Pyt. 7 Proszę podać główne czynniki bakteryjne zatruć i zakażeń pokarmowych w Polsce oraz określić źródło żywnościowe tych zatruć i zakażeń.
1. Salmonella species
- S. Enteritidis
- S. Typhimurium
- S. Choleraesuis
- S. Anatum
źródło zakażeń:
- żywność(surowce I produkty poch. zwierzęcego),
- bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub zwierzęciem nosicielem,
- osoby będące nosicielami, które uczestniczą w produkcji.
2. Shigella species
- S. sonnei
- S. dysenteriae
- S. flexneri
- S. boydii
- woda,
- mleko,
- przetwory mleczne (masło, sery, mleko zsiadłe),
- owoce,
- jarzyny, warzywa.
3. Yarsinia species
- Y. enterocolitica
- gryzonie,
- świeże warzywa i owoce skażone kałem gryzoni,
- pchły, wszy i kleszcze,
- człowiek od człowieka.
4. Escherichia coli
- EPEC – enteropatogenne
- ETEC – enterotoksyczne
- EIEC – enteroinwazyjne
- EHEC – enterokrwotoczne
- EAEC – enteroagregacyjne
- DAEC – atherencyjne
- bydło, świnie, owce, kozy, drób, psy i koty,
- surowa, niedopieczona wołowina,
- surowe, niedopasteryzowane mleko,
- surowe owoce i warzywa skażone odchodami zwierząt,
- soki owocowe, woda.
Oprócz w/w przyczyną zatruć i zakażeń mogą być:
a) Caphylobacter sp.
- C. jejuni
- C. coli
- C. lari
b) Listeria species
- Listeria monocytogenes
c) Vibrio species
- Vibrio parahaemolyticus
- Vibrio cholerae
d) Staphylococcus sp.
- Staphylococcus aureus
e) Clostridium species
- Cl. botulinum
- Cl. perfringens
f) Bacillus species
- Bacillus cereus
Vingar