Pytanie.doc

(23 KB) Pobierz
Pyt

Pyt. 7 Proszę podać główne czynniki bakteryjne zatruć i zakażeń pokarmowych w Polsce oraz określić źródło żywnościowe tych zatruć i zakażeń.

 

1. Salmonella species

-          S. Enteritidis                                         

-          S. Typhimurium    

-          S. Choleraesuis

-          S. Anatum

źródło zakażeń:

-          żywność(surowce I produkty poch. zwierzęcego),

-          bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub zwierzęciem nosicielem,

-          osoby będące nosicielami, które uczestniczą w produkcji.

 

2. Shigella species

-          S. sonnei

-          S. dysenteriae

-          S. flexneri

-          S. boydii

źródło zakażeń:

-          woda,

-          mleko,

-          przetwory mleczne (masło, sery, mleko zsiadłe),

-          owoce,

-          jarzyny, warzywa.

 

3. Yarsinia species

-          Y. enterocolitica

źródło zakażeń:

-          gryzonie,

-          świeże warzywa i owoce skażone kałem gryzoni,

-          pchły, wszy i kleszcze,

-          człowiek od człowieka.

 

4. Escherichia coli

-          EPEC – enteropatogenne

-          ETEC – enterotoksyczne

-          EIEC – enteroinwazyjne

-          EHEC – enterokrwotoczne

-          EAEC – enteroagregacyjne

-          DAEC – atherencyjne

źródło zakażeń:

-          bydło, świnie, owce, kozy, drób, psy i koty,

-          surowa, niedopieczona wołowina,

-          surowe, niedopasteryzowane mleko,

-          surowe owoce i warzywa skażone odchodami zwierząt,

-          soki owocowe, woda.

 

 

 

 

Oprócz w/w przyczyną zatruć i zakażeń mogą być:

 

a)       Caphylobacter sp.

-          C. jejuni

-          C. coli

-          C. lari

 

b)       Listeria species

-          Listeria monocytogenes

 

c)       Vibrio species

-          Vibrio parahaemolyticus

-          Vibrio cholerae

 

d)       Staphylococcus sp.

-          Staphylococcus aureus

 

e)       Clostridium species

-          Cl. botulinum

-          Cl. perfringens

 

f)        Bacillus species

-          Bacillus cereus

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin