12 ciast bez pieczenia.pdf

(975 KB) Pobierz
1C S BZ I ZNA
2 I T E P CEI
A
E
pzps.l
r ip
e y
Arbuzowy przysmak - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150
gramów
herbatniki - 300 gramów
cukier - 0.5 szklanek
woda - 3 łyżki
żelatyna - 50 gramów
jogurt naturalny, gęsty, np. grecki - 600
gramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
cukier puder - 0.5 szklanek
śmietana 30 % - 1 szklanka
arbuz - 800 gramów
0
�½C
grenadina - 100 mililitrów
czekoladowe cukierki - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Kasię, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą
masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 cm., ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.
2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje,
podgrzej, aby się rozpuściła.
3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
4. Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką.
5. Połowę kawałków arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną, a następnie wymieszaj z
pozostałą żelatyną.
6. Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do
lodówki.
7. Gdy masa lekko stężeje, wylej na nią masę arbuzową i ponownie wstaw do lodówki na kilka
godzin.
8. Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Biały puch - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
herbatniki - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 125
gramów
mleczna czekolada - 1 opakowanie
biała czekolada - 3 opakowania
śmietana 36% - 600 mililitrów
cukier puder - 2 łyżki
żelatyna - 2 łyżki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
wiórki czekoladowe - 1 opakowanie
bez pieczenia
�½C
Tortownica o średnicy 22 cm
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z
pokruszonymi herbatnikami.
2. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do
lodówki.
3. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj
z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
5. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z
masą czekoladową.
6. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.
7. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
8. Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto zielone jak Shrek
przepisy.pl
Składniki:
jajka - 3 sztuki
cukier - 65 gramów
mąka tortowa - 65 gramów
mielone migdały - 2 łyżki
sok z zielonym kolorze - 500 mililitrów
budyń waniliowy bez cukru - 1
opakowanie
15 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
Łatwe
Kostka do pieczenia Kasia
- 250
gramów
napój Frugo zielony - 250 mililitrów
żelatyna - 1 łyżka
Śmietanka 36% - 1.5 szklanek
cukier puder - 40 gramów
ciastka Delicje - 1 opakowanie
zielona galaretka(która tężeje z kiwi) lub
agar agar do kupienia w sklepach ze
zdrową żywnością - 1 opakowanie
dojrzałe kiwi - 2 sztuki
160°C
�½C
Tortownica o średnicy 24cm
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej i białej
masy.
2. Mąkę mieszamy z migdałami i delikatnie wsypując powoli ręcznie mieszamy z masą jajeczną.
Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do
piekarnika na 20-30 minut . Po upieczeniu wystudzony biszkopt odwracamy do góry nogami i
usuwamy papier z ciasta.
3. Następnie przygotowujemy masę budyniową tzn. z 500 ml soku odlewamy 1 szklankę.
Dodajemy do niej proszek budyniowy i mieszamy rózgą kuchenną. Pozostałą część soku
wlewamy do rondelka i wstawiamy na mały ogień. Gdy sok zacznie się gotować, wlewamy
stopniowo wcześniej wymieszaną resztę soku z proszkiem budyniowym i ciągle mieszamy rózgą
kuchenną. Mieszamy tak do momentu aż uzyskamy gęstą masę. Odstawiamy do częściowego
ostygnięcia.
4. Miękką Kasię ucieramy mikserem, a następnie dodajemy stopniowo zielona masę. Miksujemy
całość do połączenia składników.
5. Masę przekładamy na upieczony biszkopt i układamy delicje. Musimy pamiętać , że delicje
układamy dopiero na wystudzony budyń. Kolejną czynnością jest wykonanie zielonej pianki tzn.
do rondla wlewamy sok Frugo, wsypujemy żelatynę i czekamy aż napęcznieje po czym zaraz
wstawiamy do zagrzania (uwaga: nie gotować!). Stale mieszając i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy w misie miksera. Pod koniec ubijania wlewamy tężejące
zieloną masę. Uwaga nie może być za ciepła.Gotową masę przelewamy na budyń z delicjami.
Odstawiamy do lodówki aby się ścięła.
6. Gdy nasza pianka jest już ścięta, zajmujemy się ostatnią warstwą. Galaretkę, która tężeje z kiwi
przygotowujemy według zaleceń producenta . Zanim wylejemy tężejącą galaretkę to na piance
układamy cienkie plastry kiwi. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed
podaniem ciasto możemy udekorować posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin