Składniki:
50 dag wołowiny zrazowej lub polędwicy;
20 dag boczku wędzonego;
3 duże cebule;
Papryka kolorowa świeża;
2 łyżki oleju;
2 łyżki estragonu lub cząbru;
Cytryna;
Sól, pieprz.
Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić. Włożyć do miski, skropić sokiem cytryny i oliwą, posypać solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Pokroić mięso na cztero centymetrowe kwadraty. Każdy kawałek mięsa obsypać ziołami,
Nabić na szpadę, przekładając cebulą, boczkiem, i papryką. Piec na rożnie ok. 40 –50 min. lub obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podlewać wodą i dusić ok. 30 min. Podawać z ryżem lub pieczywem i surówką.
aos.artur