Szaszłyki wołowe.doc

(20 KB) Pobierz
PAPRYKA FASZEROWANA

SZASZŁYKI WOŁOWE.

 

Składniki:

50 dag wołowiny zrazowej lub polędwicy;

20 dag boczku wędzonego;

3 duże cebule;

Papryka kolorowa świeża;

2 łyżki oleju;

2 łyżki estragonu lub cząbru;

Cytryna;

Sól, pieprz.

 

              Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić. Włożyć do miski, skropić sokiem cytryny i oliwą, posypać solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Pokroić mięso na cztero centymetrowe kwadraty. Każdy kawałek mięsa obsypać ziołami, 

Nabić na szpadę, przekładając cebulą, boczkiem, i papryką. Piec na rożnie ok. 40 –50 min. lub obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podlewać wodą i dusić ok. 30 min. Podawać z ryżem lub pieczywem i surówką. 

 

             

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin