Prosto i smacznie.pdf

(2641 KB) Pobierz
PROSTO I SMACZNIE
przepisy.pl
Bób z cebulką
przepisy.pl
Składniki:
świeży bób ­ 0.5 kilogramów
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr ­
1 łyżeczka
cebule małe ­ 2 sztuki
masło ­ 2 łyżki
oliwa ­ 2 łyżki
drobno posiekana pietruszka ­ 0.25
szklanek
45 minut
3 osoby
Łatwe
cukier ­ 1 łyżeczka
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wystudź i obierz.
2. Cebule pokrój w drobną kostkę.
3. Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i zeszklij cebulkę oraz dodaj bób.
Całość smaż przez około 10 minut, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę.
4. Potrawę dopraw przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Danie jest idealnym dodatkiem do mięsnych
dań, ale i dobrym pomysłem na przystawkę, kolację czy przekąskę.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Delikatne leniwe z maślanką – VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
mąka ­ 30 gramów
miód ­ 2 łyżki
kilka listków świeżej mięty
Fix Kopytka czy leniwe Knorr ­ 1
opakowanie
woda ­ 100 mililitrów
cukier waniliowy ­ 1 łyżka
maślanka ­ 150 mililitrów
15 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Fix Knorr wymieszaj z cukrem waniliowym, maślanką, wodą oraz przeciśniętym przez praskę
serem. Odstaw ciasto na 10 minut.
2. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
3. Wałki ciasta pokrój nożem na kwadraty. Następnie dłońmi uformuj małe kulki i gotuj w wodzie
przez 2­3 minuty.
4. Ugotowane przełóż na talerz, polej miodem i podawaj udekorowane miętą. Możesz również
dodać ulubioną konfiturę owocową.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Fasolka szparagowa z boczkiem
przepisy.pl
Składniki:
fasolka szparagowa świeża lub mrożona ­
400 gramów
Sos do warzyw na ciepło do mieszanki
warzyw ziołowo­maślany Knorr ­ 1
opakowanie
wędzony boczek ­ 200 gramów
30 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, mrożoną tylko zagotuj,
2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i dodaj fasolkę szparagową. Całość oprósz
sosem sałatkowym Knorr i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana fasolka to idealny dodatek do
ryb i mięs.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Gołąbki z kapusty włoskiej
przepisy.pl
Składniki:
mięso mielone wieprzowo­wołowe ­ 300
gramów
kapusta włoska liście ­ 10 sztuk
Esencja do duszonych mięs Knorr ­ 2
sztuki
koncentrat pomidorowy ­ 4 łyżki
ugotowany biały ryż ­ 5 łyżek
cukier ­ 1 łyżeczka
90 minut
4 osoby
Łatwe
jajka ­ 2 sztuki
cebula ­ 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Liście kapusty sparz kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Po wyjęciu wytnij grubsze
nerwy lub rozbij lekko tłuczkiem.
2. Cebulę pokrój w kostkę. Połowę podsmaż.
3. Do miski dodaj mięso, zeszkloną cebulę, jajka oraz ryż. Całość dopraw do smaku i dokładnie
wymieszaj.
4. Z farszu uformuj wałeczki, a następnie układaj na liściach kapusty. Liście kapusty zawiń.
5. Podsmaż pozostałą cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie wlej litr wrzącej wody i
dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać daniu głębokiego smaku.
6. Na dnie drugiego garnka ułóż 2 liście kapusty, a na nich ułóż gołąbki. Całość zalej
przygotowanym sosem i duś na wolnym ogniu przez ok. 45 min. Gotowe gołąbki podawaj z
ziemniakami purée.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin