezonowość niektórych smaków związana z dostępnością świeżych owoców

4. wzrost świadomości i edukacji społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania

4. restrykcyjne przepisy dotyczące wyrobów mlecznych

5. pozytywny wizerunek marki

5. wysokie koszty produkcji

5. wzrost dochodów realnych społeczeństwa jako czynnik stymulujący wzrost spożycia jogurtów

5. zagrożenia ze stron substytutów – desery mleczne, serki homogenizowane, musy owocowe

 

1. Analiza SWOT

Tabela 1.1 Mocne  strony – Zagrożenia

 

Zagrożenia

 

 

1

2

3

4

5

SUMA:

 

 

Mocne

strony

1

0

1

1

0

1

3

2

0

1

1

1

1

4

3

0

1

1

0

1

3

4

0

1

1

0

1

3

5

0

1

1

0

1

3

 

SUMA:

16

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabela 1.2 Słabe strony – Zagrożenia

 

Zagrożenia

 

 

1

2

3

4

5

SUMA:

 

 

Słabe

strony

1

0

1

0

1

1

3

2

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin