Kurczak w białym winiw.doc

(21 KB) Pobierz
CIASTO ORZECHOWO - CZEKOLADOWE

KURCZAK W BIAŁYM WINIE.

 

Składniki:

Kurczak;

50 dag pieczarek;

3 czerwone papryki;

2 pory;

2 szklanki rosołu;

½ szklanki białego wina;

3 łyżki śmietany kremówki;

2 łyżki margaryny;

2 łyżki mąki ziemniaczanej;

sól, pieprz biały;

świeży rozmaryn, szczypta cukru;

Sok z cytryny, plasterek cytryny do dekoracji.

             

Kurczaka umyć i osuszyć podzielić na cząstki. Umyte papryki

Pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Oczyścić pieczarki i pokroić w ćwiartki a pory pokroić w talarki.

Rozgrzać w garnku dwie łyżki margaryny, podsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony na złocisty kolor. Posypać solą i pieprzem, słodką papryką.

Opłukać świeży rozmaryn, osączyć, oderwać igiełki, kilka wrzucić do mięsa na patelni. Wlać rosół i białe wino. Całość gotować 30 min. na średnim ogniu pod przykrywką.

Dodać wszystkie przygotowane warzywa do kurczaka dusić ok. 10 min. Dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie zagęścić sos.

Doprawić do smaku, sokiem z cytryny, pieprzem słodką papryką, solą i szczyptą cukru. Najlepiej serwować kurczaka prosto z garnka, przed podaniem udekorować plastrami cytryny  i igiełkami rozmarynu. 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin