Smaki dzieciństwa na podwieczorek.pdf

(2382 KB) Pobierz
SMAKI DZIECIŃSTWA
NA PODWIECZOREK
przepisy.pl
Bułeczkowy placek z truskawkami ­ VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia ­ 100
gramów
mąka ­ 3 szklanki
cukier ­ 0.75 szklanek
mleko ­ 0.75 szklanek
jajko ­ 1 sztuka
żółtka ­ 2 sztuki
drożdże ­ 40 gramów
30 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
Łatwe
sól ­ 1 szczypta
truskawki ­ 25 sztuk
cukier waniliowy ­ 1 opakowanie
170 �½C
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i tyle letniego mleka,
by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Kasię rozpuść w rondelku. Jajko i żółtka roztrzep widelcem. Do miski wsyp resztę mąki, sól i
cukier. Wlej rozczyn, resztę mleka i większość roztrzepanego jajka. (Odrobinę zostaw do
posmarowania ciasta.).
3. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i
przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż
zacznie odchodzić od rąk.
4. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na 24 równych części.
6. Prostokątną blachę o wymiarach 22x33cm wyłóż papierem do pieczenia.
7. Z każdego kawałka ciasta zrób placuszek, połóż na nim truskawkę i sklej jak knedla.
8. Bułeczki ułóż w tortownicy i odstaw do podrośnięcia.
9. Wyrośnięte ciasto, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego pieca. Piecz w 170 st.
C około 30 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Bułeczki z rodzynkami
przepisy.pl
Składniki:
mąka ­ 500 gramów
suszone drożdże ­ 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra
Maślany Smak ­ 75 gramów
cukier ­ 50 gramów
mleko ­ 225 mililitrów
sól ­ 1 szczypta
jajko ­ 1 sztuka
rodzynki ­ 100 gramów
papier do pieczenia
15 minut
Wskazówki pieczenia:
15 minut
Łatwe
210 �½C
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, drożdże oraz cukier wymieszaj razem. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj mleko oraz sól i
podgrzej razem. Do mąki dodaj jajko oraz rodzynki, następnie wszystko razem połącz i wymieszaj
mikserem z hakiem na gładką masę. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
2. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj okrągłe bułeczki a następnie ułóż na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. W takiej postaci pozostaw
ponownie – na 15 minut.
3. Piekarnik nagrzej do 210°C. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika –
piecz przez 10­15 minut na ciemnozłoty kolor. Upieczone bułeczki podawaj na zimno lub na ciepło.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin