Inspiracje na niedzielny obiad.pdf

(1526 KB) Pobierz
INSPIRACJE NA NIEDZIELNY
OBIAD
przepisy.pl
Naleśniki ze szpinakiem i kozim serem
przepisy.pl
Składniki:
mleko ­ 300 mililitrów
jajko ­ 1 sztuka
mąka ­ 100 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
maślany smak ­ 6 łyżek
sól do smaku
mrożony szpinak ­ 400 gramów
Rosół z kury Knorr ­ 0.5 sztuk
15 minut
4 osoby
Łatwe
szalotka ­ 2 sztuki
ząbki czosnku ­ 2 sztuki
miękki ser kozi ­ 100 gramów
suszone pomidory ­ 100 gramów
orzeszki pinii ­ 3 łyżki
ostra papryka chilli ­ 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę rozmieszaj z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni na części Ramy usmaż
cienkie naleśniki. Po usmażeniu na Ramie naleśniki będą rumiane, a dodatkowo nadasz im
maślany smak.
2. Na drugiej patelni przygotuj farsz. W tym celu na pozostałej Ramie podsmaż pokrojoną w drobną
kosteczkę szalotkę, posiekany czosnek oraz równie drobno pokrojoną papryczkę chilli.
3. Dodaj szpinak oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory, całość dopraw do smaku kostką
rosołową oraz gałką muszkatołową.
4. Tak przygotowany farsz wymieszaj z kozim serem i orzeszkami pinii, a następnie zawiń w
naleśniki.
5. Gotowe naleśniki obsmaż na rozgrzanej Ramie, smaż tak długo, aż ciasto zrobi się rumiane.
Podawaj z łyżką jogurtu greckiego.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Polędwiczka z żurawiną
przepisy.pl
Składniki:
2 polędwiczki po 400 g ­ 800 gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr ­ 1
opakowanie
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z
oliwą z oliwek ­ 50 mililitrów
świeża lub mrożona żurawina ­ 350
gramów
brązowy cukier ­ 100 gramów
sok z pomarańczy ­ 250 gramów
60 minut
6 osób
Łatwe
pomarańcze ­ 2 sztuki
kawałek cynamonu ­ 1 sztuka
goździki ­ 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Przyprawę do wieprzowiny Knorr wymieszaj z Ramą Smaż jak szef kuchni. Powstałą marynatą
natrzyj polędwiczki. Przyprawa nada polędwiczkom wyrazistego smaku. Odstaw polędwiczki do
zamarynowania, przynajmniej na jedna godzinę.
2. Po tym czasie mięso obsmaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron. Mięso przełóż do
piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut. Tak przygotowane polędwiczki będą soczyste
w środku.
3. W międzyczasie przygotuj sos. Pomarańcze otrzyj ze skórki, następnie obierz z pozostałej skóry i
wykrój fileciki. Powstały przy okazji sok wykorzystaj do zrobienia sosu.
4. Żurawinę zalej sokiem pomarańczowym, dodaj do niej cukier, goździki oraz cynamon. Całość
gotuj, aż sok odparuje, a żurawina zgęstnieje. Dodaj wówczas otartą skórkę oraz fileciki z
pomarańczy. Upieczone polędwiczki podawaj z sosem żurawinowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Ragout z kurczaka
przepisy.pl
Składniki:
udka z kurczaka bez skóry i kości ­ 600
gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z
oliwą z oliwek ­ 3 łyżki
zielone oliwki ­ 50 gramów
pomidory pelatti z puszki ­ 1 opakowanie
Przyprawa do pikantnego kurczaka
Knorr ­ 1 łyżka
kapary ­ 1 łyżka
30 minut
6 osób
Łatwe
ostra papryka ­ 1 sztuka
gałązka świeżego tymianku
ząbki czosnku ­ 2 sztuki
cebula szalotka ­ 4 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Mięso z udek umyj, wysusz, pomieszaj z Ramą oraz z przyprawą do kurczaka.
2. Obsmaż na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni. Dzięki wymieszaniu przyprawy w gęstej Ramie,
przyprawa równomiernie dotrze do każdego kawałka mięsa, a podczas smażenia tłuszcz nie będzie
pryskać.
3. Na patelnię dodaj przekrojone na cztery części cebulki, posiekany czosnek i ostrą paprykę.
Całość smaż dłuższą chwilę, po czym kurczaka zalej pomidorami z puszki, dodaj kapary, oliwki i
tymianek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut, tak aby kurczak był miękki.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Roladki z polędwiczek z suszoną śliwką i
oscypkiem
przepisy.pl
Składniki:
polędwiczki wieprzowe, 2 sztuki ­ 800
gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr ­ 1
opakowanie
średnie oscypki ­ 4 sztuki
śliwki suszone bez pestek ­ 200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny ­ 100 mililitrów
musztarda Dijon ­ 2 łyżki
90 minut
4 osoby
Łatwe
cebula ­ 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Cebule pokrój w plastry, przesmaż na dwóch łyżkach Ramy Smaż jak szef kuchni i odstaw na
bok do ostygnięcia.
2. Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Delikatnie nacinając po długości, mięso rozetnij
na jeden płat. Nałóż na niego folię spożywczą i rozbij na grubość 5 mm.
3. Przyprawę do wieprzowiny Knorr wymieszaj z czterema łyżkami Ramy Smaż jak szef kuchni i
posmaruj nią rozbity płat mięsa. Przyprawa zapewni roladkom odpowiednio wyrazisty smak.
4. Weź spory kawałek foli aluminiowej, również posmaruj go z wierzchu marynatą, ułóż na niej
rozbity płat mięsa i posmaruj go kilkoma łyżkami musztardy. Na mięso nałóż kawałki sera, śliwkę i
cebulę.
5. Brzegi mięsa zawiń do środka. Całość dość ściśle zroluj, zawijając w folię aluminiową.
6. Gotowe roladki wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 15 minut. Tak przygotowane
mięso będzie soczyste w środku. Po tym czasie roladki rozwiń na folii i pokrój na centymetrowej
grubości plastry. Podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin