KURCZAK W BIAŁYM WINIE.
Składniki:
Kurczak;
50 dag pieczarek;
3 czerwone papryki;
2 pory;
2 szklanki rosołu;
½ szklanki białego wina;
3 łyżki śmietany kremówki;
2 łyżki margaryny;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
sól, pieprz biały;
świeży rozmaryn, szczypta cukru;
Sok z cytryny, plasterek cytryny do dekoracji.
Kurczaka umyć i osuszyć podzielić na cząstki. Umyte papryki
Pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Oczyścić pieczarki i pokroić w ćwiartki a pory pokroić w talarki.
Rozgrzać w garnku dwie łyżki margaryny, podsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony na złocisty kolor. Posypać solą i pieprzem, słodką papryką.
Opłukać świeży rozmaryn, osączyć, oderwać igiełki, kilka wrzucić do mięsa na patelni. Wlać rosół i białe wino. Całość gotować 30 min. na średnim ogniu pod przykrywką.
Dodać wszystkie przygotowane warzywa do kurczaka dusić ok. 10 min. Dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie zagęścić sos.
Doprawić do smaku, sokiem z cytryny, pieprzem słodką papryką, solą i szczyptą cukru. Najlepiej serwować kurczaka prosto z garnka, przed podaniem udekorować plastrami cytryny i igiełkami rozmarynu.
aos.artur