Ciasta bezglutenowe, które zawsze się udają.pdf

(2168 KB) Pobierz
CIASTA BEZGLUTENOWE,
KTÓRE ZAWSZE SIĘ UDAJĄ
przepisy.pl
Sernik bezglutenowy
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 100
gramów
jajko - 2 sztuki
zmielone orzechy laskowe - 0.5 szklanek
mąka kukurydziana - 60 gramów
mąka ryżowa - 60 gramów
cukier - 80 gramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
Łatwe
bezglutenowy proszek do pieczenia - 1
łyżeczka
kakao - 3 łyżki
ser biały mielony - 700 gramów
jajko - 5 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia
- 100
gramów
cukier - 125 gramów
budyń waniliowy - 1 opakowanie
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
200 / 160
�½C
tortownica o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto. Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i wymieszaj mikserem. Następnie
wyłóż ciasto na stół i szybko zagnieć.
2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki formy
wyklej ciastem i odstaw do lodówki.
3. Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź.
4. Do masy jajecznej dodaj ciągle ubijając ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną Kasię.
5. Masę serową wyłóż na schłodzone w lodówce ciasto.
6. Brzegi ciasta delikatnie zawiń na masę serową. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i
piecz najpierw 20 minut w 200 st.C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st i piecz jeszcze
40 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Bezglutenowe ciasto z marchewką
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 0.8
opakowań
mąka ryżowa - 100 gramów
skrobia kukurydziana - 100 gramów
zmielone migdały - 150 gramów
cukier - 0.6 szklanek
jajko - 4 sztuki
45 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
180
�½C
Łatwe
bezglutenowy proszek do pieczenia - 1
łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
starta marchewka - 250 gramów
Tortownica o
średnicy 26 cm
Sposób przygotowania:
1. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij na sicie z nadmiaru soku. Sok zachowaj.
2. W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i zmielone migdały. Dodaj proszek do
pieczenia i sodę.
3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodaj
rozpuszczoną Kasię i tartą marchewkę.
4. Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do
wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego
do 180 st.C. Piecz około 40 minut.
5. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z wyciśniętym z marchwi sokiem i
odrobiną soku z cytryny.
6. Wystudzone i wyjęte z formy ciasto polej marchewkowym lukrem i posyp uprażonymi pestkami
dyni.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Bezglutenowa tarta czekoladowa
przepisy.pl
Składniki:
czekolada mleczna lub gorzka - 300
gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 200
gramów
mąka kukurydziana - 3 łyżki
kakao - 15 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
średnie jajka - 4 sztuki
cukier puder - 100 gramów
ekstrakt waniliowy - 0.25 łyżeczek
15 minut
Wskazówki pieczenia:
25 minut
180
�½C
tarty
Sposób przygotowania:
Łatwe
forma do
1. Rozpuść Kasię i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw
do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.
2. Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika –
4). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.
3. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin